När kriget rasade som värst gjorde Carl Bildt vad han är bäst på, han lekte diplomat och åkte runt i sin bil. Precis som mötet med med Irans regim kända att hänga människor i lyftkranar, satt han han fem mil bort från Srebrenica och åt lunch med den bosnienserbiske generalen Radko Mladic (och den serbiske presidenten Slobodan Milošević) som nu fått livstids fängelse för brott mot mänskligheten. Under massakern mördades 8000 bosniaker. Ponera att någon ätit lunch med Himmler 5 mil från Auschwitz och diskuterat framtiden och freden, där personen sedan kommit hem till Sverige och använt det i en valrörelse?

Att vara passiv när det gäller kostar liv

Carl Bildt var som sändebud en av de som verkligen hade något att säga till om i egenskap av diplomat, hans närvaro hade kunnat spelat roll om han intagit en tuff roll. Nu satte han inte ner foten som fick stopp på dödandet, det innebär inte att han var delaktig; men att han enligt de överlevande inte gjorde tillräckligt. Han misslyckades kapitalt, och det blev istället den amerikanska diplomaten Richard Holbrook som fick parterna till bordet. Precis som det behövdes en Churchill för att sätta stopp på Hitler, var hans företrädare passiv och viftade med sitt avtal samtidigt som talade om fred i vår tid; efter att ha träffat führern i München. Carl Bildt menade väl när han åkte dit, han ville skapa fred; men han var ingen ledartyp som starkt kunde ställa sig i mitten och få till eldupphör. Hans personlighet bidrog istället till att mördarna fick mörda i fred.

Vad är det vi ser i klippet?

I klippet ser vi först en fransk journalist vid namn Florence Harman ( världskänd för att ha rapporterat om kriget för den franska tidningen Le Monde) vara bestört över att Bildt rest till Sarajevo för minnesceremonin eftersom han enligt henne försvarade Milošević. Hon får medhåll från Ed Vulliamy, Pulitzer-prisvinnare för sin rapportering om kriget som kritiserade Bildt och tyckte hans närvaro var ”magstark”. I klippet får vi se en skamsen Bildt vända ryggen till, och inte ens vilja lyssna på kritiken. Vulliamy uttrycker t.o.m. att han känner raseri kring de politiker i den diplomatiska kåren.

Läser man SvD:s artikel från tidpunkten för ceremonin är det tydligt att överlevande Bosniers representanter i Sverige var mycket kritiska till Bildts närvaro, en av dem lämnade till och med in sin protest till den svenska regeringen.

Bildts kommentar kom inte via honom själv utan istället skickade han fram sin presschef Anders Jörle på UD:
”Mitt (Bildts) bidrag var att bidra till att få ett slut på kriget och börja bygga en fred. I samband med besöket i Sarajevo fick jag många varma ord på gatorna idag, även av den bosniska ledningen. Att det sedan finns en bitterhet över kriget är naturligt.”

Tittar man däremot på kommentarerna på Youtube-klippet och det som skrevs i bosnisk press tycks bilden visa något annat.

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och vice ordförande i kommunstyrelsen och är även invald som ledamot av både fullmäktige i kommunen och regionen för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook