Foto: Skärmdump ur filmen / Samtiden

Under gårdagen publicerade den SD-ägda tidningen Samtiden en dokumentärfilm om Socialdemokraternas mörka historia, en film som inte lämnat någon oberörd som sett den. Socialdemokraterna är det parti i Sverige som länge satt sig på den högsta av hästar och moraliserat över andra partiers historia, samtidigt som man själv gjort sig skyldig till mycket allvarliga brott mot den egna och andra länders befolkningar. Till skillnad från andra partier är det tydligt att deras företrädare inte bara ljuger och skarvar för sina väljare för att få logik i resonemang, utan att det finns en tystnadskultur där man förtigit mord på djupt utsatta människor; eftersom de uppfattats som svaga enligt den egna rasläran. Samtidigt står statsministern och säger i talarstolen “Och är det några som stått upp för demokratin och människors lika värde genom hela historien, så.. den moderna historien är det arbetarrörelsen, det går inte att förneka det är vi som står upp för detta”. När man har så mycket lidande på sitt samvete, är det tydligt att Sveriges skolsystem behöver uppdatera sina skolböcker att beröra dels socialdemokratin och dels socialismens brott mot mänskligheten.

Radikal antisemitism, raslära, röda J i tyska judiska pass, svält till döds, gödning av karies i tänder och tvångssteriliseringar
Var och en av dessa brott är alla mycket allvarliga, men kanske är socialdemokratins uppmaningar till nazityska myndigheter att stämpla röda J’n i judiska för att kunna neka dem vid gränsen det som kan ha kostat flest liv; eftersom vi alla vet vad som väntade dessa människor. Det är också tydligt att flera socialdemokratiska ministrar i Per-Albin Hanssons regering varit både rasbiologer och antisemiter. Märkligt nog lärde sig inte dessa individer av andra världskrigets fasansfulla brott, istället fortsatte man som om inget hade hänt även efter kriget. På Vipeholms sjukhus är det tydligt att man svalt utvecklingsstörda till döds, vilket bär flera likheter med det nazistiska euthanasia (dödshjälp) programmet. När gasningarna av utvecklingsstörda avbröts i Nazityskland pga. anhörigas och kyrkans ingripande, började man svälta samma grupp till döds istället. Under samma tid på Vipeholm tappade ca 90 % av de intagna männens viktkurvor på samma sätt, varav var 5:e inskrivne patient dog redan under sitt första år; mellan 1941-1943 dog hela 200 individer och den höga nivån varade fram till 1947. Då började man istället studera karies genom att  tvångsmata handikappade människor med karamellkola och förvägra dem tandborstning, vilket måste ha skapat enorm smärta för dessa individer; dessutom tvångssteriliserade man människor fram till 70-talet. Här hade dokumentären givetvis kunnat fortsätta och diskutera baltutlämningen, interneringsläger och åsiktsregistrering men kanske var det rätt att avgränsa sig då dokumentärfilmen ändå varar som en långfilm.


Är verkligen dokumentären “absurd” och “missvisande”? Varför förnekar man vad som skett?
Tittar man på sektbetende är det mycket vanligt att man hittar en liten punkt man kan ifrågasätta, och med det hela filmens innehåll eftersom man angriper trovärdigheten. Socialdemokratin har länge använt denna metod, och därför är deras väljare många gånger inte öppna för att ta del av fakta som talar emot den egna tesen. Därför är det inte förvånande att man går ut och lägger tyngden i sin kritik kring att LO inte ägde Aftonbladet på 30-talet när dessa skrev antisemitiska eller positiva artiklar om Hitler; vilket är en parentes i filmen jämfört med det övriga innehållet. Faktum är att de citat av paret Myrdal eller andra ministrar talar sitt tydliga språk, många socialdemokrater hade fruktansvärda åsikter på den tiden och det fick fatala konsekvenser för många människor. Uppenbart finns två sidor av Alva Myrdal en sida som förespråkade fred vilket banade vägen till ett fredspris, och en annan som uppmuntrade och legitimerade tvångssteriliseringar av raslärans svagaste grupper i samhället. Bara för att andra partier tyckte likadant betyder inte det att brotten är mindre allvarliga, vi legitimerar inte nazisternas antisemitism för att det fanns andra i Tyskland som också var antisemiter; det är minst sagt ett bisarrt motargument vi sett i pressen. Däremot är det här första gången en politisk motståndare granskar Socialdemokraterna och det gör det obehagligt för dem, men om socialdemokratins konkreta svar handlar om att den är “absurd” i sin helhet eller vem som ägde Aftonbladet är det tydligt att den faktamässigt håller en hög nivå; citaten får ju stå för sig själva.

Vikten av oberoende kunskap i skolan
På samma sätt som vi lär oss om nazisternas brott mot mänskligheten i form av förintelseläger och massmord i öst (miljoner judar arkebuserades utanför dödslägren se ex. Babij Jar i Ukraina), finns det ett vakuum och en tystnad vad gäller massmorden som skett under den socialistiska fanan; kanske är de största folkmordsförnekarna inte nazisterna utan socialister/kommunister? Kommunismen har mördat ca 100 miljoner människor, och har förslavat upp mot en miljard; något som helt tigits ihjäl. Därför är det inte förvånande att Socialdemokratin glömt sin egen historia, och istället skjutit in sig på att diskutera hur många skinnskallar som fanns inom Sverigedemokraternas initiala historia; varför är det relevant 2018 års valrörelse?

När så många liv gått åt i nationalsocialism, socialism/kommunism är det rimligt att vi diskuterar vikten av demokrati och varför socialism (oavsett om det handlar om nationell eller kommunistisk) kostat så många människoliv runt vår jord. Det enklaste svaret beror på att man berövat människor deras frihet, och därför mördat människor som utgjort ett hot mot makten. Det starkaste vapnet vi har är det fria ordet, det får vi genom kunskap, vilket sedermera sprids genom tryck- och yttrandefrihet. När alla partier har skelett i garderoben, är det därför rimligt att vi stryker ett streck kring sånt som inte är relevant 2018 utan att för den sortens skull förneka vad som varit. Det är därför rimligt att lära barn att socialdemokratin tog livet av handikappade människor under kriget, eller att kommunismen mördat 100 miljoner och nazismen mördat 6 miljoner judar. Fakta är fakta, men rörelser kan också förändras. Dagens problem handlar om att vi är 10 miljoner inneboende i det land vi kallar Sverige, och vi behöver politiker som samarbetar och blickar framåt; en Sverigedemokratisk röst är lika mycket värd som en socialdemokratisk. Därför ska politiker bilda majoriteter och kohandla politiken åt sitt eget håll, de partier som inte ställer upp på det är inte riktiga demokrater och de bör man undvika att rösta på; dessutom bör vi alla stå upp för det fria ordet – speciellt när det handlar om att politiska motståndare tystas.

Hade tryckfriheten och yttrandefriheten varit stark är det troligt att många av dessa liv kunnat räddas – mycket få människor vill leva i en diktatur, ta livet av medmänniskor eller begränsa sin frihet.

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och vice ordförande i kommunstyrelsen och är även invald som ledamot av både fullmäktige i kommunen och regionen för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook