Väsentlig skillnad på MSB:s Eliasson och riksdagsledamoten Wall(m)arks Spanienresor

Som vanligt när det kommer till pöbelmentalitet kopplat till politisk korrekthet slutar människor använda huvudet, och istället blir människor (fåren) upprörda för att media (herden) säger att man ska bli upprörd. Därför upplevs känslorna som äkta, eftersom man sätter inte respektive resa eller handling i vidare kontext. Att man som högste chef för Sveriges civila försvar väljer att åka utomlands när krisen är som värst, är lika förtroendeingivande som om Titanics kapten Edward Smith satt sig i första livbåt med en megafon; för att där försöka leda räddningsarbetet. Kapten Ynkrygg provade den strategin på färjan Costa Concordia (huruvida han hade megafon vet vi inte) vilket kostade honom många år i fängelse för att inte tala om vanära. Att en frisk riksdagsledamot däremot bestämmer sig för att flyga utomlands när riksdagen har julledigt, är en sak mellan Hans Wallmark och spanska myndigheter; eftersom han har inget formellt ansvar i den civila beredskapen; att dreva mot honom är mycket anmärkningsvärt.

Resefriheten ska vi vara rädda om

Jämför man DDR och Sverige fanns det många likheter, men den kanske viktigaste handlade om att vi hade resfrihet och det hade inte människorna i DDR. När vi nu ser politiska krafter trycka på för att friska människor ska låsas in är det mycket problematiskt, friska människor ska självklart kunna resa; men det bör förutsätta att man testar sig innan avgång och ankomst. Ur spanskt perspektiv så väl som svenskt bör alla som reser in över respektive gräns kunna uppvisa antikroppar eller att man testat negativt för viruset, om de kraven uppfylls bör man kunna resa oavsett om man är riksdagsledamot eller inte; man bör också tillämpa 20 dagars karantän för de som inte har test. Huvudregeln måste dock vara att inte låsa in friska människor, utan endast reglera migrationen.

Att vara eller inte vara generaldirektör på MSB är frågan

Den viktiga frågan handlar inte om julresor till Spanien, det är upp till respektive myndighet i respektive land att reglera vilken typ av flygtrafik man vill ha. Så länge inte Hans Wallmark åkt in i Spanien illegalt ska vi inte ha några som helst synpunkter, han har nämligen inte gjort något fel varken omdömesmässigt eller i sak; därför är det synd att han pudlar eftersom han har inte gjort bort sig. Tyvärr verkar inte pöbeln kunna skilja ett trevligt äpple från ett ruttet päron. Hade Dan Eliasson haft ett annat toppjobb tack vare sin partibok hade han också kunnat resa till Las Palmas med gott samvete, nu är han dock “överbefälhavare” på den civila sidan; den sida som ytterst hanterar civilförsvaret och covid-19 pandemin. Att Eliasson i det läget tycker det är “nödvändigt” när krisen är som värst, att koppla av på stranden; visar precis som tidigare skandaler att han saknar de kvalitéer vi kan förvänta oss av en ledare. Han har nämligen deserterat, dvs. ungefär som att ÖB skulle åka till Mallorca när främmande makt anfaller Sverige; Eliasson är i den meningen en kapten ynkrygg.

Sverige behöver ledare med Titanics kapten Edwards Smiths kvalitéer, dvs. någon som med hedern i behåll står kvar på däck tills alla passagerare hunnit av; vi behöver inte fler personer som följer Costa Concordias kapten Francesco Schettino som också såg “nödvändigheten” i att fly sitt ansvar. Däremot med tanke på hur otroligt korrupt Sverige är, där partiboken väger tyngre än all form av erfarenhet (Eliasson hade ingen erfarenhet av varken polisarbete, samhällsskydd etc.) tåls det att fråga om man ens vågar begära hans entledigande? Det värsta problemet med att kräva Dan Eliassons avgång, Sveriges svar på J. Edgar Hoover som ingen heller vågade avsätta; är att han mycket väl kan dyka upp som ny riksbankschef eller ambassadör i Washington eftersom hans partibok ger honom frisedel från alla skandaler. Därför är kanske generaldirektör på MSB bättre ur minimal samhällsskadlig synpunkt än nästa korrupta topp-uppdrag som Löfven ger honom pga. den omfattade vänskapskorruptionen. Eftersom tanken att Eliasson likt den legendariske FBI-chefen har en hållhake på regeringen är sannolik, ty ingen vettig människa kan annars förklara hur en sån som han tillåts gå fram på myndighet efter myndighet med lien i sin hand.

Kapten Ynkrygg
Edward Smith

Som vanligt när det kommer till pöbelmentalitet kopplat till politisk korrekthet slutar människor använda huvudet, och istället blir människor (fåren) upprörda för att media (herden) säger att man ska bli upprörd. Därför upplevs känslorna som äkta, eftersom man sätter inte respektive resa eller handling i vidare kontext. Att man som högste chef för Sveriges civila…

Kommentera utan Facebook