Skärmdump: SVTplay.se

Idrottsgalan blev i år väldigt politiskt laddad när Marcus Oscarsson roastade Donald Trump, hyllade Demokraterna och deras vice president Kamala Harris. Oavsett om han så hyllat Trump är utvecklingen fel, idrotten skall nämligen hållas avpolitiserad; alla som vill ska vara välkomna att idrotta oavsett om man är höger eller vänster; vi delar inte upp idrottsmän i olika politiska läger även om längdhopparen Stefan Holm och andra gjort klart hur sympatierna ligger. Som vanligt anser dock vänstern att så länge man häcklar högern så är allt frid och fröjd, vilket säger en del om hyckleriet eftersom man har två helt olika måttstockar.

Filip Hammar vill rycka Annika Sörenstams medborgarskap

En som inte förstått poängen med opolitisk idrott är Kanal5:s programledare Filip Hammar, som ofta berättat i media om sina psykiska problem där en läkare för 5 år sedan trodde han var bipolär. När Annika Sörenstam som har dubbelt medborgarskap fick ta emot USA:s högsta civila utmärkelse, the Presidential medal of freedom, ville Hammar rycka hennes svenska medborgarskap; ett minst sagt skamfullt uttalande eftersom idrottsmän väntat hela sina liv på en sådan fin utmärkelse. Att då tacka nej pga. politiska skäl (oavsett om man gillar Trump för att tillfredsställa en pöbel) när man får priset pga. vad man åstadkommit som idrottsman, det är helt fel eftersom idrotten står ovanför politiken… åtminstone tills igår. Huruvida Filip Hammar drabbats av ännu en psykos eller om det är hans ev. diagnos som talar vet vi inte, den här redaktionen har inte för avsikt att slå på en sjuk och handikappad människa; utan endast kritisera hur sorgligt hans resonemang är.

Vi noterar även tystnaden från feministernas avbytarbänk när en programledare som aldrig åstadkommit något av värde velat sänka en av våra största idrottsmän, golflegendaren Annika Sörenstam att ens behålla sitt svenska medborgarskap.

Gala efter gala vänsterpolitiseras utan att man inser det

Hur många tittar längre på olika galor eftersom mycket av innehållet tycks handla om att häckla högern eller glorifiera vänstern. Är det inte programledare som tillika är vänsteraktivister, så ska man på olika sätt förminska traditioner eller högern. Det kanske största problemet är att den radikala vänstern ser inte kritik mot högern som problematisk utan istället naturlig; kankse är man t.o.m. så pass radikalsiserad att man tror man står upp för demokratin eftersom alla avikande uppfattnignar anses anti-demokratiska enligt rådande vänsterlogik. Därför har man inget problem att i melodifestivalen sjunga en sorglig sång där man indirekt mellan raderna påstår att alla tjejer är förtryckta eller att underförstått män anser att kvinnor ska ha sämre lön eller pension eller att dessa inte får skratta som de vill, ett nymarxistiskt genus- och vänsterbudskap som går emot höger- så väl som frihetstanken “Girl Power” (myntat av the Spice Girls) som istället handlade om att boosta självkänslan att man är bäst (dvs. inte ett offer).

Att tvingas betala för andras politiska vänsterindoktrinering

Det värsta är att vi som ogillar SVT:s ständiga politiska vinkling tvingas betala för det här, det var mycket bättre förr när de som tyckte om public service stod för kostnaden. Men när allt fler tog avstånd pga. det allt mer radikalare innehållet, ja då tvingade man på alla denna kostnad. Tiden är kommen att lägga ner denna östtyska inspiration till tv-kanal, samt slopa allt vad presstöd heter; eftersom presstödet slår undan konkurrensen inom massmedia. Idag läser nämligen människor tidningar de egentligen inte tycker om tack vare att dessa bedriver sin verksamhet på skattepengar, vilket gör att få vill betala för alternativen. Presstöd och public service krossar konkurrensen, samtidigt kan staten (i praktiken vänsterpartierna) genom sitt informationsmonpol kabla ut sitt budskap helt oemotsagt till miljoner svenskar som inte läser alternativa medier. Tidningar ska leva på sina prenumeranter, följare, läsare och bidragsgivare allt annat är fel.

Det är sorgligt att se Marcus Oscarsson gå från hyfsat neutral politisk kommentator till att de senaste åren häckla högern i nästan varje inlägg. Att han tillåts göra det i en idrottsgala som tillhör alla oavsett politisk färg, är en minst sorglig utveckling; och bidrar endast till att färre människor vill se den här typen av galor i framtiden (än mindre skänka pengar). Att han kan göra det i Tv4 som blivit en kanal för människor med “rätt” åsikter är en sak, den drivs trots allt genom reklam och företag som vill annonsera där. Att göra det i public service borde rimligen utredas av granskningsnämnden, även om nämnden knappast är en neutral grupp, har man ändå visat på viss neutralt tänkande när exempelvis Peter Rawet prickades för några år sedan. En ny riksdag behöver starta om SVT, det räcker med julkalendrar där Marx idéer lärs ut som mysiga till intet ont anande barn; eller för den delen idrottsgalor som blir till väckelsemöten för vänstern.

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och vice ordförande i kommunstyrelsen och är även invald som ledamot av både fullmäktige i kommunen och regionen för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook