Foto: Annie Lööfs Twitter // Montage med Hitler i Hoffmans studio. -- Oberoende Förnuft

Det är skillnad på politiker och politiker, vissa byter likt Paula Bieler (SD) om till den gröna uniformen och söker sig till det krisdrabbade området; andra som partiledaren Gustav Kasselstrand (Afs) fattar brandslangen; sedan finns det andra som Annie Lööf som åker till eldhärjade områden endast för att vinna röster utan att bidraga själv. Dessutom poserar man med sina händer i ställningar där man ska försöka framstå som en ledare, det faktum att hon som oppositionspolitiker inte har något ansvar överhuvudtaget tycks inte ha med saken att göra. Ändå är bilderna tagna på ett sätt där solen hade blivit blå av avund eftersom den inte längre varit solsystemets mittpunkt. Vad är det för en politiker som lägger ut dessa bilder på sitt eget twitterkonto, nålar fast inlägget för att det ska ligga högst upp; allt för att ge intrycket av att vara betydelsefull när man inte har något att säga till om i räddningsarbetet.


Adolf Hitler prövade metoden innan Annie Lööf
Tittar man på de tidiga nazistiska fotografierna på Hitler bär han partiuniform, ganska så snabbt insåg man att det var ett mycket dåligt sett att locka vanliga väljare. Därför började han posera i kostymer, och med alla sätt tillgängliga försöka framstå som en statsman. Fotografen Heinrich Hoffman som tagit bilderna var för övrigt mannen som introducerade Hitler för Eva Braun eftersom hon arbetade i hans atelje som assistent. Till skillnad från Lööf lyckades Hitler med liknande poser, eftersom Hoffman till skillnad från Lööfs assistent uppenbart kunde publicera dem med fingertoppskänsla. En annan faktor kan även vara att Hitler endast står i Hoffmans studio och gör sina poser, dvs. man får inte intrycket att han instruerar räddningsarbetare hur de bäst bedriver sina arbeten i ett krisdrabbat område.

Embed from Getty Images

Lex George W. Bush och Försvarsminister Donald Rumsfeldt 9/11
Under 11 september attackerna kunde man se försvarsminister Rumsfeldt bära bårar av skadade ur Pentagon, det var sannolikt inte någon PR-kupp utan det var ren medmänsklighet och någon kameraman långt bort tog en suddig bild. Presidenten besökte även ground zero där tvillingtornen stått, och det var inte röstfiske utan en känsla av nationell samling. Han hade inte klätt sig som en politiker utan istället klädde han sig low key, klättrade upp på en betongklump och talade om hämnd; syftet var inte att tjäna på det själv utan att samla nationen i en svår kris.

Kung Carl-Gustaf, en mycket värdig monark för Sverige i tiden
Även om medierna länge bedrivit en kampanj där man försökt håna kung Carl-Gustaf länge är det tydligt att det är en kung som är oerhört noggrann med hur han vill framstå. Det har nog aldrig hänt att konungen har framhävt sig själv för att försöka bli mer populär på bekostnad av andras lidande, istället är det tvärtom. När konungen besöker en krishärd så är det som folkets representant, och någon som inte har något att vinna utan i egenskap av monark och statschef spelar en samlande roll för Sverige. Konungens starkaste gren är att han sprider en hög känsla av värdighet, där ödmjukheten är ett tydligt signum i den bild man vill förmedla när hovet visar sitt stöd. Därför tycker många människor att det är stötande att regeringen Löfven först inte vill heja på svenska fotbollslandslaget på plats i Ryssland, men sen när man avancerar skickar Näringsminister Mikael Damberg för ca 100 000 kr; där denne får flyga business med ett varmt mål mat och medarbetarna får åka steerage tillsammans med vanligt folk och endast en smörgås att förtära på resan; men det är klart en arbetsledare ska ha det bästa… Vi är nog många som hellre hade sett konungen i hejarklacken i kvartsfinalen, och det är tydligt att landets politiker har mycket av lära av sin statschef och konung.

Att försöka vinna politiska poäng på människors lidande är mycket känsligt, och det är något man bör hålla sig ifrån. Att låta militärer av fänriks grad figurera på bilder där man närmast framstår som ordergivare är minst sagt skrattretande, och det är troligt att Annie Lööf kommer tappa i opinionen av dessa bilder. I detta sammanhang är det betydligt mer respektingivande att som Bieler (SD) fota andra än sig själv och beskriva det dagliga arbetet för att visa att man gör skillnad, eller som i Kasselstrands (Afs) fall själv fatta brandslangen och försöka göra skillnad. När man som politiker endast tar upp räddningsarbetares tid och inte är en del av lösningen bör man begränsa sig till att göra ett uttalande på Facebook, det är betydligt mer respektingivande än att parasitera på andras lidande. Svenska folket är inte dumma, människor ser när kejsaren är naken.

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och vice ordförande i kommunstyrelsen och är även invald som ledamot av både fullmäktige i kommunen och regionen för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook