Sudan sluter fred med Israel efter fredsmedling från Donald Trump och USA

Idag har landet Sudan, Egyptens södra granne historiskt deklarerat att de kommer att arbeta för att bli en demokrati, och ytterliga stärka freden i regionen. Efter att Sudan sedan länge levt under brutal diktatur har folket rest sig varav den nya regeringen skapat demokratiska institutioner och slagit ner mot terrorister samtidigt som de förbättrat relationerna till sina grannländer. Fredsavtalet är ytterligare en fjäder i hatten för Trump-administrationen som är den administration som arbetat hårdast för freden i modern tid, där fokus legat på att dra tillbaka trupper och bygga fred istället för att invadera nya länder; där man nu fyra fredsavtal senare samt förbättrade relationer med både Nordkorea och Palestina har goda möjligheter att få ett historiskt erkännande när man blickar tillbaka vad man åstadkommit.

För att stärka Sudan i att man är på rätt väg, och hjälpa dem in i det internationella samfundet har USA tagit bort dem från listan av länder som sponsrar terrorism samtidigt som Israel också lovar att stödja dem i denna resa.

Trump-administrationen kommer även trycka på sina allierade att både reducera Sudans statsskuld, samt återupprätta Sudans suveränitet. Både Israel och USA lovar dessutom att stärka Sudans arbete för säker mat, kontraterrorism, och arbete mot extremism samtidigt som man ska hjälpa dem med sin ekonomiska potential.

Ledarna för Israel och Sudan lovar också att normalisera sina relationer och sluta med krigsförande (om än passiva) handlingar, istället ska man stärka handel med inledande fokus på jordbruk. Dessutom lovar man att träffas inom de kommande veckorna för att besluta om migrationsregler, flygtrafik samt utbyte av jordbruksteknologi som gynnar båda länder.

Fredsavtalet är det fjärde i raden efter Bahrain och Förenade Arabemiraten också normaliserat sina relationer med Israel, samt den normalisering som skett mellan Kosovo och Serbien sedan Trumps påtryckningar. Fredsavtalen är de första som skett i området sedan 1994 då Clinton-administrationen lyckades sluta fred mellan Israel och Jordanien.

Idag har landet Sudan, Egyptens södra granne historiskt deklarerat att de kommer att arbeta för att bli en demokrati, och ytterliga stärka freden i regionen. Efter att Sudan sedan länge levt under brutal diktatur har folket rest sig varav den nya regeringen skapat demokratiska institutioner och slagit ner mot terrorister samtidigt som de förbättrat relationerna…

Kommentera utan Facebook