Foto: European Centre for Disease Prevention and Control / Wikimedia Commons

Ska man förstå hur socialdemokrater resonerar kan man förenkla det med makt, makt, makt och åter makt; man är egentligen inte mer sofistikerad än Gollum i Sagan om Ringen. Precis som ringen förgiftat Gollums sinne, har makten korrumperat Socialdemokraterna utifrån och in. Huruvida nyval kommer utlysas kommer därför bero på om Löfven tror sig kunna vinna riksdagens tolerans i talmansrundorna eller inte, finns inte underlag kommer nyval att utlysas; var så säker. Det handlar nämligen om klassisk spelteori, vad som är det mest rationella att göra.

Stefan Löfven kommer inte klara en statsministeromröstning

Efter vi under gårdagen som enda tidning i Sverige påtalade att riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) inte röstade för Löfven 2018, gjorde hon idag ett uttalande att hon inte har för avsikt att ompröva sitt tidigare beslut. Det betyder i klartext att det finns 175 ledamöter dvs. negativ majoritet mot en Löfven III-regering förutsatt att enskilda liberaler inte börjar vackla. Det faktum att en socialdemokrat dessutom är sjukskriven och okontaktbar efter att ha kört bil med substanser i kroppen, och hennes ev. ersättare om hon avgår är en politisk vilde; gör samlat att Löfven ligger under med två mandat. Liberalernas 20 mandat gav nämligen marginal för Regeringen Löfven II, när dessa försvunnit innebär det att vänstersidan inkl. Centerpartiet måste piska samtliga mandat för att klara en statsministeromröstning.

Vad sysslar Centerpartiet med? Hur mycket kan man måla in sig i ett hörn?

Den enda förklaringen till varför Centerpartiet inte drog tillbaka sitt förslag förens efter Löfven röstats bort är att de måste ha räknat med att Vänsterpartiet bluffade. När Liberalerna dessutom varit oerhört tydliga med att de lämnat Januariavtalet efter sista budgeten, och går till val med högern är det häpnadsväckande att man inte förstod att Liberalerna skulle byta block tidigare; den slutsatsen och att JÖK- faller vid ett ja drog den här redaktionen redan för en vecka sedan. Centern kan dock räkna, de förstår att om Liberalerna byter block till högern kommer Centerns mandat bli värdelösa eftersom centerns mandat inte behövs för budgetarbetet. Vilket är den troligaste orsaken till att Centerpartiet sätter sig på en hög häst och tycker Sverigedemokraterna är något katten släpat in, de riskerar att tappa hela sitt politiska inflytande eftersom mandaten inte behövs; vilket så klart sänker deras möjlighet att ställa krav. Lööf må framstå som en hård förhandlare, men ledaregenskaper bygger också på att kunna förstå vad politiska motståndare kommer göra innan dem gör det. Här har det istället blivit magplask.

Löfvens olika alternativ

Löfvens val är egentligen lättare än det val som Centerpartiet måste göra, lyckas han inte ro ihop säcken med Lööf (C) och Dadgostar (V) och piska mandaten att rösta på honom; alltså betala priset att släppa in de socialistiska kusinerna i regeringen finns det knappast någon fördel att lämna över rodret till Kristersson (M). Ur Löfvens perspektiv vore det minst sagt förödmjukande att Kristersson blir statsminister fram till valet, det utfallet är sannolikt det sämsta som kan hända Löfven eftersom det försvårar möjligheterna att göra ett bra val. Det är inte någon höjdare att gå in i en valrörelse med en förlorarstämpel. Att i det läget utlysa nyval och själv sitta kvar som statsminister för en expeditionsministär (man är alltså statsminister i en övergångsregering tills nästa tillträder), är utifrån ett rationellt perspektiv klokare än att ge över regeringsmakten till arvfienden Moderaterna genom att låta talmannen genomföra talmansrundor.

Utöver det vore det konstigt om Löfven inte tog chansen att försöka bli av med Liberalerna, eftersom ett Liberalerna som trillar ur riksdagen kan göra det svårare för Kristersson att vinna om inte dessa väljare flyr till de konservativa partierna. När hans partner Miljöpartiet sitter i samma sits som L kan det dock bli status quo om båda åker ut. När staten dessutom driver ett förtalsärende mot Ebba Busch pga. att hon sagt något som var sant (det får man ju inte göra…); tänker man sig säkert kunna slå två flugor i en smäll. Blir det valrörelse kan man nog räkna med att åtal kommer, det vore märkligt om ett rättsväsende som framstår så vänsterpolitiserat som Sveriges inte har någon liten gentjänst att inhämta från en åklagare. Precis som man som Jan Björklund kan bli ambassadör i Italien efter ett val, kan man säkert få en lysande karriär genom att åtala Ebba Busch.

Det som möjligen skulle avskräcka Löfven är att det kan vara svårt att mobilisera väljare som inte tycker det är lönt att gå och rösta, när det är ett år kvar till valet; väljare som garanterat röstar vänster. Man kan nog räkna med att varje person med någon form av högersympati kommer köa för att få lägga sin röst. Sammantaget är det troligt att Löfven tar chansen, misslyckas han kommer han istället avgå och lämna över till Mikael Damberg för att köra valrörelsen 2022.

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och vice ordförande i kommunstyrelsen och är även invald som ledamot av både fullmäktige i kommunen och regionen för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook