fredag, december 6, 2019

Vad vet Anders Lindberg och Aftonbladet som inte Migrationsverket vet?

Krönikor

Akademiker/aktivister som försvarat eller förutspråkat pedofili

Pedofili är bland de absolut värsta av brott. Det förblir därför fascinerande...

Lösningen på orättvist rättsväsende är mer demokrati

Våldtäkt har en straffskala på mellan två till sex år, grov våldtäkt...

De politiska konsekvenserna av forskningskrisen

En surrealistisk rubrik återfinns i New York Times upplaga från år 1987,...
Ian Fernheden
Ian Fernhedenhttps://fornuft.se/index.php/ian-fernheden/
Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Oberoende Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Läs mer här

IngressUnder veckan har det yttrats motstånd mot de deportationer som skett av afghaner till Afghanistan, skådespelaren Björn Kjellman lämnade över en protestlista till statsminister Löfven, Liberalernas Jan Björklund anslöt på Miljöpartiets linje och krönikören Lindberg på Aftonbladet menade på att Sverige skickar “ungdomar rakt in i döden”. Uppenbart tycks krönikören Lindberg vara mer insatt än svenska myndigheter om situationen i Afghanistan, eftersom han likställer deportation med döden; någon annan tolkning av “rakt in i döden” kan knappast göras. 

Att ha integritet som journalist
Oberoende Förnufts inställning har sedan start varit “desto känsligare ämne – desto mer korrekt argumentering”, formuleringen innebär inte samma sak som “politiskt korrekt”. Korrekt argumentering innebär att den är fullständigt underbyggd av fakta och trovärdiga källor, källorna finns även redovisade för läsaren (inger trovärdighet); vilket gör att artikeln blir svår att bemöta sakligt eftersom att man då hade behövt tala mot bättre vetande. Förtroende tar dessutom år att bygga upp, väljer man att skarva går den dessvärre fort att rasera. Läser man Lindbergs krönika finns det inte mycket fakta, istället talas det om “hjärtlöshet”, “moralisk skyldighet” och “barn”.

Sakliga brister
Idag är det inte ovanligt att anonyma källor förekommer i många artiklar som rör politiska partier, som läsare har man ingen aning om dessa är sanna eller inte; dagens stora tidningar är ej kända för sin uppriktighet. I Lindbergs fall diskuterar han att barn utvisas till Afghanistan, rimligen kan man fråga sig om det finns några minderåriga som utvisas utan sina föräldrar? Om våra myndigheter inte ger flyktingskäl pga. sakliga skäl, vad vet Anders Lindberg som inte myndigheten vet i dessa fall? Fram till första maj i år hade 1825 personer från Afghanistan fått avslag på sin asylprövning av våra myndigheter, dessa har inte asylskäl; således måste dessa lämna landet.

Säkerhetsläget i Afghanistan
Sedan 2006 avråder Utrikesdepartementet för resor till Afghanistan, det innebär inte att samtliga afghanska medborgare kan beviljas amnesti i Sverige; utan våra myndigheter har en rad olika omständigheter att ta ställning till. Tittar man på vilka länder som finns med i samma lista är det även länder som även har civila statsförvaltningar som fungerar, men där olika områden kan vara osäkra (populära Thailand ingår exempelvis eftersom landet befinner sig i någon form av inbördeskrig med rebeller i de södra provinserna). De som kommit de senaste åren har alltså levt i landet under den tid UD avrått från resor, är det då rimligt att betrakta ett återvändande som att resa “rakt in i döden”? Sannolikt känner de landet betydligt bättre än en svensk turist, och vet precis vart de kan resa och inte. Som skäl uppges en självmordsbombare vilket krävde en tidigare asylants liv häromveckan, uppenbart är terrorattacker något som nästan blivit vardag i Europa också; de senaste tre dagarna har vi haft försök och lyckade attacker i Storbritannien, Frankrike och Belgien (även om det brittiska tycks vara någon form av galen hämndaktion mot muslimer). Sedan ska man inte sticka under stolen med att antalet attacker i Afghanistan är högre, men huruvida det är skäl för att upphöra med utvisningar måste vara upp till våra myndigheter att avgöra; inte Aftonbladets ledarredaktion.

Migration kostar pengar, uppenbart har Sveriges kostnader för ensamkommande varit enorma i proportion av vanliga asylkostnader. Rättsmedicinalverket menade på att ca 75% inte är att betrakta som barn, våra grannländer har även kommit fram till snarlika siffror. När den tidigare debatten om att “alla är barn” således har lagt sig, blir det därför något verklighetsfrånvänt när Lindberg argumenterar mot bättre vetande. Rimligen borde vi även underlätta för engagerade personer som Björn Kjellman och dennes nätverk att kunna bidraga mer ekonomiskt till asylsystemet eftersom det är väldigt kostsamt. Det är helt okej att tala om solidaritet, men det är knappast respektingivande att låta andra stå för notan. 

 

 

Leave a Reply

Kommentera utan Facebook

  Subscribe  
Notify of

Senast publicerat

Inser alla NATO-förespråkare att vi skulle behöva dubbla våra försvarsutgifter för att ens gå med?

När man lyssnar på NATO-debatten är den intressant, väldigt många förespråkare lever...

Jordens undergång á la Greta satt i perspektiv med dess födelse…

Historien om Jorden och människans påverkan av densamma. Om man vill få lite perspektiv på den tid...

Regeringen kommer inte avgå pga. ett okänt statsråd, dom bluffar!

Alla som spelat poker är väl införstådda i att spelet handlar om att bluffa och använda psykologi...

Vad hade Alfred Nobel tyckt om särbehandlingen av 'den hemske' Jimmie Åkesson (SD)?

Poängen med testamenten handlar om att tolka någon annans vilja, något Nobelstiftelsen påstår sig göra när alla...

När Eskil misstänkliggör handikappade, kan man fråga hur lågt man kan sjunka?

En ohederlig människa ljuger utan att blinka, och den enskilda lögnen kommer sällan ensam. Hur är man...

Mer av våra artiklar