Blockerar Jönköpings kommun Katerina Janouch enligt kinesisk modell?

Sedan några dagar tillbaka är det omöjligt att komma in på Katerina Janouchs hemsida, Katerina Magazine. Orsaken till blockeringen är höljd i dunkel eftersom kommunen lämnat icke tillfredsställande svar, således har spekulationerna varit stora på nätet. Eftersom Katerina på sin blogg diskuterar samhällsfrågor utifrån ett vanligt normalt perspektiv, har hon uppfattats att vara kontroversiell då man sedan ganska många år inte får ha avvikande åsikter jämfört med diverse kulturredaktioner (vår tids “politiska kommissarier”). Därför är det oerhört beklämmande att Jönköpings kommun inte lämnar tillfredsställande svar om vad som gjort att sidan blockerats, eftersom det skapar spekulation om det handlar om det rent redaktionella innehållet?

Vikten av yttrande- och tryckfrihet
Uppenbart har dagens generation glömt bort varför två av våra grundlagar kommit till, många tar dessa helt enkelt för givna. Däremot är det tydligt att dessa friheter testas inte när det är spegelblankt på havet, de testas i tider av att någon skriver saker som ogillas från högre makt. Tryckfriheten kom till i en tid när kung Karl XIV Johan kastade in handduken mot Aftonbladets Lars Johan Hierta efter att denne startat om sin tidning över två hundra gånger med nya ansvariga utgivare, eftersom denne fått sitt utgivningsbevis indraget efter att ha kritiserat kungen. På samma sätt fungerar det idag, tryckfriheten testas när personer som Janouch censureras eller plockas bort från tv-tablån pga. konservativa uppfattningar i framförallt migrationsfrågan. Friheterna mäts således inte om Lisa eller Kalle får starta varsin en blogg och skriva om sina sommarlov, utan när personer för fram resonemang som anses avvikande från vad man får tycka; dvs. går stick i stäv med vår tids politiska kommissarier. 

Jönköpings kommun skyller på skadlig kod eller pornografi
Enligt de tekniska tester som gjorts av privatpersoner är den enda tekniska flaggan att Katerinas magasin använder en lite äldre version av WordPress, i övrigt har ingen lyckats finna någon skadlig kod. Skulle teorin om den skadliga koden vara sann skulle alltså miljontals sidor blockeras eftersom det är långt ifrån alla som använder den senaste wordpress versionen. Även om Katerina arbetat med sexualupplysning handlar plattformen om hennes magasin, litteratur och endast en ytterst liten del viks till artiklar rörande sexualitet. Således är det anmärkningsvärt att kommunen inte är mer specifik kring vilken undersida som exakt blockerats, och varför.

Blotta tanken på att kommuner skulle blockera sidor vars innehåll deras ledande politiker ogillar för tankarna till väldigt auktoritära regimer där detta är en förutsättning för deras överlevnad. Sånt får inte hända i Sverige, vi ska istället ha både högt i tak och argumentera i sak. Däremot kan det mycket väl vara sant att sidan fastnat i deras webbfilter, men samtidigt har vi ett ansvar att ifrågasätta trovärdigheten eftersom yttrandefriheten är den vitala delen för demokratin. Således har Jönköpings kommun ett ansvar att lägga varenda pusselbit de har tillgänglig för att motbevisa de frågetecken som uppenbart finns, de bör även omgående avlägsna blockeringen om det inte gjorts.

Läs gärna Jönköpings Kommuns skriftliga kommentar

Sedan några dagar tillbaka är det omöjligt att komma in på Katerina Janouchs hemsida, Katerina Magazine. Orsaken till blockeringen är höljd i dunkel eftersom kommunen lämnat icke tillfredsställande svar, således har spekulationerna varit stora på nätet. Eftersom Katerina på sin blogg diskuterar samhällsfrågor utifrån ett vanligt normalt perspektiv, har hon uppfattats att vara kontroversiell då…

Kommentera utan Facebook