KD skärper ordningsregler

Även jobbiga ämnen måste diskuteras

http://www.expressen.se/nyheter/kd-skarper-tonen-mot-tiggarna/

Ett mycket bra förslag! Kristdemokraterna tänker helt rätt som vill öka kommunernas självbestämmande. Självklart ska kommuner kunna styra vad och vilka man ska ge utrymme till, så länge man inte stör yttrande och mötesfrihetens regler.

Någonstans bör svenskar ge pengar till organisationer som förbättrar livet för den romska befolkningen i Europa. Lösningen kan aldrig vara att alla kommuner i hela Sverige ska ha tiggare utanför sina mataffärer och köpcentrum. Jag staller mig tveksam till de som menar på att man utför en “humanitär insats” om man stöttar någon som sitter utanför ett köpcentrum och tigger. Jag tror man förlänger ett utanförskap, en åsikt jag kanske är själv om.. Ska man väl ge något så köp mat eller vatten, ingen ska behöva svälta (vilket jag tror få tiggare gör i Sverige). Förövrigt tror jag många svenskar och rumäner har ungefär samma syn på romer som tigger. Däremot tror jag få svenskar har någrasynpunkter på romer som arbetar och försörjer sina familjer, här tror jag vi skiljer oss kraftigt.

Problemet är att många politiker i Sverige idag tycker att det är “Rumäniens ansvar”, men hur man ska lösa deras utanförskap i Rumänien lämnar man inga svar på. Sannolikt för att många politiker idag blivit populister istället för att faktiskt försöka bidra till en vettig lösning för dessa människor. För det är precis pudelns kärna, hur får man detta resande folk att börja jobba och försöka bli en del av samhället. Dels handlar det om att påverka attityder hos vanliga rumäner så att de försöker bjuda till med anställningar, men det handlar också om att vara tydlig att man kräver att individerna också gör allt för att bryta med sitt utanförskap. Man måste också satsa på att ha en nolltollerens mot brottslighet.  Obligatorisk utbildning för unga och arbetsmarknads-åtgärder, tyvärr är detta lättare sagt än gjort. I Rumänien är det säkerligen svårare än i Sverige då utbredningen av anti-ziganismen antagligen är mycket större. Dessutom är jag långt ifrån övertygad att alla vill ha ett jobb, det finns de som påstår att de erbjudit tiggare jobb utan framgång. Hur vida dessa källor är trovärdiga låter jag vara osagt men ibland kan det skilja vad man säger och egentligen känner (det finns säkerligen likheter mellan tiggare och svaga politiker på denna punkt, googla gärna Kjell-Olof Fäldt och “löntagarfonder” för lite roande läsning). Kanske bör Sverige inta en ny inställning, lobba för att FN och EU spelar en stark roll i att Rumänien faktiskt arbetar med att kraftigt förbättra villkoren för sina romer. Ställ krav om att omförhandla deras EU-medlemskap. Det kan aldrig vara en lösning med kåkstäder och tiggeri i Sverige eller övriga Europa.

Stöd gärna Projekt P220 genom att sms:a MOLDOVA till 72905 så ger du 50 kr till hjälp på plats i Rumänien. https://www.svenskakyrkan.se/p220

Foto: Kristdemokraternas Pressbildsarkiv

Även jobbiga ämnen måste diskuteras http://www.expressen.se/nyheter/kd-skarper-tonen-mot-tiggarna/ Ett mycket bra förslag! Kristdemokraterna tänker helt rätt som vill öka kommunernas självbestämmande. Självklart ska kommuner kunna styra vad och vilka man ska ge utrymme till, så länge man inte stör yttrande och mötesfrihetens regler. Någonstans bör svenskar ge pengar till organisationer som förbättrar livet för den romska befolkningen…

3 kommentarer

Kommentera utan Facebook