Foto: Pixabay.com

Vem har inte drömt om att kunna förflytta sig i tiden? Det kan vi, jag skall berätta hur. Vi har genom åren haft en rad fantastiska upptäcktsresande som farit runt vårt klot, för att efteråt berätta för oss andra vad de hade varit med om. De som for runt för 100-talet år sedan och träffade kannibalerna på Papau Nya Guinea, eller invånarna från lokala stammar i Afrika, reste bokstavligt tillbaks i tiden. I många fall flera tusen år tillbaks, jämfört med vad som då stod i vår gregorianska kalender.

Om du idag, år 2020 (efter Kristi födelse) väljer att besöka ett muslimskt land, där man använder sig av den muslimska kalendern, färdas du till år 1442 AH (latin anno hegirae), det vill säga år efter hijra (hijra är året Muhammed utvandrade Mekka till Yathrib).

Förvisso befinner sig alla människor på samma år efter jordens födelse, men ”mentalt” kanske vi befinner oss flera hundra år från varandra. I vår ”enkla” värd kallar vi detta för att möta ”primitiva” människor eller outbildade. Låt mig då påminna om att vi också var primitiva och outbildade för några hundra år sedan.

Vi tycker ju onekligen att vi i Sverige befinner oss i framkanten av människans utveckling. Vi har ett välfungerande transportsystem, gott om energi, rent vatten och inte minst fiber som gör att alla är ständigt uppkopplade .

Fram till 70-talet så trodde vi gott om de flesta. Dörrarna var olåsta och vi kunde röra oss fritt även nattetid utan att riskera att bli nerslagna. Vi respekterade de vuxna och de äldre och lyssnade snällt på våra lärare.

Istället för att använda någon kalender byggd på sol- eller månvarv, kanske vi skall skapa en kalender som bygger på hur välutvecklat, harmoniskt och utbildat ett visst lands befolkning är. Vi glömmer bort den tekniska utvecklingen, som ständigt rör sig framåt.

Låt oss göra det enkelt för oss. Vi gör en mental tidsaxel som börjar för ca. 1000 år sedan.

1000        1100        1200        1300        1400        1500        1600        1700           1800        1900      2000

För 4-500 år sedan brände vi ”häxor” och ”tjoppade” huvudena av fiender och brottslingar. Få kunde läsa och skriva och många levde under slavliknande förhållanden på landsbygden. Där var ”vi” på den mentala (såväl som den kalendariska) tidsaxeln, runt 1500-talet.

De sista runt 100 åren har vi snabbt förflyttat oss till, demokrati, utbildning, laglydnad och förståelse för nutid och dåtid…..men det har tagit minst 100 år och flera generationer att nå dit.

Gör nu samma tankeresa till andra länder på vår planet. Det är inte så svårt att placera in olika länder på olika århundraden på den mentala tidsaxeln. Det finns många länder som fortfarande befinner sig flera hundra år efter oss på den mentala tidsaxeln, eller hur?

Det problemet vi nu har, är att förena människor från såvitt skilda mentala tidsaxlar på samma plats. För att man placerar en ”smart phone” i någons händer och de klär sig i ”moderna” kläder, innebär det INTE att dessa personer förflyttar sig på den mentala tidsaxeln till ”vår” tid. Det kommer att ta tid och generationer även för dessa att förflytta sig ”framåt”.

Glöm inte – att alla som du möter – kanske inte tänker som du. Våga hoppa ur din ”bubbla” och dela med dig av din kunskap såväl som att lyssna och lära av de som kanske inte tycker som du.

Kanske det viktigaste. Rör vi oss bakåt eller framåt på den mentala tidsaxeln just nu i Sverige? Vad tycker du, kommentera gärna nedan.

Var rädda om varandra.

Pilot Emeritus

Av Pilot Emeritus

Pilot Emeritus är högflygande bakom spakarna, men är ändå aldrig helt uppe i det blå.

Kommentera utan Facebook