onsdag, maj 27, 2020

Socialdemokraternas program lär inte sänka sjukskrivnignarna

Senaste artiklar

Livet har blivit en scen där kulisserna byggs med hjälp av sociala plattformar!

På alla scener framförs olika uppträdanden av skådespelare, vissa har gått igenom...

Mein Kampf går bra att sälja men inte Paolos kokbok? När radikalism och hyckleri blir ett.

Precis som på Stalins tid så bär dagens nymarxistiska samhälle tydliga tecken...
Ian Fernheden
Ian Fernhedenhttps://fornuft.se/index.php/ian-fernheden/
Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Oberoende Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Läs mer här

Dagens reflektion

Kommentar kring:
http://www.svd.se/regeringen-lovar-program-mot-sjukskrivningar/om/sverige

 

Sjukskrivningar ökar i Sverige, det är något som inte är bra för någon. Inte ens för läkemedelsbranschen skulle jag misstänka. Som vanligt saknar Socialdemokratin svar på samhällsproblem, då de i grunden har en allt för naiv människosyn. Skulle en LO-ansluten person kunna mygla? Otänkbart är nog svaret från Sveavägen 68. Istället lovar Regeringen ”program” för att lösa detta, som vanligt ska detta säkerligen utredas bortom kostnadens yttre gräns. Man har inga idéer eller svar, och då bollar man över det på någon annan som ska tillsätta något. När man sedan förstått att det är ett “program” som är lösningen skjuter man till en massa pengar, som man sedan inte följer upp. Frågan är om det löser något?

Jag tror man måste börja med att titta på hur bakteriefloran ser ut i våra grannländer som Tyskland och de baltiska staterna där man säkerligen har högre arbetsmoral än i Sverige. Är det så att man inte kan se en proportionerlig ökning  jmf. med antal sjukskrivningar kan man dra två slutsatser. Vi har problem med arbetsmoral (dvs. ren lathet), alternativt människor som tagit efter Molieres drama ”Den inbillade sjuke” (se bild ovan). Göran Greider som är chefredaktör på Dalademokraten satt i TV4:s morgonsoffa för någon vecka sedan och sa att man skulle ta bort karensdagen, dvs. den sjukanmälde skulle få betalt från dag  1. Istället för att ge Greider kritik så tror jag han är på rätt spår, men istället för att ta bort en dag tycker jag man ska lägga till en. Personligen vet jag många som inte har några problem att sjukanmäla sig för att man kanske är ”lite seg” eller för att man sett på film sent och vill ha sovmorgon.

Jag tror inte heller detta går åt rätt håll, desto mer förmåner som införs på detta område desto mer kommer man att mygla. Jag minns att på första Amfibieregementet (där jag hade nöjet att tjänstgöra under nästan ett år) hade de 4 sjuksystrar som inledde sina mornar med att ta sänke på x antal soldater. För den som inte vet vad sänke är så innebär det att man tar ett blodprov för att se om någon har något i kroppen. Med tanke på hur nålrädda många människor är, kan jag tänka mig att skulle man införa ”sänke-krav” hade sjukskrivningstalen snabbt blivit EU:s snabbast tillfrisknande. Nu tror jag inte det är realistiskt, men problemet i Sverige ligger inte i ökad bakterieflora utan att vi har det för bra och en ökande lathet.

Däremot skulle jag säga att vi har ett problem med psykisk ohälsa, man kan idag i princip se det överallt. Slår man på Lyxfällan på TV3 kan man se många som bränner barnbidraget på cigaretter, eller köper pizza istället för att betala bostadsräkningen. Många av dessa äter säkerligen lugnande för att kunna få livstillvaron att gå runt, men någonstans blir det bisarrt att man ska medicinera någon istället för att ta tag i personens problem. Ska man lösa denna typ av sjuktal behöver man hitta ett system att få folk att lösa kärnproblemet i livet (oftast ekonomiska), inte hitta rätt medicin. Det är direkt oansvarigt av en läkare att skriva ut lugnande till någon som snarare ska slussas till kronofogden för en genomgång av räkningar. Kanske kan det vara så att skulle t.ex. kronofogden börja anställa ekonomicoacher (likt de i lyxfällan) som hjälpt till att sanera människors ekonomier skulle vi se att sjuktalen gick ner.

 

Eller så kan man som sagt naivt köpa att vi är ett folk som är sjuka i hög grad och budgetera till ett ”program” på traditionellt socialdemokratiskt manér.

Leave a Reply

Kommentera utan Facebook

  Subscribe  
Notify of

Senaste ledare

Mein Kampf går bra att sälja men inte Paolos kokbok? När radikalism och hyckleri blir ett.

Precis som på Stalins tid så bär dagens nymarxistiska samhälle tydliga tecken av att radera ut människor...

Greta Thunberg blir Covid-19 expert hos CNN…?

Nuförtiden kan man bli expert utan studier, där den som varit mest tongivande i "klimatfrågan" inte ens...

Brott mot griftefriden bör kunna innefatta livstids fängelse om man inte kan fastställa mord

Vi ser det gång på gång, fall där vad som ser ut att vara mord inte kan...

Självklart vill ministern ha en (dyr) Corona-kommission för att utreda sina gigantiska misstag? … Eller?

Som vanligt när det kommer till socialistiska regeringar är det bara en tidsfråga innan någon vill tillsätta...

Senaste replik

Danmark “diskriminerar” inte Sverige, de räddar sina liv genom att hålla gränsen stängd!

Som vanligt när det kommer till svenska vänsterns företrädares argumentation utgår man...

Fler av våra artiklar: