Greta Thunberg blir Covid-19 expert hos CNN…?

Nuförtiden kan man bli expert utan studier, där den som varit mest tongivande i “klimatfrågan” inte ens tagit studenten; vi pratar om Greta Thunberg. När Greta även blir expert på coronaviruset kan man dra två slutsatser, desto mer expert ju mindre akademiska poäng; samtidigt som “experten” hamnar i sammanhang där det inte finns opposition. Det är egentligen inte konstigare än generaldirektören för Social(ist)styrelsen Olivia Wigzell som hade flera tjänster som sakkunnig utan att enligt sitt CV ha några poäng för att göra henne mer sakkunnig än mannen från gatan. Dagens samhälle handlar nämligen inte om att upphöja människor på meriter, tvärtom söker man människor som vet absolut ingenting om det som de ska ansvara för; vilket påstås inte vara något problem då personen har sakkunniga kring sig. Utvecklingen är inte ny för Sverige, adelsmannen amiral Lorentz Creutz den äldre fick exempelvis befälet över flottan trots att han aldrig varit till sjöss, vilket säkert inte låg till fördel när hans regalskepp Kronan sprängdes innan hon ens hamnat i strid; då kvoterade man på adelskalendern idag handlar det om partibok eller värde(av)grund.

Vad vet Greta om virusstammar och cellmembran?

Även om Greta egentligen borde tituleras Dr. Greta tack vare en hedersdoktorshatt tåls det att fråga vad någon som slutade sin skolning som 15-åring vet om naturvetenskap? Vad kan hon tillföra debatten när hon inte vet vad hon pratar om? Hur värdefulla blir hennes råd hur människor ska leva, när de grundar sig på hennes känsloliv istället för den kunskap hon inte besitter? Varför tycker exempelvis CNN att det är så viktigt att höra vad någon som inte studerat ämnet har för råd att ge?

“Lyssna på experterna”

Lyssnar man på Gretas linje är den alltid att man ska lyssna på experterna, dvs. i praktiken de som har lika mycket klimatstudier eller virus-forskning i bagaget som Greta själv. Hon har nämligen inga andra kunskaper att ge, utan budskapet blir i praktiken att vi ska ta de värsta domedagsprofeternas ord som om de vore Mose lag; dvs. 100 adekvat sanning. När man senare börjar läsa på om de mest tongivande personer i klimatrörelsen hittar man aldrig någon som studerat isar, vulkaner, stenar eller atmosfären utan ex. någon som arbetat som väderpresentatör på SVT och sedan gjort sig en hacka på att skrämma folk med klimatångest om de inte väljer honom till EU för Miljöpartiet. Idag kan vem som helst bli expert, det räcker med att starta en blogg, podd eller youtube-kanal och att en annan expert lyfter fram dig, att varken kvacksalvare ett eller dess nyfrälste lärjunge, kvacksalvare två, helt saknar erfarenheter spelar ingen roll; en gång expert alltid expert. Morgonsofforna kommer stå på kö för att få höra vad du har att ge för råd och rekommendationer för mänskligheten, att du är en tom tunna som skramlar spelar ingen roll; idag handlar allt om uttryck och inte kvalité. Medias roll å andra sidan handlar endast om att få tittare… inte vara sanningssägare.

Klimatfrågan är kanske den fråga där man helt raderat ut oppositionen i officiella sammanhang, när hörde vi senast en tung akademiker med annan uppfattning möta en klimatexpert som Greta i någon form av vetenskaplig debatt? Tvärtom har man nu gått så långt att man kallar forskare för klimatförnekare som utifrån långa naturvetenskapliga studier (ex. nobelpristagare i fysik) ifrågasätter personer som Greta. Som om man förnekade något, som om de teorier man för fram inte kan diskuteras? Opponeringen är nämligen den viktigaste beståndsdelen i all form av akademiskt sammanhang, nämligen att någon faktiskt prövar dina argument mot verkligheten; något som helt försvunnit när personer som Greta görs till galjonsfigurer och falska orakel. Kanske börjar vi snart tala om Corona-förnekare? Det kanske största problemet handlar inte om Greta eller hennes person, utan att vi går mot ett totalitärt samhälle där kostnaderna kan bli mycket påtagliga för den som inte tycker som man ska tycka. Det är demokratin som står på spel varje gång Greta eller liknande figur blir upphöjd trots att de inte besitter vare sig erfarenheter, studier eller kunskap; eftersom de riktiga vetenskapsmännen inte får komma till tals.

Nuförtiden kan man bli expert utan studier, där den som varit mest tongivande i “klimatfrågan” inte ens tagit studenten; vi pratar om Greta Thunberg. När Greta även blir expert på coronaviruset kan man dra två slutsatser, desto mer expert ju mindre akademiska poäng; samtidigt som “experten” hamnar i sammanhang där det inte finns opposition. Det…

Kommentera utan Facebook