När Reinfeldt kallar Trump “sämste presidenten” visar han stor okunskap i amerikansk historia

Ska man skratta eller gråta när man hör Fredrik Reinfeldt kalla Donald Trump för den sämsta presidenten i amerikanska historien, ett uttalande som verkligen diskvalificerar honom som amerikakännare eftersom det visar hur dåligt påläst den tidigare statministern är. USA har haft 45 presidenter av en mycket blandad kompott, vissa har varit korrupta, andra alkoholiserade, någon var medlem i Ku klux klan, åtta har dött varav fyra blivit mördade, andra har haft hybris och dött tämligen omgående och några har aldrig lyckats uträtta något varav en t.o.m. hyllas på sin födelsedag för sin anonymitet. Fredrik Reinfeldts analys är inte värd pappret det är skrivet på, ingen som läst om alla 45 kan nämligen göra ett så korkat uttalande.

President Donald J. Trump – Nr 45

Donald Trump har lyckats teckna de första 3 fredsavtalen i Mellanöstern på många år, han har dessutom fått Kosovo och Serbien att teckna samarbetsavtal; något EU-politiker försökt i ca 30 år. Utöver det har han arbetat väldigt hård för att försöka hitta en fredsplan som ska lösa Israel och Palestina-konflikten även man inte nått hela vägen fram. På samma sätt har han lyckats lugna ner situationen med Nordkorea där man gått från kärnvapenhot till dialog. Trump-administrationen är dessutom den första som inte startat några amerikanska krig, vilket kan jämföras med Obamas 7; man har dessutom eliminerat IS och dess ledare. Han har också uppdaterat en rad handelsavtal (exempelvis NAFTA), samt skyddat amerikanska industrier så att stål tillverkas i USA istället för i Kina; vilket gjort mycket för miljön (man slipper transporten över halva jordklotet). Hans ekonomiska siffror innan den globala pandemin var dessutom de bästa någon president haft, på minussidan har skulderna fortsatt att öka eftersom man nått ett läge där utgifterna pga. ränta och ökade välfärdskostnader växer av sig självt. Utöver det har han lyckats få 3 utnämningar till den högsta domstolen, under sina 4 år vid makten. Det här skulle alltså enligt Reinfeldt vara den sämsta presidenten genom tiderna.

Tittar man på Trumps första fyra år vid makten kan man även jämföra med JFK, Nixon, Carter, Clinton, Bush ’41 och ’43 samt Obama och fråga om någon lyckats med en bättre prestation? Trumps prestationer är svårslagna även jämfört dem. Men för att göra poängen än mer tydlig ska vi prata om några presidenter Fredrik Reinfeldt uppenbart missat i sin allmänbildning.

William Henry Harrison – Nr 9

Den president som suttit kortast på posten, generalen ville under sin installation visa upp alla sina fina medaljer och struntade därför denna januaridag i sin vinterrock; det skulle han inte ha gjort. Han dog i förkylning redan en vecka in i sin mandatperiod.

Millard Fillmore – Nr 13

När general Zachary Taylor – Nr 12 dog 1 år in i sin mandatperiod (i övrigt känd för uttalanden om att hänga människor som ville upplösa unionen), tillträdde Millard Fillmore. En president som inte lyckades uträtta något väsentligt mer än att han verkställde Taylors arbete om att ansluta Kalifornien. Han hyllas varje år på sin födelsedag av The Millard Fillmore Society för sin anonymitet i den amerikanska historien.

Alkolisterna – Nr 8, Nr 12, 14, 15, 21, 22&24

Vissa amerikanska presidenter har gått till historien för sina alkoholproblem till den listan kan räknas Martin van Buren, Zachary Taylor, Franklin Pierce, James Buchanan, Chester Alan Arthur och Groover Cleveland. Till dessa kan man även inkludera flera tidiga presidenter som tagit narkotika, Donald Trump är f.ö. nykterist.

Warren G. Harding nr 29

Även om republikanen Harding arbetade hårt för de svartas rättigheter samt var aktiv kring medborgarrättigheter, lyckades hans administration inte uträtta speciellt mycket (pga. den Demokratiska oppositionen); utan har gått till historien som en tid av hög korruption. Han är dock intressant ur ett humanistiskt perspektiv eftersom han kriminaliserade lynchningar och sina förslag kring de svartas rättigheter, anklagades f.ö. av Demokraterna för att ha haft afroamerikanskt påbrå. Han dog två år in i mandatperioden.

James Garfield nr 20

Även han en republikan och president med högt fokus på de svartas rättigheter, han oroade sig b.la. mycket över att de svarta skulle bli USA:s underklass. Blev skjuten 6 månader in i sin administration och hann inte uträtta något djupare avtryck på historien.

John F. Kennedy nr 35

Under hans 1000 dagar byggdes Berlinmuren, han gjorde en misslyckad invasion av Grisbukten på Kuba, dessutom gick han in i det katastrofala Vietnamkriget; genom sina kvinnoaffärer bedrog han även sin hustru Jackie. Till hans bedrifter finns att han fick bort de ryska kärnvapnen från Kuba (som kommit dit tidigare under hans tid, så det får väl räknas som att han hamnade på plus minus noll), han satsade också på Apollo-projektet. JFK anses normalt sett som en av de störta, men hur mycket var egentligen framgångar om man verkligen funderar på det? Hade han varit lika ihågkommen om han var 30 år äldre och inte blev mördad?

Richard Nixon nr 37

Gick till historien som den president som avskaffade guldmyntfoten, är även den enda president som avgått efter ha visat sig vara korrupt i Watergate-skandalen. Han störtade även den demokratiskt valde socialisten Salvador Allende i Chile, en kupp som kostade Allende livet.

Gerald Ford nr 38

Benådade Nixon som sin första handling, vilket gjorde att man inte kunde utkräva ansvar. Enda presidenten som inte blivit vald till ämbetet, och uträttade inga stora förändringar; utan stod endast vid rodret de sista åren i Nixons andra mandatperiod.

Blickar man tillbaka är det få som kan räkna så många framgångar och så mycket tid av fred som Donald Trump. Jämför man med Clinton, Obama och Bush ’43 blev alla kända för terroristattacker som Oklahoma-bombaren, USS Cole, Columbinemassakern, bombningarna av deras ambassader i Tanzania och Kenya (Clinton), World Trade Center och Pentagon, krigen i Afghanistan och Irak (Bush ’43) och Boston Marathon, Benghazi (Obama); för att inte tala om oerhört många självmordsbombningar i det amerikanskt ockuperade Irak. Jämför man med nu levande Jimmy Carter förlorade han sin ambassad i Teheran, räddningsoperationen blev ett fiasko och gisslan återbördades under Ronald Reagans ämbetsperiod. Att således som Reinfeldt placera Trump som den sämsta, när Trumps tid inte kantats av otrohet och krig utan handel och världsfred, visar det hur historielös och intellektuellt ohederlig den tidigare statsministern är.

Bonus

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/X8801n/reinfeldt-trump-kanske-den-samste-usa-haft

Ska man skratta eller gråta när man hör Fredrik Reinfeldt kalla Donald Trump för den sämsta presidenten i amerikanska historien, ett uttalande som verkligen diskvalificerar honom som amerikakännare eftersom det visar hur dåligt påläst den tidigare statministern är. USA har haft 45 presidenter av en mycket blandad kompott, vissa har varit korrupta, andra alkoholiserade, någon…

Kommentera utan Facebook