tisdag, oktober 19, 2021

Mona Sahlin borde också erkänna enligt spelteorin “Prisoner’s dilemma”

Senaste artiklar

Hur kan man ha förtroende för någon som bara ägnar sig åt epitet dvs, mobbing?

När jag var liten fick jag höra att människor som mobbade andra var...

Är Miljöpartiet på 3 % orsaken till att klimatet blir ämnet på SVT:s partiledardebatt?

Idag går det knappast att öppna en tidning utan att minsta väderfenomen kopplas...

När (S)ocialisterna utser ny ledare visar de tydligt hur mycket de föraktar demokrati.

Att Stefan Löfven kastar in handduken från en dag till en annan borde...
Profilbild
Ian Fernhedenhttps://fornuft.se/index.php/ian-fernheden/
Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan februari 2021 är Ian också politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i Region Skåne och Kristianstad. Läs mer här

IngressFör alla som läst ekonomi har man ofta stött på spelteorin “prisoners dilemma”, som handlar om två fångar som står anklagade där dessa gjort en pakt att inte erkänna. Pakten är instabil eftersom båda tjänar på att skvallra på den andra och bryta pakten, något som blivit sant idag. Väljer den ena att erkänna kommer den andra att straffas hårdare och vice versa, nekar båda två klarar de sig bättre och väljer båda att bryta överenskommelsen och erkänna får de båda ett kännbart straff. Enligt modellen har båda fördelar genom att förråda den andra, oavsett om man vet om att den andra har erkänt eller inte.

I detta klipp presenteras teorin under den första minuten 

Mona Sahlins livvakt erkänner
När livvakten nu har erkänt för att få straffreducering innebär teorin att Mona Sahlin har två val (dvs. undre raden i matrisen), antingen fortsätta neka eller erkänna. Eftersom livvakten nu har erkänt offentligt vilket når  Sahlin borde hon enligt teorin också erkänna eftersom det ger lägre straff. Erkänner Sahlin har hon dessutom hamnat i en “Nash-jämvikt” där ingen av spelarna (Livvakten/Sahlin) tjänar på att ensam ändra sitt erkännande, utan båda kommer att bibehålla sin valda strategi. Nash är förövrigt mannen som avses i “A Beautiful mind” med skådespelaren Russel Crowe i huvudrollen.

Viktigt med att påvisa likhet inför lagen
Eftersom Mona Sahlin är en offentlig person och politiker är det oerhört viktigt att kommande dom blir både transparent, samt i linje med tidigare prejudikat (tidigare domar). Har personer tidigare dömts till fängelse för liknande intyg bör Sahlin också dömas till fängelse, eftersom hon som myndighetsföreträdare ur allmänhetens perspektiv har ett högre ansvar.

Återstår att se hur Mona Sahlin och den tidigare Quick-advokaten Claes Borgström ställer sig till denna spelteori, kanske får vi se ytterligare ett erkännande de kommande dagarna? Hur som helst gjorde livvaktens erkännande spelet betydligt mer intressant, inte sant?

 

 

 

0
0
rösta
Article Rating
Dela våra artikel

Kommentera utan Facebook

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Senaste ledare

Senaste replik

Fler av våra artiklar:

0 0 rösta
Article Rating
Dela våra artikel
0
Delta gärna i diskussion och kommentera nedan!x
()
x