Som jag tidigare sagt är det viktigt i en demokrati att kunna erkänna att även politiska motståndare har poänger. I den känsliga diskussionen rörande EU-migranterna /  romerna som slagit läger runt om i hela Sverige har socialdemokraterna markerat tydligt på sista tiden. Som borgare tycker jag det är viktigt att vi erkänner att regeringen gör rätt.

Justitieminister Morgan Johansson gör helt rätt som går ut och menar på att lägren måste bort, vi kan aldrig acceptera att folk barrikaderar sig på mark de saknar tillstånd till. Det säger sig självt att markägare måste kunna bestämma över sin egen mark. Dessutom delar jag Johanssons uppfattning om att sätter man inte ner foten så kommer problemen eskalera. Jag tycker också Jämställdhetsminister Åsa Regnér gör helt rätt som förordar att man ska skänka pengar till hjälporganisationer istället för tiggande individer.

När man sedan hör kritik som menar på att regeringens linje ger legitimitet åt extremister så är detta ett vagt argument. En regering måste göra vad som är rätt för landet, om sedan knäppskallar hakar på och begår våldsbrott är det en fråga för domstolar; inte regeringen (om det inte handlar om att skärpa lagar, vilket absolut kan vara aktuellt i detta fallet).  

När man igår ser EU-parlamentarikern för FI, Soraya Post uttrycka sin kritik mot regeringens uppmaning att skänka pengar till hjälporganisationer istället för individen så tycker jag hon är helt fel ute. Självklart har jag förståelse för att hon känner medlidande mitt ‘sitt’ folk, men samtidigt så måste man inse att tiggeri aldrig kan vara rätt väg för samhället istället för jobb och integration.  Det här med att det ska vara en fråga om empati för fattiga människor tycker jag är missvisande, för det handlar inte om människor som försöker bryta med sin situation; utan det hela har blivit någon form av turism för tiggare där man återvänder efter en period. Jag tycker absolut man ska ställa krav på rättsväsendet att ingen ska behöva bli utsatt för våld, och enda lösningen på detta är att höja straffen och markera mot dem som bryter mot lagen. Något annat som är viktigt är att vara noggrann med vad man säger, speciellt om man som Post spelar ut ‘känsloargument’. I intervjun igår säger hon “nu är det ett faktum, att om man befinner sig i Sverige och sitter här för att dom kommer från miljöer där dom inte kan överleva”, detta uttalande bör man fundera kring. Är hennes påstående sant dvs. att människor svälter ihjäl i Rumänien behöver vi kanske flytta mer av vårt bistånd dit, vi behöver också i så fall ställa oss frågan om Rumänien kan vara med i EU om deras medbogare dör utan att någon bryr sig. Nu tror jag detta snarare handlar om ekonomisk turism där man väljer att åka hit för att tigga, för att man tjänar mer på gatan här jmf. Rumänien Jag ställer mig också frågande till hennes påstående att “dom (tiggarna reds. anm.) bygger sin egen infrastruktur”, snarare skulle jag säga att pengar till dem legitimerar denna form av ekonomisk turism inte att dessa personer bygger sig ur tiggeriet. Snarare blir den tiggande helt beroende av sin givare likt en agent och vederbörandes principal.  

Jag tror Ygerman i samma debatt är helt rätt på det när han säger att långsiktigheten handlar om att hjälporganisationer ska bidra på plats i Rumänien, det kan som sagt aldrig vara en lösning att man ska komma till ett annat EU-land och tigga. Det är också mycket märkligt att FI tycker det är problematiskt att man inte ska kunna vräka människor som ockuperat andra människors egendom. Som jag ser det finns det inga hinder att FI upplåter sina partilokaler till EU-migranter, men för oss andra måste vi som vill kunna få spendera tid i våra sommarstugor kunna det. För övrigt tycker jag man ska vara noggrann med vilka man utmålar som anti-ziganister, och det är direkt oansvarig av Post att antyda eller utmåla regeringen som anti-ziganister.

Sen tycker jag Post gör rätt som ställer sig till förfogande, men jag tycker hon borde fundera i banor kring jobbskapande förslag för dessa människor (som bygger på annat än rena skattemedel).

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och vice ordförande i kommunstyrelsen och är även invald som ledamot av både fullmäktige i kommunen och regionen för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook