söndag, februari 16, 2020

Krigsförbrytare bör få indraget uppehållstillstånd eller medborgarskap

Senaste artiklar

Vem vill flyga med SAS som förnekar sig själva, kundernas kultur och beskyller Ryssland?

I "vår" vänster-samhällsordning arbetar vänsterliberala politiker stenhårt med att förstöra tanken om...

Michael Bloombergs siffror bör man hålla koll på, det kommer att bli en intressant politisk vår

I tider av negative campaigning är det inte förvånande att den desperata...

Börskandidater som inte har tillräcklig mångfald i styrelsen övervägs att nobbas av SEB?!?

Förr i tiden försökte banker tjäna pengar genom att vara en attraktiv...
Ian Fernheden
Ian Fernhedenhttps://fornuft.se/index.php/ian-fernheden/
Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Oberoende Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Läs mer här

Fornuft_ingress1I Sverige har man ansetts som inhuman och blivit väldigt kritiserad om man gått in i debatten om medborgarskap, eller uppehållstillstånd med en kritisk utgångspunkt. I SVT:s debatt från Almedalen 2015 kunde t.ex. inte Belinda Olsson förstå inställningen om att IS-krigare inte borde vara välkomna tillbaka, vilket är signifikant för hur naiva många mediepersoner varit. Idag har vi istället fått en situation där det kommer rapporter om att massmördare och massvåldtäktsmän lever bland sina offer på asylboenden. När vi kan läsa om att migrationsverket utvisar både invandrade företagare och personer som kan försörja sig själva kan man fråga hur man prioriterar? Har man ägnat sig åt brott mot mänskligheten och får uppehållstillstånd eller t om medborgarskap bör dessa kunna återkallas. Svensk domstol eller krigsförbrytartribunalen i Haag bör dessutom pröva deras skuld.

Vikten av rättvis rättegång
I en rättsstat är det oerhört viktigt att man inte bortser från viktiga rättsprinciper när det handlar om vidriga brott. Man måste alltså kunna bevisa att den misstänkte bortom allt rimligt tvivel utfört de handlingar han svarar för. Nu är inte undertecknad jurist, men finns där vittnen borde det finnas goda möjligheter. Svensk domstol bör även ges möjlighet att återkalla medborgarskap eller uppehållstillstånd om man begått brott mot mänskligheten, eftersom man fått det på uppenbart felaktiga grunder. Detta är inte en kontroversiell åsikt, det torde vara självklart för alla individer som står upp för mänskligheten och rätten till ett liv i frihet. Sverige får inte bli en fristad för dessa individer.

Vikten av identifikation
Under förra året var det tydligt att många saknade identitetshandlingar, vilket vi som tidning var kritiska till. Vi efterfrågade även gränskontroller för att kunna fastställa dessa identiteter, genast fick vi kritik för att man inte hinner ta sitt pass eller id-kort om huset brinner. Uppfattningen var väldigt naiv eftersom många människor säkrar sitt pass innan krigsfronten förflyttas till den stad man bor i. Tack vare det tidigare ogynnsamma debattklimatet har en rad debattörer bidragit till att vi idag har uppskattningsvis 1000-1500 krigsförbrytare inom landets gränser (varav 60 har identifierats med namn och bild). Vi bör underlätta för de som bor på asylboenden att rapportera krigsförbrytare,  samt de som ägnar sig åt annan allvarlig brottslighet. Det är även viktigt att brottsoffer placeras åtskilda från sina banemän. Till skillnad från myndigheternas inställning om att utvisa personer som både har jobb och inkomst tror vi att skötsamma och produktiva individer bör stanna. 

Tillflykt i flyktingströmmar är inget nytt
Man brukar säga att man lär sig av historien, men då skolgången fungerat knackigt de senaste årtionden har många inte fördjupat sig inom andra världskriget. När det tyska nazistiska tredje riket föll sönder var det många höga företrädare som drog på sig vanliga uniformer och flydde bland de tusentals soldater som gett upp. SS högsta ledare Heinrich Himmler, Auschwitz kommendant Rudolf Höss är t.ex. två personer som ertappades med nya identiteter. För andra gick det bättre Adolf Eichmann (logistikansvarig för förintelsetågen) och Josef Mengele (“läkare” som medicinskt torterade människor i Auschwitz) lyckades ta nya identiteter och tog sig till Sydamerika. Det skulle ta ca 20 år innan israelerna kunde gripa Eichmann som sedan avrättades i Israel 1962 , medans Mengele lyckades gömma sig till sin naturliga död 1979.

Att vara för en “fair asylpolitik” innefattar även att stå uppför mänsklig rättvisa, det gör vi endast genom att aktivt spåra upp dessa individer och ställa dem inför rätta. Glöm aldrig att enda chansen för ondskan att segra är om vi goda människor väljer att inte göra något…

 

1 KOMMENTAR

Leave a Reply

Kommentera utan Facebook

  Subscribe  
Notify of
Lisa Granlöf
Guest

Detta borde vara en självklarhet.

Senaste ledare

Vem vill flyga med SAS som förnekar sig själva, kundernas kultur och beskyller Ryssland?

I "vår" vänster-samhällsordning arbetar vänsterliberala politiker stenhårt med att förstöra tanken om...

Är det troligt att UK kommer sakna EU om de slipper tullar mot USA? Ekonomisk analys!

Som vanligt när det kommer till personer som blir intervjuade i public service är det alltid människor...

När par mördas och rånas i hemmen måste utökad rätt till försvar och skyddsvärn ges

Vi har alla hört det gamla uttrycket mitt hem är min borg, men hur sant är det...

Därför är inte extraval troligt i Sverige

Idag är det många som går och drömmer om extraval, vi ser det även diskuteras av fler...

Endast på public services guldgala kan ett så svagt musikaliskt band vinna priser

Vi minns alla Ebba Grön, ett band vars musikalitet även vi högermänniskor och lyriska tenorer kan uppskatta....

Senaste replik

Börskandidater som inte har tillräcklig mångfald i styrelsen övervägs att nobbas av SEB?!?

Förr i tiden försökte banker tjäna pengar genom att vara en attraktiv...

Fler av våra artiklar: