Näringsminister Baylan kan omöjligt förstå konkurrens eller företagande när Amazon anländer

Om det är något som vi vet så är det att regeringen är naiv, det säger de nämligen själva titt som tätt. Därför är det intressant att höra näringsminister Baylan, (vars tidigare yrkeserfarenhet är att han varit restaurangbiträde på Åhlens) analysera att Amazons inträde i Sverige kommer att skapa nya jobb. Av de siffror som diskuterats handlar det om över 100 personer som ska förläggas i Eskilstuna, där man tycks etablera sig intill deras flygplats Kjula som nu alltså “räddas“. Här finns nämligen både serverhallen, järnvägen, motorvägen E20 samt närheten till Stockholm. Amazon är inte vilket företag som helst, det är ett av världens största och mest inflytelserika företag som nu får etablera sig och dessutom befrias från skatt av landets socialister. Kan man bli mer bedräglig?

Köpcentrumet Stinsen i Sollentuna – där undertecknad handlade mycket som barn

Näringsminister Baylan förstår inte hur konkurrens fungerar

En av högerns viktigaste principer handlar om konkurrens, nämligen att det ska finnas valfrihet på en marknad samt att olika varor ska konkurrera med varandra för att också driva ner priserna. När regeringen nu erbjuder Amazon skattebefrielser för att skapa strax över 100 arbeten, tåls det att fråga vad som händer i de svenska konkurrerande företagen i hela landet som tvingas betala skatt? Är det troligt att de kommer kunna sälja sina varor när Amazon erbjuder samma produkter betydligt billigare? Hur mycket detaljhandel kommer vi ha kvar, och vad händer med alla människor som arbetar i butik när butikerna inte kan konkurrera med Amazon? Tittar man på köpcentrumet Stinsen ovan tåls det att fråga om det verkligen är en utopi för övriga landets köpcentrum och handelsplatser?

En regering som hatar flygen men nu öppnar upp för flygvaror?

En annan aspekt som är rolig att lyfta fram handlar så klart om att Amazon lägger sitt lager vid en flygplats, det säger sig nämligen självt att varorna i hög grad kommer flygas in till Sverige. För 100 arbeten kommer vi alltså enligt klimatprästernas domedagsscenarion få fler flygresor till vårt avlånga land, hur ser miljöpartisterna på det?

Förstår Socialdemokraterna vad socialism betyder?

Socialdemokraternas politik 2020 handlar alltså om att låta ett av världens största företag komma till Sverige, skattebefria dem (dvs. låta dem prisdumpa sina varor under svenska företag) och erbjuda dem allt mellan himmel och jord. Tänk om regeringen varit så vänliga mot svenska företag? När svenska företag är de som anställer svenska arbetare, tåls det att fråga varför dessa ska rösta på ett parti som kommer krossa detaljhandeln och inhemska arbeten? Visst dessa arbetare kommer bli arbetslösa och kommer bli beroende av staten och socialdemokraternas bidrag, men är det verkligen så socialism fungerar 2020; man fjättrar arbetare i bidrag istället för riktiga arbeten? Vad händer när arbetare och företag slutar betala skatt eftersom de går i konkurs, vem ska då betala för politikerklassen?

Tittar man på USA är det precis den här sortens politik som Donald Trump motarbetat, nämligen att utländska (exempelvis kinesiska) företag kommer in och dumpar sina priser i USA eller att amerikanska företag flyttar produktionen till låglöneländer. Trumps politik handlar nämligen om att företagen ska konkurrera med lika villkor, och att produktionen ska ske i USA; så fungerar högerns arbetarpolitik. Det handlar inte om att sätta folk i bidrag utan att erbjuda dem riktiga jobb, något svenska socialister inte har fattat eftersom dom blivit lurade att Trump gynnar de rika, bedriver “handelskrig” eller “hatar kvinnor”. Det handlar istället om att skapa “vanliga” arbeten genom hederlig konkurrens, inget annat; dvs. se skyltar “Made in the USA” istället för China.

I Sverige finns det egentligen ingen som verkligen driver liknande politik, även om det finns inslag hos M, KD och SD. Det finns ingen som krigar mot att Göteborgs kex ska börja produceras utanför Riga, och att det rimliga vore att de ska betala tull eller tvinga dem byta namn till Riga kex. Frihandel är “fantastiskt”, men hur fantastiskt är det när jobben försvinner tack vare produktion i utlandet eller när utländska företag kan härja här till en bråkdel? När köpte du senast varor som det stod Made in Sweden på? Hur mår svenska åkerier, snickare, målare, plattsättare osv. när utländsk arbetskraft gör deras jobb för en bråkdel av kostnaden? Ska dessa sänka sina löner till rumänsk standard för att få uppdrag? Eller kan det finnas poänger med att inte ha frihandel mellan länder med helt olika lönelägen, eller att ge drakar som Amazon fria händer att slå sönder svensk industri och företag? Kanske är det dags att faktiskt titta på vilka argument Trump vann valet eller som Nigel Farage förde Storbritannien ut ur EU på? Kan så många miljoner människor ha fel?

En av de bästa filmerna som utvecklar problemen

Om det är något som vi vet så är det att regeringen är naiv, det säger de nämligen själva titt som tätt. Därför är det intressant att höra näringsminister Baylan, (vars tidigare yrkeserfarenhet är att han varit restaurangbiträde på Åhlens) analysera att Amazons inträde i Sverige kommer att skapa nya jobb. Av de siffror som…

2 kommentarer

Kommentera utan Facebook