tisdag, december 10, 2019

Pilleråldern – Mänsklighetens haveri

Krönikor

Akademiker/aktivister som försvarat eller förutspråkat pedofili

Pedofili är bland de absolut värsta av brott. Det förblir därför fascinerande...

Lösningen på orättvist rättsväsende är mer demokrati

Våldtäkt har en straffskala på mellan två till sex år, grov våldtäkt...

De politiska konsekvenserna av forskningskrisen

En surrealistisk rubrik återfinns i New York Times upplaga från år 1987,...
Ian Fernheden
Ian Fernhedenhttps://fornuft.se/index.php/ian-fernheden/
Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Oberoende Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Läs mer här

En obehaglig diskussion som måste upp

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/antioxidanter-ger-hudcancer-mer-fart
Nu har forskare upptäkt att möss utvecklar Maglint Melanom (alltså aggresiv hudcancer) snabbare om man äter anti-oxidanter. Jag minns för några år sedan när jag studerade ekonomi och arbetade extra som säljcoach för ett företag som sålde dessa produkter. En rätt intressant sak var att många av de säljargument man kunde höra var så roliga och knäppa att de faktiskt fungerade. Till viss del var jag säkerligen ansvarig för dem med, men som 22-åring har man kanske inte det bästa omdömmet (och säkerligen inte som 30-åring heller).. Jag vet inte hur många naiva mödrar som köpte Omega 3 för att ge till sina barn för att de skulle få ett “rikt liv” eller hur många naiva hundägare som köpte samma “mirakelpiller” för att hundarna skulle få en “fin päls”.

På samma sätt såldes anti-oxidanter vind för våg, vem ville t.ex. att deras barn skulle behöva ha glasögon när de tittade på TV eller få vitaminbrist? Jag minns också att många köpte ett piller innehållandes Betakaroten för att man skulle slippa “sola så mycket”. Kort och gott kan man sammanfatta den stora efterfrågan på dessa produkter för “piller-åldern”. Idag finns det ett piller för precis allt, och det är uppenbart att Svenskarna aldrig mått så dåligt. Hur kan det då komma sig i ett land som i övrigt instämmer väl med Voltaires och “Candides” tes “Den bästa av världar”?

Detta svaret är egentligen mycket enkelt; idag tror vi oss kunna medicinera allt. Hur många har tid att vara sjuka? Själv är jag sjuk så sällan så när jag väl är sjuk tar jag gärna en extra dag för att komma tillbaka helt fit for fight, men jag tror tyvärr jag är rätt ensam om denna möjlighet. Vad tror ni läkaren gör om man kommer och känner sig stressad kring en havererad privatekonomi, och en chef som är “oförstående” och ställer höga krav? Jag är helt övertygad om att många får anti-depressiva piller utskrivna för att minska stressen. Det läkaren skulle ha gjort (enligt min mening) var kanske att få personen att uppsöka någon form av skuldsanerare och söka ett nytt jobb. Det kan aldrig vara bra att medicinskt dämpa de signaler som faktiskt är indikatorer på att något är dåligt i någons liv, tvärt om är det nog bra att man känner dem även om de ger ångest. Men det handlar att bryta med sina problem och den omgivning som kanske är direkt toxic, inte knapra psykofarmaka. Personligen tror jag mänskligheten om 10-20 år kommer vara övertygade om att dagens pillerpolicy faktiskt är helt horribel, man kommer säkerligen jämföra den med de som drabbas av lobotomi. Detsamma gäller diverse kosttillskott, då det inte finns långsiktig forskning som vet hur t.ex. levern mår efter 30 år på daglig anti-oxidering eller betakareotering. Dessutom så tror jag likt fallet med anti-oxidanter i SVT:s artikel så har man ingen aning om vilka kemikalier man stoppar i sig och vilka effekter detta får. Det faktum att margarin inte har ett smack med smör att göra utan är kemikalier mixade med varandra verkar få känna till, och det är nog en produkt av många man aldrig konsumerat om man vetat innehållet eller effekterna. Är light-produkter verkligen bra? osv.

Jag hörde förövrigt att man gick ut och frågade alla 100-åringar i USA vad deras knep eller slutsatser var för att leva ett långt liv. Samtliga var hyfsat eniga “Stay away from doctors”. Hur vida denna undersökning faktiskt är sann vet jag inte, det kan mycket väl vara en “Af Klintbergare”. Däremot tror jag piller som Waran (dvs.  blodförtunnande) är ett av få undantag som säkerligen ger många extra år på vår planet.

Föregående artikelKD skärper ordningsregler
Nästa artikelHar DÖ verkligen fallit?

Leave a Reply

Kommentera utan Facebook

  Subscribe  
Notify of

Senast publicerat

Är det rimligt att Aschberg som Publicistklubbens ordf. brännmärker oppositionella som troll?

Att människor inte ska hata det säger sig självt, inget i världen...

Inser alla NATO-förespråkare att vi skulle behöva dubbla våra försvarsutgifter för att ens gå med?

När man lyssnar på NATO-debatten är den intressant, väldigt många förespråkare lever i olika typer av fantasivärldar....

Jordens undergång á la Greta satt i perspektiv med dess födelse…

Historien om Jorden och människans påverkan av densamma. Om man vill få lite perspektiv på den tid...

Regeringen kommer inte avgå pga. ett okänt statsråd, dom bluffar!

Alla som spelat poker är väl införstådda i att spelet handlar om att bluffa och använda psykologi...

Vad hade Alfred Nobel tyckt om särbehandlingen av 'den hemske' Jimmie Åkesson (SD)?

Poängen med testamenten handlar om att tolka någon annans vilja, något Nobelstiftelsen påstår sig göra när alla...

Mer av våra artiklar