En obehaglig diskussion som måste upp

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/antioxidanter-ger-hudcancer-mer-fart
Nu har forskare upptäkt att möss utvecklar Maglint Melanom (alltså aggresiv hudcancer) snabbare om man äter anti-oxidanter. Jag minns för några år sedan när jag studerade ekonomi och arbetade extra som säljcoach för ett företag som sålde dessa produkter. En rätt intressant sak var att många av de säljargument man kunde höra var så roliga och knäppa att de faktiskt fungerade. Till viss del var jag säkerligen ansvarig för dem med, men som 22-åring har man kanske inte det bästa omdömmet (och säkerligen inte som 30-åring heller).. Jag vet inte hur många naiva mödrar som köpte Omega 3 för att ge till sina barn för att de skulle få ett “rikt liv” eller hur många naiva hundägare som köpte samma “mirakelpiller” för att hundarna skulle få en “fin päls”.

På samma sätt såldes anti-oxidanter vind för våg, vem ville t.ex. att deras barn skulle behöva ha glasögon när de tittade på TV eller få vitaminbrist? Jag minns också att många köpte ett piller innehållandes Betakaroten för att man skulle slippa “sola så mycket”. Kort och gott kan man sammanfatta den stora efterfrågan på dessa produkter för “piller-åldern”. Idag finns det ett piller för precis allt, och det är uppenbart att Svenskarna aldrig mått så dåligt. Hur kan det då komma sig i ett land som i övrigt instämmer väl med Voltaires och “Candides” tes “Den bästa av världar”?

Detta svaret är egentligen mycket enkelt; idag tror vi oss kunna medicinera allt. Hur många har tid att vara sjuka? Själv är jag sjuk så sällan så när jag väl är sjuk tar jag gärna en extra dag för att komma tillbaka helt fit for fight, men jag tror tyvärr jag är rätt ensam om denna möjlighet. Vad tror ni läkaren gör om man kommer och känner sig stressad kring en havererad privatekonomi, och en chef som är “oförstående” och ställer höga krav? Jag är helt övertygad om att många får anti-depressiva piller utskrivna för att minska stressen. Det läkaren skulle ha gjort (enligt min mening) var kanske att få personen att uppsöka någon form av skuldsanerare och söka ett nytt jobb. Det kan aldrig vara bra att medicinskt dämpa de signaler som faktiskt är indikatorer på att något är dåligt i någons liv, tvärt om är det nog bra att man känner dem även om de ger ångest. Men det handlar att bryta med sina problem och den omgivning som kanske är direkt toxic, inte knapra psykofarmaka. Personligen tror jag mänskligheten om 10-20 år kommer vara övertygade om att dagens pillerpolicy faktiskt är helt horribel, man kommer säkerligen jämföra den med de som drabbas av lobotomi. Detsamma gäller diverse kosttillskott, då det inte finns långsiktig forskning som vet hur t.ex. levern mår efter 30 år på daglig anti-oxidering eller betakareotering. Dessutom så tror jag likt fallet med anti-oxidanter i SVT:s artikel så har man ingen aning om vilka kemikalier man stoppar i sig och vilka effekter detta får. Det faktum att margarin inte har ett smack med smör att göra utan är kemikalier mixade med varandra verkar få känna till, och det är nog en produkt av många man aldrig konsumerat om man vetat innehållet eller effekterna. Är light-produkter verkligen bra? osv.

Jag hörde förövrigt att man gick ut och frågade alla 100-åringar i USA vad deras knep eller slutsatser var för att leva ett långt liv. Samtliga var hyfsat eniga “Stay away from doctors”. Hur vida denna undersökning faktiskt är sann vet jag inte, det kan mycket väl vara en “Af Klintbergare”. Däremot tror jag piller som Waran (dvs.  blodförtunnande) är ett av få undantag som säkerligen ger många extra år på vår planet.

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och vice ordförande i kommunstyrelsen och är även invald som ledamot av både fullmäktige i kommunen och regionen för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook