Foto Carl Bildt: US Embasy / Wikipedia Commons // Hanif Bali: Per Pettersson / Wikimedia Commons /// Montage: ObF

I samband med att Margot Wallström (S) och Carl Bildt (M) hade möte med den iranske utrikesministern kritiserade partivännen Hanif Bali (M) den tidigare utrikesministern Bildt. Bali påtalade att han aldrig haft rätt, och att Bildt inte är välkommen på Balkan samt Erdoganist. Han menade också att Sverige fullföljer Bildt-doktrinen, dvs. att normalisera relationen med regimen. Uttalandet accepterades inte av partiledare Ulf Kristersson som genast instruerade partisekreteraren Strömmer och gruppledare Billström att kalla in Bali på möte dvs. yttrandefrihetens bristfällighet i Sverige gjorde sig genast gällande. Uttalar man sig kritiskt om känsliga saker riskerar man karriären eftersom man förväntas inte bita handen som gungar vaggan.

Bildt enligt USA

Faktum är att Bali har rätt, Bildt har misslyckats med mycket och han är klart överskattad som politiker; däremot är det ingen som vågar säga det inom partiet. En mellanstor hund med attityden av en en stor hund, och en person med begränsad politisk förmåga; så beskrevs han i amerikanska rapporter spridda av Wikileaks. I samma rapport förstår amerikanarna att man kan smickra Bildt när de skriver “Att spela på Bildts begär efter att verka på högsta nivå, och att få åtgärder att framstå som nödvändiga för att upprätthålla EU:s eller Sveriges trovärdighet som internationell aktör, lär sannolikt också vara övertygande”. Ingen liten sågning…

En mycket osund personkult kring Carl Bildt

Bildts kanske största problem är att han inte vågat ta i allvarliga problem, utan har istället framstått som mycket upptagen; men vad har han åstadkommit? Politik räknas väl genom resultat och inte ord? I Moderaterna har en personkult odlats eftersom många saknar förmågan att skilja doers och talkers, något som inte är unikt för moderaterna utan generellt för politiken i Sverige. Det har inte blivit bättre genom att han inte visat integritet kring svenska interna angelägenheter utan sprungit och pratat med USA osv. något som han fått kritik för över åren. Är det helt otroligt att tänka sig att renommét sett mycket annorlunda ut om det varit Ryssland istället för USA som han samtalat förtroligt med i hemlighet? Tragiskt nog har Bildt aldrig riktigt blivit ifrågasatt utifrån vad han åstadkommit, utan pratar man med moderater så finns det en personkult som inte är sund; ingen individ bör helgonförklaras… allra minst Carl Bildt eller hans fru.

Bali bör få uttrycka sina åsikter som populär riskdagsman

Antingen har vi yttrandefrihet eller så har vi inte det, det är inte svårare än så. I politiskt korrekta samhällen finns det ingen humor, eftersom humor är det mest slagkraftiga vapen som finns. På samma sätt måste man inse att rätten till yttrandefrihet övertrumfar risken att man förolämpar någon, det är därför det mycket snabbt blir kriminellt att kritisera staten eller partiet i totalitära stater. Yttrandefrihet mäts inte när man kritiserar sånt som är självklart eller helt okänsligt, yttrandefriheten eller bristerna i den blir mycket tydliga när man blir politiskt obekväm; vilket Bali blir när han med rätta sågar personkulten kring Bildt. Skulle Moderaterna vinna valet finns det nämligen bara en person den moderata ledningen kan tänka sig flytta in på Utrikesdepartementet… och det är Carl Bildt.

Med tanke på hur brutal regimen är mot oliktänkande tåls det att fråga om det rimligt att Bildt bjuder in Irans utrikesminister till dialog till ett energiavtal som de inte ens följer idag? Att som Bildt ha helt okritisk hållning till mer makt till Bryssel, NATO, FN, eller till tidningar som Washington Post eller NYT; för att inte tala om det demokratiska partiet i USA… det är inte där man som konservativ politiker bör befinna sig 2019. Det är helt fel väg att gå om man är ideologisk demokrat eftersom mer inflytande försvinner från folket, och folkets demokratiska arena att förändra saker är inte EU eller FN; det är nationalstaten. Sen har Carl Bildt humor, han förstår marknadsekonomi, kan trycka till journalister; men det är inte en politiker som kommer gå till historieböckerna som en doer som gick från klarhet till klarhet… sannolikt tvärtom när personer utanför kulten tittar tillbaka.

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Konservativa Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och förste vice ordförande i kommunstyrelsen, vice ordförande för kyrkorådet i Kristianstads pastorat och är även invald som ledamot av både fullmäktige i Kristianstads kommun och Region Skåne för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook