Foto: Shealah Craighead / Wikimedia Commons

Gång på gång hör vi den ena efter den andra rosa kombattanten prata om jämställdhet, och alla människors lika värde; men när någon som inte är vänster hånas för att de just är kvinnor är det knäpptyst. Rimligen tåls det att fråga hur ärligt det är att kalla feminismen för en rörelse för jämlikhet, när dessa gång på gång sitter tysta när kvinnor minimeras eller förnedras. En ärlig beskrivning är att rörelsen är en vänsterrörelse, då jämlikheten inte sträcker sig över de ideologiska gränsdragningarna.  En demokratiskt sinnad person (feminismen har många auktoritära inslag) hade självklart stått upp för arbetarkvinnan som blir antastad på arbetet, till Melania Trump som hånas för hennes kostrådgivning till barn (media hade aldrig vågat håna en mans kostråd om frun föredrog ostburgare).

Lex Melania Trump – En underdog av rang
Melania föddes i Slovenien, och valde att tidigt utbilda sig mot design. Hon har även studerat arkitektur i Ljubljana, men valde att hoppa av då fotomodellskariären tog fart; hon har dessutom varit inneboende tillsammans med Victoria Silvstedt. Melania har även startat både smyckesföretag och ett företag som utvecklar hudvårdsprodukter. Hon talar sex språk, slovenska, serbokroatiska, engelska, franska, italienska och tyska; något som borde vara ett rekord med råge vad gäller både presidentfamiljen eller tjänsten Förenta Staternas första dam. Hon har dessutom varit gift med The Donald i 18 år, vilket kan jämföras med medellängden på äktenskap i Stockholm 9,9 år. Således tåls det att fråga hur lyckade hennes belackare är, snarare borde väl hon vara ett lysande exempel på att den amerikanska drömmen i allra högsta grad lever? Man tar sig inte från Novo Mesto (23 000 invånare) till Vita Husets östra flygel (Första damens kontor) utan någon form av begåvning. Dessutom tåls det att säga (även om kvinnorörelsen säkerligen har synpunkter) att det är en väldigt vacker kvinna, att hon således ger råd för hur man lever bättre borde uppfattas som något positivt; oavsett hur hennes makes diet ser ut.

Lex Ivanka Trump – Silversked som uppenbart levererat
Ivanka Trump är uppenbart den person som står sin fader närmast, det är uppenbart för alla som studerat familjen Trump att The Donald gjort allt för sin dotter; och att de har ett oerhört familjärt förhållande. Ur ett oberoende perspektiv är det därför inte konstigt att han valt just henne som en av sina närmaste rådgivare, något som av andra beskrivits som nepotism. Precis som Melania har hon också startat ett eget smyckesföretag, och är dessutom språkbegåvad med både franska och tjeckiska i bagaget förutom sitt “fadersmål” engelska. Hon har dessutom avlagt en kandidatexamen i nationalekonomi vid Wharton School, vilket är USA:s äldsta handelshögskola som enligt tidningen Business Insider rankar skolan som bäst i världen. Man går inte på en sådan skola, och man tar sig definitivt inte igenom en sådan omfattade utbildning om man är bakom flötet; oavsett hur mycket pengar man har. Man blir dessutom inte utsedd till en av presidentens närmaste rådgivare av sin far (som av troll påstås hata kvinnor), eller tillåts att representera Förenta Staterna i G20 om man inte är skärpt. Därför vore det naturligt att en ung kvinna med hennes CV hyllas istället för hånas av världens oerhört hatiska mediehus, rimligen tåls det att fråga varför hon skulle förtjäna motsatsen?

Hatet är numera nyheten på Expressen
För den som besudlat sig med tidningen Expressens oerhört hatiska och illasinnade innehåll kan man se ett tydligt mönster, hatet på nätet eller i samhället utgör alltid nyhetsfokus i det s.k. “journalistiska arbetet”. Är det någon hatisk individ som kritiserat vad något sagt på Twitter, lyfter denna s.k. tidning fram det som ännu en “hatstorm”; vad som var grunduttalandet kan ofta läsas i någon bisats långt ner i artikeln. Vi kan se det när hat-(ex)pressen lyfter fram hånet om Melania Trumps kostrådgivning (vars innehåll inte nämns med ett ord) för att The Donald älskar cheeseburgare. Vi kan också se det när Expressen rapporterar om “ilskan” över att Nyhetsmorgon i TV4 uppvisar Delfiner, det faktum att vi borde fira att en ny delfin kommit till världen på Kålmordens djurpark är uppenbart ointressant.

En normal tidning som inte gett näthatare plats (några de mycket ironiskt sett påstår sig vilja motverka, men istället arbetar mycket hårt för att underblåsa) hade rapporterat om innehållet i Melania Trumps kostförslag, huruvida hennes uttalande hade substans genom att intervjua någon sakkunnig och om relevansen funnits skrivit något om att hennes politiska motståndare tycker hon ska börja med sin make. På samma sätt skulle en seriös tidning skrivit en positiv artikel (likt när noshörningen Nelson föddes på samma djurpark), istället för att lyfta fram djurrättsaktivister som är kritiska till att det finns djurparker.

Tittar vi på dagens Expressen kan man fråga vad för “signaler” dessa artiklar sänder: “Södergrens ilska”, OS-ikonen som är pank, Axells hugg mot Petra Mede, Per Mobergs stora miljontapp, Fansens ilska mot Justin Timberlake,”Jag skulle gömma hans fula nylle”, Elvira önskade att sin pappa skulle dö,  Guillou anser “Thornberg är bakom flötet”, “Svenska OS-lagets kritik mot SVT”, “Jessica Allmenäs slår tillbaka mot hatbrevet”, “Pernillas stora förlust efter separationen”,  “Ilskan i natt – efter Kiciks stora fiasko”, “Vi vill inte vara utanför kåtbockarnas kvinnokonst”, Mamma Elle anser att hon är en bättre mamma sedan hon började arbeta som strippa, (konstigt nog står även artikeln om Danska Socialdemokraterna som vill avskaffa asylrätten längst ner som en notis, vilket borde vara huvudnyheten i en seriös tidning…)

En ansvarig förälder borde inte låta sina barn läsa Expressen då mönstret är tydligt att man inte bara sanktionerar mobbing, utan går i framkant för sådant beteende.

 

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och vice ordförande i kommunstyrelsen och är även invald som ledamot av både fullmäktige i kommunen och regionen för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook