När Wolfgang Hansson på Aftonbladet påstår Bernie Sanders har bra chans att vinna, undrar man om han ens korsat Atlanten?

Gång på gång ser vi hans hemmasnickrade texter med ett innehåll som för tankarna till självutnämnda snillen som spekulerar. Det är sorgligt men samtidigt underhållande att se denna man sitta på en av våra största och kanske mest anrika tidningar och sia om framtiden, utan att vara insatt i de ämnen han kastar sig in i. Hans analyser av Trump bygger ofta på mycket filtrerad diskussion, och resonemangen blir därför mycket vinklade; vilket beror på att han saknar förmåga att analysera amerikansk politik på amerikanskt vis. Således kan vår vän Wolfgang utan problem skriva att socialisten Bernie Sanders “definitivt har en god chans att vinna” om han vinner i primärvalen. Att resonemanget saknar kontakt med verkligheten, blir minst sagt tragiskt när deras läsare blir desinformerade genom att läsa hans texter.


Kanske skulle Aftonbladet ta in denna briljanta man som rådgivare till utrikesredaktionen?

Att förstå den amerikanska kulturen

USA är grundat under parollen frihet, dvs. att staten ska ha så lite med medborgarna att göra som möjligt; det är individen som är i fokus. All men are born free, all men are created equal osv. För att staten inte ska kunna ta överhand och exempelvis begå folkmord (som exempelvis förintelsen) har man beväpnat befolkningen enligt det andra tillägget till konstitutionen; staten kan således inte bete sig hur som helst tack vare denna maktbalans. Andra tillägget har även fyllt sitt syfte med tanke på att man under historiens gång inte haft några folkmord på den egna befolkningen (bortsett från indianerna som man låg i krig med som inte kan sägas vara en del av Förenta staternas befolkning vid den tidpunkten). Att vara frihetlig och att stå emot socialism det ligger i den amerikanska själen, när man således som svensk trött sosse tycker att Sanders är kanon glömmer man att det går stick i stäv med den amerikanska drömmen. Än värre blir det när media lyfter fram honom och tonar ner Donald Trump, man speglar inte längre verkligheten.

Vinner Bernie Sanders demokraternas kandidatur vinner Trump till 100%

Är det troligt att demokrater som lutar höger skulle rösta på en socialist framför en frihetlig konservativ? Att mer än varannan amerikan skulle rösta för socialism? Det kommer inte hända, eftersom det så pass radikalt skiljer sig från amerikansk kultur. Det är betydligt mer troligt att Trump har en mycket god möjlighet att vinna i princip alla delstater, utom möjligtvis Kalifornien som drivit en socialistisk politik länge; och därför är djupt skuldsatta till den grad att människor flyttar därifrån. Sanders måste dessutom få över högerväljare när Trump har högkonjunktur, där Trump tack vare sina tullreformer för att skydda amerikansk basindustri skapat 3 miljoner jobb för arbetarklassen. I det utgångsläget när USA:s ekonomi går som bäst, och fler människor ser att Trumps kapitalistiska välfärdspolitik fungerar; jämfört med socialistisk politik som delar ut människors välfärd och gör alla både fattigare och beroende av staten. Att i det läget tro att en socialist har “definitivt en bra chans” att vinna, då bör vi alla skratta rakt ut för det är så verklighetsfrånvänt att man blir mörkrädd.

Det splittrade Demokratiska partiet

En viktig del att förstå vad som sker i USA är att titta på vad som hänt med det Demokratiska partiet, uppenbart har partiet som tidigare varit tydligt liberalt (dvs. värnat nationalstaten och medborgerliga friheter) fått in ett antal socialister i partiet. Det finns således två djupt splittrande falanger, medans Republikanerna i hög grad slutit upp bakom Trump som förenat det tidigare splittrade Republikanerna. När hörde någon senast om Tea-party kandidater (Republikanernas högerflygel)? Skulle Sanders vinna tåls det att fråga om alla Demokraternas väljare verkligen skulle föredra en socialist framför en frihetlig kapitalist (dessutom i brinnande högkonjunktur), uppenbart tror vår vän Wolfgang det; den här redaktionen är övertygad om motsatsen. Det är inte troligt att man i klassisk demokratisk/liberal mening är tillräckligt kritisk till Trump att man vill ha en socialist, bara för att man ogillar Trump. Det är därför ytterst troligt att en hel del högerväljare inom Demokraterna kommer rösta på Trump, eftersom alternativet med en socialist är långt mycket värre.

När blir Wolfgang Dr. Wolfgang?

Nuförtiden spelar det ingen roll att man gör inkorrekta obalanserade analyser med slutsatser av mycket bristande kvalité, man kan bli doktor bara för att man har rätt genus eller ger ett sympatiskt intryck. Även om Wolfgangs analyser är uppåt väggarna har den flitige Aftonbladet skribenten mycket goda möjligheter att få en doktorshatt för sina insatser, tyvärr har det gått inflation i dessa hattar och dagens utnämningar grundar sig närmast istället i indoktrinering. Den gode Wolfgang är säkert en fantastisk människa, en omtyckt medarbetare med rätt värdegrund, det tåls att sägas i dessa tider då kritik av enskilda journalister ser som en attack på pressfriheten. Den här redaktionen har inget emot honom på det rent personliga planet, men hans analyser för tankarna till SVT:s intervjuer av förskolebarn; de ligger på den nivån. I egenskap av utrikesreporter är det svårt att ta honom på allvar, för okunskapen är helt enkelt för stor.

Man kan inte granska USA med svenska ögon, det blir mycket fel. Wolfgang borde söka nytt jobb, kanske har han mer framgång inom sporten?…

Gång på gång ser vi hans hemmasnickrade texter med ett innehåll som för tankarna till självutnämnda snillen som spekulerar. Det är sorgligt men samtidigt underhållande att se denna man sitta på en av våra största och kanske mest anrika tidningar och sia om framtiden, utan att vara insatt i de ämnen han kastar sig in…

Kommentera utan Facebook