Foto: News Oresund - 20190701 Almedalsveckan Visby Moderaterna Ulf Kristersson 0648 // wikimedia commons

Gång på gång ser vi utspel om att Moderaterna vill sänka skatten, häromdagen gjordes ett nytt utspel där man vill sänka både bolagsskatt och jobbskatteavdrag. När gemene vänsterprogrammerad man anser att vi inte behöver mer skattesänkningar, samtidigt som man inte inser att man både är världens högst skuldsatta folk om man slår ihop privata och offentliga skulder samt betalar bland de högsta skatterna i världen; säger det något om hur dåligt Moderaterna är på att beskriva verkligheten. Skattesänkningar handlar inte om att du ska få mer pengar att spendera, det handlar om att du ska få mer frihet att kunna välja den tjänst du vill ha och bli oberoende staten.

Vill du inte gå till den kommunala vårdcentralen med nya stafettläkare varje gång ska du kunna ha råd att kunna uppsöka en läkare du känner förtroende för. Du ska kunna kunna både äta god mat och köpa nya skridskor till dina barn, dvs. normalläget ska vara att inte vara bidragsberoende av staten utan klara sig själv.

Fria människor som har en trygg ekonomi lever nämligen oberoende av staten, idag är verkligheten för många människor tvärtom; man är oerhört beroende av att få de hundben på 200 kr som Stefan Löfven lovar i olika bidrag (S lovar aldrig skattesänkningar utan bidrag). Man bedriver t.o.m. egen spelverksamhet för att kunna få människor att satsa det överflöd man har för att med lite tur vinna sig en slant, men för de flesta få ännu mindre pengar att röra sig med. Att ett parti driver spelverksamhet, säger en del om hur man ser på sina väljare.

Skattsänkningar handlar om just den individuella friheten, att slippa köpa socialdemokratiska lotter eller ta emot deras bidrag för att få ett drägligt liv; istället äger du själv möjligheten vad du vill köpa eller vart du vill resa. Varför ska pensionärer betala skatt på sin pension? Varför ska pensionärer ha en massa bidrag när man istället kunnat slopa skatten så att dessa kunnat leva på sin pension? Kan det vara så att bidragen knyter dessa till partiet?

Kan det vara så att man vill göra dem ekonomiskt beroende för att kunna lova att sänka pensionärsskatten, eller tom. tvinga på dem mer och nya bidrag? Hur många pensionärer hade varit intresserade av bidrag om de på allvar kunnat leva på sin pension efter ett hårt yrkesliv?

När Socialdemokraterna utåt sätt säger sig stå för välfärden, men i själva verket försvarar att de fattigaste ska betala dessa skatter måste Moderaterna förklara varför man ska sänka skatterna. Det handlar inte om girighet utan ökad (ekonomisk) frihet för landets medborgare. Ju mindre människor som har med staten att göra desto bättre är det, vilket också speglar hälsan. Ingen mår bra att av att vara beroende av någon annan eller stå med tiggarmössan för att man vill ha mer bidrag.

Vad är poängen med att studenter har det fattigt när de kunnat jobba skattefritt någon dag i veckan och sluppit studielån? Varför ska inte studenter kunna åka på semester till Acapulco, Mexiko för att man jobbat lite extra, vad är vinningen med att man i bästa fall har råd med en tågbiljett till Köpenhamn? Vad är så att säga fördelen med att tvinga in dem i studiebidrag och kraftiga lån, där man tom. straffar de som arbetar ekonomiskt med indraget studiemedel? Jo, fler som är beroende av staten och fler väljare som kan köpa lotter och bli väljare av det “godhjärtade” Socialdemokratiska partiet.

Skatt är stöld, det är dina surt förvärvade skattepengar som staten försöker legitimera att ta. Skulle alla miljöskatter handla om att rädda planeten skulle också dessa pengar gå in i olika miljöprojekt, när de istället glider in i den gemensamma skattkistan; kan man på god grund fråga vilken insats man egentligen gör för miljön. Att människor behåller hela sin inkomst är inte en girig tanke, tvärtom är det normalt att den som utgör ett arbete också får betalt. Att staten sedan vill ha sin del av kakan betyder inte att man som löntagare ska tycka det är naturligt att kakbiten är stor eller att den växer; tvärtom handlar skatt om att någon annan gör anspråk på det ekonomiska värde du skapat genom arbetet. Att därför vilja behålla sin egen egendom är inte girigt, det är mycket legitimt om man bor i ett land med både hög skuldsättning och skattesats.


Visste du att om du vill köpa bensin för 1000 kr hamnar ca 388 kr hos bensinföretaget, medans skatteverket tjänar 1 612 kr; hur går det ihop sig – Läs här

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och vice ordförande i kommunstyrelsen och är även invald som ledamot av både fullmäktige i kommunen och regionen för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook