Aposteln Petrus - Förnekaren

IngressUnder helgen höll President Trump ett tal i Florida som handlade om de reformer som administrationen lagt fram. Talet i sin helhet var riktat till vanliga amerikaner och innehöll bl a kritik mot tidningars påhittade artiklar, och hans kamp mot korruption. Under talet lyfte han även upp flera europeiska länder som haft problem, och framhöll med förvånad ton särskilt Sverige och det som skulle ha utspelats dagen innan. Det faktum att Trump inte var specifik fick mediekåren att tala om “fake news”, och myndigheterna att utkräva svar av Förenta Staternas administration. Frågan är dock vad som är det största problemet, att President Trump inte är mer specifik eller att mord och bilbränder är något som tycks förekomma så fort solen gått ner? Uppenbart räcker det med att öppna en dagstidning för att hitta substans i Trumps påståenden. 

Lex Terrorattentatet i Norge
Liknande resonemang har ofta förts i samband med olika diskussioner om terrorism, debatten har på några år blivit väldigt verklighetsfrånvänd eftersom den i en hög grad blivit politisk korrekt. De senaste åren har de nordiska länderna drabbats av en rad terrorattacker, där de norska attentaten mot regeringsbyggnaden och socialdemokraternas ungdomsförbund är det som krävt flest dödsoffer. Således finns det ofta debattörer som genast ska lyfta fram att risken för högerextremism statistiskt är mer förekommande än ex. vänsterextremism eller militant jihadism. Resonemangen blir snabbt märkliga för vad är det som säger att vi inte kan ha problem med jihadism pga. vad som skett i Norge när nu många ungdomar rest till Levanten? Uppenbart har vi problem på flera olika områden med flera radikala grupperingar, rimligen måste vi klara att diskutera dem var för sig utan att göra politiska paralleller.

Svenska tidningars kopplingar till amerikanska medier
Läser man artiklar i svenska medier är dessa ofta omskrivna med uppgifter direkt från amerikanska tidningar, vilket ofta står utskrivet med vilken tidning man plockat uppgifterna från. Inte sällan är artiklar i stora drag översatta, sällan finns någon diskussion kring sanningshalten; utan källkritiken har även upphört medier sinsemellan. Således bör även vi svenskar vara källkritiska eftersom vi i direkt mening exponeras för samma ifrågasatta artiklar, som Trump-administrationen dementerar (dock får vi inte del av dementierna). Därför finns det många som tror att Trump är ointelligent, kvinnohatare, KKK-vän, rasist, kommer starta tredje världskriget, rik som struntar i fattiga osv. för dessa har aldrig tagit del av en balanserad journalistik. Man har inte förstått att rörelsen i USA är enorm, och att Trump vunnit med den största republikanska vinsten på ca 25 år (Bush d.ä. hade lite högre marginal); än mindre har man förstått den för man har inte begripit varför människor gillar Trump. För några dagar sedan publicerade Expressen ett karaktärsmord om Trump som vandrar omkring i sin morgonrock nattetid i Vita Huset, uppgifter från NY Times; och som dementeras av Vita huset som påstått att han inte ens äger en morgonrock. CNN:s kommentarer (efter Sean Spicers dementi) säger en del om hur mediekåren resonerar, uppenbart betraktar de Trump som löjlig i sammanhanget som försvarar sig; dock är det väl fullt rimligt att dementera alla påståenden som skadar ens person? Det numera viktigaste man kan lära sina barn är att vara källkritiska, eftersom tidningarna idag inte rapporterar oberoende. 

Tävla i brottsbekämpning istället för självförnekelse Under dagen har politiker och tidningar uttryckt stor förvåning över Trumps uttalande eftersom man inte känner igen sig i bilden, något som nästan kunnat uppfattats som en satirtävling i självförnekelse. Tittar man på dagarna innan uttalandet brann ex. 4 bilar i Ystad, 2 bilar i Örebro, och 3 bilar i Sjuhärad. Vi har även läst om skjutningar i både Gävle och Vallentuna. I Järfälla har man under veckan haft en våldtäkt och ett försök, därför samlas nu löpare tillsammans för det är inte längre säkert att motionera själv. I Husby skadades 4 personer allvarligt efter en grov misshandel, ytterligare en misshandel i Mörlunda (fyra anhållna), grov misshandel av 50årig man i Eskilstuna Centrum, samt två gripna för grov misshandel i Eskilstuna.  När medierna översköljs av våld och små orter som Sätila (ingår i Sjuhärad) har bilbränder och politikerna inte känner igen sig kan man fråga sig vad de gör på sina poster? För att kunna lösa ett problem måste man börja med att inse att man har ett, inte svänga sig med politiskt korrekta omformuleringar som “utmaningar” eller “möjligheter”. Det handlar om att kavla upp ärmarna och börja prata om de förslag man vill lägga och vilka resultat man tror att de kommer ge. Det är således inte Trump vi ska kritisera, det är brottslingarna som tagit över gatorna och politikerna som inte agerar; samt media som inte ställer tillräckligt kritiska frågor. När svenska myndigheter sedermera ska upplysa amerikanska myndigheter hur svenska migrationspolicys fungerar, kanske man ska fundera över hur klokt det är att kasta sten om man sitter i ett mycket tunt glashus?


Uppenbart har vi en debatt om verklighetsbeskrivningar, en som påstår att Sverige går ganska bra och en annan betydligt mörkare bild. Hur vore det om vi istället fokuserade på lösningar istället för att skjuta budbäraren som i ospecifika ordalag påtalar en sanning många inte vill inse? Vi har enorma säkerhetsproblem, en icke fungerande polis; rimligen bör vi fokusera på dem och inte Donald Trump. Förövrigt vill vi som redaktion länka in klippet nedan så ni själva kan se vad Trump säger eftersom det numera skiljer mycket mellan uttalanden och olika referat. 

 

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och vice ordförande i kommunstyrelsen och är även invald som ledamot av både fullmäktige i kommunen och regionen för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook