Det råder rysskräck i landet, vilket mer och mer liknar fenomenet som kallas McCarthyism; där rysk inblandning misstänks överallt. Den som inte ifrågasätter Rysslands roll blir numera dessutom misstänkliggjord, det faktum att en majoritet ryssarna faktiskt stödjer Putin verkar vara helt främmande för många förståsigpåare. Från liberal- medialt och politiskt håll har man drivit denna linje, vilket gör att många tror att Putin var den som vann både valet åt Donald Trump och att britterna röstade för Brexit. I veckan fick Hanif Bali gå från Moderaternas partistyrelse för att han tweetat en mailväxlning som begärts ut av tidningen Nyheter idag (ofta omnämnd med diverse epitet); ett tips som påstods komma från ryskt håll.

Vill man ha en partiledning som stöttar eller stöter ut?
Finns det någon bild på Ulf Kristersson där han inte skrattar? Oavsett hur mycket problem vi har i samhället tycks han skratta, mord våldtäkter fallande skolresultat; ständigt glada bilder. När man då kastar ut en av sina mest populära företrädare ur partistyrelsen för en tweet, som inte ifrågasatts i sak utan endast vem som är avsändare är det i någon mening signifikant för hur det politiska samtalet låter generellt. Ett förslag är idag alltid dåligt om det kommer från en Sverigedemokrat, oavsett om det är något många instämmer i. Sett i sitt sammanhang har man numera inga som helst problem att kopiera deras program, och ändra sin egen politik med förslag som man tidigare hånat och föraktat.  Hanif Bali har inte blivit populär för att han är kaxig i sociala medier, han är en av få moderater som vågat kritisera den förda migrationspolitiken på det sakliga planet; vilket gett honom respekt. Det har han kunnat göra då han genom sin bakgrund som ensamkommande inte blivit rasiststämplad som många andra blivit, dessutom har han humor och finess vilket också många uppskattat. Vilket gett kontrast när det bästa motargumentet från borgerliga partier varit och fortfarande är att vråla RYSSLAND; utan att närmare specificera logiken.

Sociala medier och bästföredatum
Det som skrivs på facebook eller twitter är glömt mycket fort, så länge man inte gett uttryck för rent hatiska åsikter. Läser man vad som skett kring denna delning handlar det inte om att Bali själv gett uttryck för en åsikt, han har endast delat ett material han fått från Nyheter idag. Partiledningen har svarat genom att ge honom foten ur partiledningen, vilket är den handling många kommer komma ihåg. Redan idag visar många människor sitt stöd för Bali vilket innebär att hans tweet är bortglömd och lagd till handlingarna, kvar finns en partiledning som framstår som allt annat än glad och förstående; utan som okänslig och överdriven.

Hanif Bali och Ulf Kristersson ur ett populistiskt perspektiv
Jämför man Bali med Ulf Kristersson finns det nog mycket få personer av Bali:s 80 000 trogna följare som betraktar Kristersson som en intressant politiker; tvärtom är det nog troligt att Bali utgör en stor anledning till att dessa fortfarande sympatiserar med Moderaterna (om vi nu leker med tanken att alla är Moderater). När en allt ökande skara tilltalas av personer som vågar säga vad de tycker utan politiska skygglappar (vilket numera utgör själva sinnebilden av vad det innebär att vara populist) är gränsdragningen mellan moderater som Bali, Sverigedemokraterna, vissa Kristdemokrater och även nystartade Alternativ för Sverige en fråga vilken profilerad kandidat man tycker bäst om. Mycket av samma politik skulle idag kunna presenteras av dessa partier, även om det är en uppfattning engagerade Moderater eller Kristdemokrater sannolikt inte skulle instämma i. Den kopierade politiken talar dock sitt tydliga språk.

Därför är det troligt att petningen av Bali riskerar att skada partiet betydligt mer än den tweet han delade, som förmodligen endast upprör klicken runt Ulf Kristersson; som likt Thage G. Peterson (S) alltid följer partilinjen. När Bali således inte tycks ha tappat sina läsare i det större perspektivet, utan endast uppfattas som straffad av partiledningen; tåls det att fråga om Moteraternas agerande är kontraproduktivt utifrån opinionsläget? Är det så här Moderaterna vinner röster, genom att sänka någon som går hem i populist-lägret där man vill  vinna väljare? Finns ordet förlåtelse och ursäkt inom Moderatera, eller partiet under Ulf Kristersson handlar om att le utåt och sparka nedåt; något som känns igen i filmen Madagascar.

 

 

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och vice ordförande i kommunstyrelsen och är även invald som ledamot av både fullmäktige i kommunen och regionen för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook