Nej, porren har inte skapat festivalövergreppen

IngressDet blir alltid snett när man förenklar samhällsproblem till att passa den politiska prosa man orerar. Roks som tidigare gjort sig kända genom att beskriva män som vandrande dildos och djur, påstår nu att porren är den faktor som gör män till våldtäktsmän. Det tåls därför att fundera kring hur trovärdig argumentationen är när Roks menar på att porren orsakat festivalövergreppen.


Porrens ursprung

I Sverige har vi haft porr som vi känner den från 60-talet, även om fenomenet är äldre än så. Numera finns det porr för alla smaker, män, kvinnor, transvestiter, korta, långa, tjocka, smala, gula, röda, vita och svarta. Rimligen kan man fråga varför inte fler män blir våldtagna då aggressiv porr finns inom exempelvis porr riktat mot homosexuella? Hur kommer det sig att den sker just nu och i Sverige? När porr konsumeras av praktiskt taget hela världen, är det därför märkligt att den utveckling vi ser i Sverige inte sker i exempelvis Ungern (ett betydligt mer maskulint land)? Rimligen inser alla källkritiska personer att Roks artikel saknar relevans, eftersom man tittar på två faktorer som ökar oberoende av varandra.

Gör skillnad på gratisfestivaler,biljettfestivaler och överfallsvåldtäkter
Tyvärr är diskussionen om våldtäkter politiskt infekterad när en rad grupper försöker använda dessa brott som förklaringsmodeller för sin egen politik; således har tonläget höjts och vi har fått en diskussion om vems verklighet som är mest trovärdig. Från feministiskt håll har man därför klumpat samman våldtäkter på gratisfestivaler med exempelvis Bråvalla, eftersom man förenklar bilden om att det handlar om män generellt (ty kulturella förklaringar tycks vara en omöjlig tanke); medans demografin högst troligt skiljer sig. Sannolikt är antalet ensamkommande färre på Bråvalla (dyra biljetter, behov av tält, kost etc.), det är därför troligt att de misstänkta gärningsmännen på dessa betal-festivaler är av inhemsk härkomst. Det faktum att man vidgat begreppet och också uppmuntrat fler att anmäla gör att inte ens polisen idag vet om antalet faktiska brott har ökat, enligt Samtal med samhällets dialog med Bråvallapolisen tycks antalet anmälningar gått ner. Tittar man istället på gratisfestivaler som sker i städer, och överfallsvåldtäkter är det mer troligt att detta är ett importerat problem (vilket även drabbat Köln), något som svensk polis tidigare klassat som kod 291. Mycket talar därför om att de kulturella faktorerna varierar beroende på vart brottet sker, att klumpa ihop alla som män gör att man missar respektive motivbild i det förebyggande arbetet.

Sverige behvöver flytta fokus från verklighetsbeskrivningar till konsekvenser. Oavsett vilken nationalitet gärningsmannen har gäller svensk lag för alla, det är därför viktigt att man ordentligt straffar de individer som förgriper sig på kvinnor. Vi måste därför få ett slut på att drunkna i vems politiska beskrivning som stämmer bäst på verkligheten, det är fullständigt ointressant. Istället måste debatten handla om att samhället måste visa hårdhandskarna mot dessa individer, borttagande av obligatorisk straffreducering om 33%, skärpning av straffen, krav på livstids utvisning för icke-medborgare; att överfalla en människa och förgripa sig ska kosta ordentligt. Skadestånden bör även höjas markant, det är ett hån när kvinnor får några tusenlappar när samhället har svikit dem totalt.

Det blir alltid snett när man förenklar samhällsproblem till att passa den politiska prosa man orerar. Roks som tidigare gjort sig kända genom att beskriva män som vandrande dildos och djur, påstår nu att porren är den faktor som gör män till våldtäktsmän. Det tåls därför att fundera kring hur trovärdig argumentationen är när Roks…

Kommentera utan Facebook