lördag, december 2, 2023

Hur kan Huddinge lägga ner hemtjänsten för att istället prioritera politiska utgifter?

Senaste artiklar

Självklart ska vi ha både Abba och Beethoven

Som vanligt när det kommer till kulturdebatter i public service dyker det...

Varför får just Margaux ett förlåt-mig-program i SVT?

Det är alltid intressant att se vad som händer när människor från...

Hur kan man rösta på vänstern när de bara vill höja skatten som främsta politiska idé?

Nuförtiden behöver man ingen spåkula när det kommer till svensk skattepolitik, är...
Ian Fernhedenhttps://fornuft.se/index.php/ian-fernheden/
Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och vice ordförande i kommunstyrelsen och är även invald som ledamot av både fullmäktige i kommunen och regionen för Sverigedemokraterna.

När en kommun tvingas lägga ner sin kärnverksamhet, dvs. skolor, äldreboenden eller liknande tåls det att fråga hur det är möjligt och hur man prioriterar. Visserligen är Kristdemokraterna ett borgerligt parti som gillar att privatisera saker, men det tycks inte vara syftet när man lyssnar på resonemanget; där det istället handlar om att pengarna är slut. Margret Thatcher, tidigare premiärminister i Storbritannien varnade att problemet med socialism är att man för eller senare gör slut på andras pengar; vilket tycks vara det som har skett (de offentliga utgifterna har vuxit bortom kontroll). Väldigt få politiker idag prioriterar nämligen kärnverksamheten utan istället tycks kostnaderna skena på det ena projektet värre än det andra. Projekt som “vanligt folk” eller det hatiska begreppet “the deplorables” (som används i USA) överhuvudtaget inte kan påverka.

Hur man gör en budget obegriplig

Att studera en kommunal budget är som att besöka en skog utan karta och kompass, vet man inte vart man ska leta efter svamp så är det väldigt svårt att hitta dessa platser. På samma sätt klumpas en budget ihop i större poster så det är väldigt svårt att få en uppfattning om vad som ingår i exempelvis lokalhyra eller om denne post är billig eller dyr. Därför kan man exempelvis landa i bisarra uttalanden om att massinvandringen är ekonomisk positiv, eftersom man kan vända på all form av redovisningsetik när man värderar intäkter högt och kostnader lågt; när man gör raka motsatsen till vad varenda ekonom i skolan får lära sig (dvs. att värdera intäkter lågt och kostnader högt). Ingen vet exempelvis heller vart tolkkostnader, ökade socialbidrag eller gratis bostäder hamnar utan klumpas in i andra poster.

Marcus Allard och Örebro-partiet är en ögonöppnare

Tittar man på klippet ovan är det populistiska Örebropartiet det enda partiet som är emot att Örebro ska öka utgifterna med 350 miljoner i ett husköp där alternativet är att bygga nytt för motsvarande samma peng. Allard (som sagt sig ha hämtat inspiration från marxismen) lyfter även i klippet att företag alltid bygger snålt medans kommuner bygger dyrt, ett uttalande som gör en poäng av Thatchers uttalande; eftersom andras pengar spenderas lättare än de egna. Allard lyfter även att Örebros nya kulturkvarter kostade 723 miljoner och att man också gjort en satsning på BRT (ett nytt bussystem) för ca 1 miljard kronor. Poster som sannolikt är både svåra att se eller räkna på eftersom dom hamnar under infrastruktur eller fastigheter.

Att spara på rätt saker

Allard och Örebopartiet är därför intressanta eftersom deras nedskärningar visar hur pengar rinner iväg, vilket helt säkert är fallet med Huddinge där man nu tvingas lägga ner hemtjänsten. I Örebro vill de nämligen spara in på 12 miljoner kring politikerlöner, 20 miljoner för kommunala chefer, 20 milj. för kommunikatörer, 4,2 milj. för openart, man vill sälja ut konst för 30 milj, slopa 1 % -regeln 5 miljoner, minska värdgrundssatsningar (dvs. politisk vänsterindoktrinering) med 15 milj. samt kapa utbetalningar till islamister på 71 miljoner och genomföra hyresrockader för barn och utbildning där man spar in 14 miljoner; dvs. av de han nämner 161 miljoner i årliga minskade utgifter.

Därför säger det en del när Huddinge kommun väljer att lägga ner hemtjänsten, vilket Karl Henriksson (KD) beskriver som ett “drastiskt steg” för att få “ordning och reda” i kommunen. Hemtjänsten borde rimligen vara den första prioriteringen, dvs. ta hand om tidigare skattebetalare som dragit sitt strå till stacken. Istället kan vi en månad tillbaka läsa om en tredubblad satsning på digitalisering och ökade klimatsatsningar (bra exempel av New Public Management där man eldar upp pengar på projekt utanför kärnverksamheten), samtidigt som KD aldrig skulle skära i budgeten på samma sätt som Örebropartiet. Dagens styrande politiker skulle nämligen aldrig få för sig att backa på politiska satsningar, eftersom politiken i hög grad bygger på allt annat än att ha en budget i balans och vara försiktig med utgifterna; det finns nämligen alltid människor som tycker man har råd med allt genom att ta saker på kredit.

5 1 rösta
Article Rating

2 KOMMENTARER

Kommentera utan Facebook

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
coffee shop music
1 month ago

coffee shop music

study jazz
26 days ago

study jazz

Senaste ledare

Senaste replik

Fler av våra artiklar:

0 0 röster
Article Rating
0
Delta gärna i diskussion och kommentera nedan!x
()
x