måndag, februari 17, 2020

Dan Eliasson bör entledigas som rikspolischef

Senaste artiklar

Vem vill flyga med SAS som förnekar sig själva, kundernas kultur och beskyller Ryssland?

I "vår" vänster-samhällsordning arbetar vänsterliberala politiker stenhårt med att förstöra tanken om...

Michael Bloombergs siffror bör man hålla koll på, det kommer att bli en intressant politisk vår

I tider av negative campaigning är det inte förvånande att den desperata...

Börskandidater som inte har tillräcklig mångfald i styrelsen övervägs att nobbas av SEB?!?

Förr i tiden försökte banker tjäna pengar genom att vara en attraktiv...
Ian Fernheden
Ian Fernhedenhttps://fornuft.se/index.php/ian-fernheden/
Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Oberoende Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Läs mer här

Fornuft_ingress1Vi är många svenskar som har synpunkter kring hur väl polismyndigheten fungerar under Eliassons ledning. Det är dessutom många poliser som gett uttryck i media om hur illa myndigheten sköts. Det är uppenbart att man gör felprioriteringar, samtidigt som Eliasson gör det ena märkliga uttalande efter det andra. Polisen ska vara den myndighet som har högst förtroendesiffror i en välfungerande demokrati, när så icke är fallet bör medborgarna ställa sig frågande. Folket ska alltid känna sig säkra på att statens blå väktare eller samhällets förlängda arm finns bakom kulisserna, och ser till att alla sköter sig. När normalläge inte råder, finns det många som känner oro. Ytterst ansvarig för detta är rikspolischefen, som uppenbarligen inte är rätt man för uppdraget.

Eliassons och Polisens felprioriteringar
Häromdagen kunde vi läsa om polisens nya satsning på tygarmband med sin logotype som ska delas ut till kvinnor. Tanken är att våldtäktsmän ska tänka om kring sexuella övergrepp när de ser ordet “avspärrat”. Kampanjen ska säkerligen köras i sociala medier eftersom kampanjens namn innehåller en hashtag, (#tafsainte). Hur många våldtäktsmän Eliasson ska lyckas stoppa på sociala medier spekulerar vi inte i, men när individerna rör sig i “in real life”; finns risken att polisen fokuserar resurser på fel jaktmark. Vågar man fråga sig hur många skattemiljoner som plöjts ner i kampanjen? Finns det någon som tror att det kommer förhindra något övergrepp öht?  Eliasson tillägger i Aftonbladet: Vem vill bli ihågkommen som killen om tafsar? Tänk efter grabbar, för guds skull!”.  När man tittar på brottsstatistiken för 2015 fanns det enligt Brå ca 18 000 händelser (anmälningar) där någon inte brydde sig om att gå till historien som sexuell förövare, hur vida någon av dessa nu tänker om återstår väl att se… (ironi)


All PR är inte bra PR
Förtroende för polisen mäts i hur väl man kan lösa brott. Tyvärr är det svårt att mäta hur väl detta sker då en nedlagd anmälan klassas som uppklarad (dvs. fallet löst). Detta kanske gör att polisen på pappret ser ut som en effektiv myndighet, men när vi ser och känner otryggheten stiga i samhället är tillvägagångssättet oroande. Löser man inte sin uppgift bör man antingen kalla till presskonferens och tydligt förklara att man saknar personal och resurser, alternativt ställa sin egen plats till förfogande. När man istället för in nedlagda anmälningar i statistiken för uppklarade anmälningar sänder det minst sagt märkliga signaler till samhället; hur kan man förövrigt motivera det?
Dessutom kan man fråga sig varför polisen lägger 35 miljoner till Prime PR när polisen redan har 200 medarbetare på sin kommunikationsavdelning. Med sociala avgifter och arbetsgivaravgifter inkluderade borde man istället kunnat rekrytera t.ex. 35 patrullerande poliser till t.ex. Rinkeby. Polisen löser brottslighet, inte PR-bolag – fokus på rätt saker!  

 

Den svenska polisen slutar använda sig av signalement
Den kanske mest häpnadsväckande nyheten i början av 2016 var polisens direktiv om att sluta rapportera signalement, uppenbarligen är man oroad för rasistanklagelser. Signalement har använts av ordningsmakter så länge ordningsmakter har funnits, dvs. beskrivning av brottslingens utseende. Det är inte rasism att beskriva någons hudfärg, det är däremot rasism att koppla gärningen till t.ex. en hudfärg. Det är inte heller rasism att beskriva gärningsmans kulturella folkgrupp pga. t.ex. klädval, det är däremot hets mot folkgrupp att dra slutsatser kring brottslighet för att man tillhör en viss folkgrupp. Detta måste polismyndigheten kunna stå upp för, eftersom det handlar om medborgarnas säkerhet. Vi kommer få problem om brottsoffren måste känna gärningsmännen om brottet skall kunna klaras upp eftersom det annars blir mycket svårt att hitta främmande gärningsmän. Det är dessutom inte rimligt att man tonar ner vissa typer av brott pga. gärningsmännens härkomst, istället skall all statistik vara både transparent och lättillgänglig för medborgarna. Hur ska vi annars kunna försäkra oss om att polismyndigheten gör det jobb arbetsgivarna (dvs. medborgarna) kräver?

 

Förövrigt bör fokus ligga på brottsoffer och inte gärningsmän i samhället. 

 

1 KOMMENTAR

Leave a Reply

Kommentera utan Facebook

  Subscribe  
Notify of
trackback

[…] Kort resumé Dan Eliasson är olämplig som polischef eftersom han tycks sakna förmågan att säga rätt sak vid rätt tidpunkt. När bilar brinner och poliser får knivar i magen återkommer polischefen från sin semester och skriver att han hoppas alla är utvilade. Uppenbarligen tycks polischefen ha missat att det råder krigsliknande situationer i flera av landets förorter. Hans förtroende ifrågasattes även efter att ha suttit och tyckt synd om en ung kille som mördat en tjej istället för att visa någon större sympati med brottsoffret. Dessutom är det många poliser som klagar högljutt om hur dåligt Eliassons nya polisorganisation… Read more »

Senaste ledare

Vem vill flyga med SAS som förnekar sig själva, kundernas kultur och beskyller Ryssland?

I "vår" vänster-samhällsordning arbetar vänsterliberala politiker stenhårt med att förstöra tanken om...

Är det troligt att UK kommer sakna EU om de slipper tullar mot USA? Ekonomisk analys!

Som vanligt när det kommer till personer som blir intervjuade i public service är det alltid människor...

När par mördas och rånas i hemmen måste utökad rätt till försvar och skyddsvärn ges

Vi har alla hört det gamla uttrycket mitt hem är min borg, men hur sant är det...

Därför är inte extraval troligt i Sverige

Idag är det många som går och drömmer om extraval, vi ser det även diskuteras av fler...

Endast på public services guldgala kan ett så svagt musikaliskt band vinna priser

Vi minns alla Ebba Grön, ett band vars musikalitet även vi högermänniskor och lyriska tenorer kan uppskatta....

Senaste replik

Börskandidater som inte har tillräcklig mångfald i styrelsen övervägs att nobbas av SEB?!?

Förr i tiden försökte banker tjäna pengar genom att vara en attraktiv...

Fler av våra artiklar: