Analys: Kristersson kommer inte fälla regeringen innan han löst regeringsfrågan

Idag var det säkerligen många som besviket såg Moderaternas deklarering att inte fälla regeringen när Vänsterpartiet lyfter frågan om misstroendevotum. Funderar man dock två steg till är det fullt logiskt eftersom Vänstern vill fälla regeringen för att de driver borglig politik. Skulle Moderaterna fälla regeringen Löfven II för att C och L sätter kniven mot strupen på Socialdemokraterna, är det knappast troligt att C och L ställt sig positiva till det. Ett sådant handlande hade inte underlättat för en M/KD-regering, utan hade snarare ryckt undan mattan eftersom C och L hade gett dem kalla handen. Det förstår också Kristersson, annars hade han inte gjort som han gjort.

En högerregering med stöd av V är inte realistiskt

Leker man med tanken att man fällt regeringen med dagens mandatfördelning hade alltså M-KD-SD behövt kompromissa med Vänsterpartiet eftersom man omöjliggjort sig med C och L. En sådan regering hade inte kunnat utföra något eftersom ingen sida hade tillåt några ordentliga reformer. Givet dagens situation måste alltså Moderaterna locka över både C och L för att kunna nå majoritet, det räcker alltså inte med Liberalerna eftersom man endast når 174 mandat, samtidigt som övriga samlar 175.

Vill Sverige ha en borglig regering krävs ett extraval

Den enda slutsatsen man kan dra är att så länge C och L inte vill ansluta sig till Moderaterna, så kommer regeringen Löfven sitta kvar. Skulle man idag fälla Löfven II är det mycket troligt att Löfven skulle återkomma i en tredje regeringsbildning, vem skulle vara alternativet när C och L blockerar? Hur Liberalerna resonerat om dom fått några fler röster på bekostnad av Centern vet vi inte, en sådan regering hade dock varit skröplig eftersom Liberalerna redan förlorat ett mandat till en politisk vilde i form av Emma Carlsson Löfdahl.

Med tanke på rådande valresultat är det därför inte troligt att vi får en regeringskris där Löfven röstas ner, skulle så ske skulle han ändå för eller senare återkomma så länge inte C och L byter block; därför är det bästa som kan hända Kristersson ett nyval. Det är sannolikt hans enda chans att bli statsminister, dagens valresultat gör det nämligen svårt att bilda regering när C och L inte kan prata med Sverigedemokraterna. För övrigt ska man också veta att vänsterpartierna idag inte heller efterfrågar ett extraval.

Idag var det säkerligen många som besviket såg Moderaternas deklarering att inte fälla regeringen när Vänsterpartiet lyfter frågan om misstroendevotum. Funderar man dock två steg till är det fullt logiskt eftersom Vänstern vill fälla regeringen för att de driver borglig politik. Skulle Moderaterna fälla regeringen Löfven II för att C och L sätter kniven mot…

Kommentera utan Facebook