Foto: DonkeyHotey / Wikimedia commons

Det amerikanska valet rycker allt närmare och tillskillnad från Sverige där debatten fortfarande är någorlunda självklar, vill vänstern nu i USA att Biden inte ska debattera med Donald Trump. Argumentationen utåt handlar om att man inte anser Trump “värdig att debattera Joe Biden”, men vad det egentligen handlar om är något annat. Den starkaste retorikern i det demokratiska partiet är utan tvekan Bernie Sanders. Även om han på longituden är i stil med svenska vänsterpartister, är det dock troligt att man resonerat annorlunda om han blivit deras kandidat. Då hade det handlat om att försöka vinna väljare på ideologi, det gör det inte med Joe Biden. Här råder det andra spelregler. Istället är Demokraterna 2020 villiga att tumma på demokratin om dom kan få makt, men hur tänker man egentligen? Varför försöker ledande Demokrater som Nancy Pelosi få Joe Biden att inte debattera Trump?

Vem är Joe Biden?

Demokraterna har i år tagit Joe Biden från pyttedelstaten Delaware, en svag mittenkandidat som suttit i senaten i ca 50 år vars historia är kantat med en rad skandaler. Historiskt sett har han ljugit om en rad utmärkelser och blivit påkommen, samtidigt som han kandiderat till att bli president under större delen av sitt liv. Innan Barack Obama valde honom pga. sin hudfärg och ålder för att balansera biljetten nådde han endast några ynka procent, som vice president ansågs han av många inom dåvarande administrationen vara något av ett skämt. Därför var det kanske inte förvånande att trots deras “bromance” tog det väldigt lång tid innan Barack Obama till slut ställde sig bakom sin tidigare vice president.

Hur kunde man välja Joe Biden som kandidat?

För att förstå vad som hänt i det demokratiska partiet måste man titta på vilka som är tongivande, och man måste förstå vad intersektionalitet innebär. Demokraterna styrs idag ideologiskt av liten klick färgade kvinnor som driver partiet i nymarxistisk riktning där sannolikt Alexandria Ocasio-Cortez “AOC” är den mest radikale härföraren. Deras ideologiska presidentkandidater Bernie Sanders, Elizabeth Warren eller Kamala Harris hade säkerligen hyllats av vänsterflygeln (socialisterna) men ratats av många högerliberaler. Därför behövde man en mittenkandidat som galjonsfigur, någon som kunde balansera biljetten. I dagens intersektionella politiska samhälle där genus och hudfärg är viktiga faktorer torde det vara omöjligt för Sanders att bli vice president, han har både fel hudfärg och kön, på samma sätt som Warren också blir “lidande” av sin hudfärg. Kamala Harris är därför den naturliga partnern för vänster- och migrantröster samtidigt som Joe ska locka medelväljaren. Bernie Sanders har dock samskrivit den politiska plattformen och är en väldigt trolig utrikesminister (secretary of state) i en kommande administration.

Bidens mentala hälsa

Tittar man på Bidens bisarra uttalanden har han nyligen sagt att om man inte röstar på honom så är man inte svart, dessutom finns det en rad allvarliga felsägningar där man undrar hur han egentligen mår. Jämför man Bidens tal från tio år tillbaka och idag är det två helt olika människor, Biden har nämligen blivit vad vi på svenskalar kallar “gammal och gaggig”. Ett åldrande som blivit mycket tydlig under primärvalen, där man alltså röstat fram en kandidat utifrån hudfärg, genus och attraktionskraft för mittenväljare istället för vad någon faktiskt vill åstadkomma. När läste du senast en ideologisk artikel i socialistiska Aftonbladet med citat från New York Post vad Biden vill åstadkomma? Hans kandidatur handlar om vinna väljare på att man inte är Trump, vad han går till val på spelar inte så stor roll.

Fundera över detta klipp och varför du inte ser denna bild i svenska medier

Att således placera Joe Biden i en debatt mot Donald Trump, är som att placera en förvirrad gammal gubbe i samma boxningsring som den ökände Mike Tyson. Donald Trump hade nämligen både avkrävt honom svar, samtidigt som han dragit ner byxorna på honom ordentligt med diverse högerjabbar; något som han gjorde när han gjorde knockout på Jeb Bush för fyra år sedan. Det inser “Demokraterna”, och därför vill man inte utsätta honom för det. Man vill helt enkelt försöka vinna vita huset utan politisk argumentation om vad man vill åstadkomma och endast kandidera på att man inte är Donald Trump. En minst sagt farlig utveckling eftersom man genom det synsättet snuvar väljarna på demokratin i sin helhet. Biden själv har tidigare sagt att han ska debattera Trump vid tre tillfällen, huruvida han följer partiledningen eller inte återstår att se. Partiets uppfattning i frågan är dock oerhört tydlig.

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och vice ordförande i kommunstyrelsen och är även invald som ledamot av både fullmäktige i kommunen och regionen för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook