Dr. Greta borde kanske vinna alla Nobelpris i år?

Foto: Frankie Fouganthin / Wikipedia Commons

För alla som någon gång varit i Tyskland, är det inte ovanligt att man sprungit på en doktor, landet där var och varannan människa har tjusiga titlar men där kvalifikationerna ofta lyser med sin frånvaro. Idag har vi alla kunnat läsa att Greta Thunberg nu blivit Dr. Greta, då hon blivit utsedd till hedersdoktor av ett universitet i det lilla pittoreska landet Belgien; vilket sannolikt är ett världsrekord i en doktorshatt kopplat till antalet få studietimmar eftersom man gjort sig känd som skolkare. Då hon, Jesu efterträdare på jorden, låtit påven skaka hand med henne, hälsat på bilfantasten Arnold, fått en kram av Al Gore och snart även Obama den gode fick hon förra veckan Amnestys finaste pris; inte illa pinkat. När nu nobelfestligheterna börjar närma sig, är det många frälsta i hennes profetior om domedagen som tycker hon är värdig fredspriset; men varför stanna där? Marie Curie fick ju bara två stycken Nobelpris? Kan Dr. Greta vinna alla 6 i år?

“För vetenskapen är ingenting omöjligt” – M.A. Busé

När Dr. Gretas kamp bygger på skrämsel och att skrika högst, samt bli vallad till diverse potentater är det tydligt att “vetenskap” idag är något som uppkommer på barrikaden. De mest meriterande vetenskapsmännen i landet skulle bara drömma om att få så mycket tid hos “public service” och andra tidningar, men då dessa välmeriterade forskare inte tar “klimathotet” på allvar (dvs. kritiserar denna rörelse vetenskapligt); står Dr. Greta oemotsagd i det offentliga rummet. Medicinpriset är det ändå ingen som minns vem som vann i fjol, när Dr. Gretas budskap därför handlar om att läget är kört tåls det att fråga hur mycket medicin vi kan producera om vi inte räddar jorden? När Marie Curie kunde få Nobelprisen i både Fysik och Kemi tåls det att fråga varför inte Greta är värdig samma sak? Är hon inte värdig även medicinpriset som ren bonus, båda är ju kvinnor och strålande på sitt område?

Är en sångtext bättre än ett politiskt tal om jordens undergång?

Förr gav man bara litteraturpriset till människor ingen hade hört talas om, vilket fick komikern Gert Fylking att under några år vråla “äntligen” så fort en ny pristagare utsetts av den ständiga sekreteraren. Annat blev det på Sara Danius tid, då man gav världens finaste litteraturpris till Bob Dylan för sina fina sångtexter; kanske var det ungdomshjärtat som klampade från flower power tiden? När nu Danius fått 3,3 miljoner kronor för att både lämna ämbete och akademien tåls det att fråga vem Nobelakademien ska utse till 2018 års vinnare; eftersom de i år kommer utse både 2018 och 2019? Kan Bob Dylan vinna för sina sångtexter, borde väl Dr. Greta kunna vinna för sina välskrivna tal om rädsla och att jorden riskerar att få Venus klimat; båda är ju dessutom inte direkt kända att ge intervjuer utan har fått förlita sig på sina texter?

Nymarxism och fredstanken har lönat sig tidigare

Att Dr. Greta velat krossa den fria marknaden, och är kritisk till konsumtion är inget nytt i nobelsammanhang. Även om hon inte vet vem Karl Marx är (då skolan idag inte kritiskt utbildar på honom efter påtryckningar från vänstern), är det de tankarna hon många gånger för fram; om än i ny tappning. Staten istället för individen ska nämligen bestämma. Blickar man tillbaka finns det ett flertal socialister som fått ekonomipriset eftersom deras modeller kritiserat de fria marknadskrafterna och indirekt uppmanat till planekonomi (dvs. staten bestämmer vad som ska produceras). Socialisten Gunnar Myrdal är ett exempel, hans fru Alva fick även fredspriset. När Greta därför både vill strypa konsumtionen, samt människors möjlighet till transport; tåls det att fråga hur man kan ha ett försvar om man både saknar materiel och drivmedel att flytta förbandet? Därför är det inte helt otroligt att Dr. Gretas ekonomiska politik, dvs. att få människor att sluta handla för att undvika jordens undergång skapar fred. Kan socialisten Alva Myrdal som varit en av Sveriges ledande ideologer kring rasbiologi få det, borde väl Greta kunna få det för sin nytänkande kritik av marknaden och bevarandet av freden?

När Stockholmsskolan redan är etablerat begrepp kanske Stockholmsapokalypsen är ett mer passande namn där personer som Dr. Greta, avlad den heliga “jungfru” Malena, Väder-Pär (som gick till EU-val på både avskaffandet av demokrati och att rädda jorden från säker undergång), Alice Bah Kuhnke, Johan Rockström, Anders Lindberg, Erika Bjerström och andra kända klimataktivister skulle kunna ingå. När Löfven lyft fram henne som en av våra mest kända svenskar, när han varit på sina möten utomlands, är det kanske dags att de olika Nobelkommittéerna öppnar sina hjärtan och stämmer in i hyllningskörerna. Messias är kommen!

…eller så börjar man studera vad vetenskapen faktiskt säger?

Professor Lennart Bengtsson är Sveriges tyngsta forskare på klimatet

(Hela artikeln är skriven med satir och ironi)

För alla som någon gång varit i Tyskland, är det inte ovanligt att man sprungit på en doktor, landet där var och varannan människa har tjusiga titlar men där kvalifikationerna ofta lyser med sin frånvaro. Idag har vi alla kunnat läsa att Greta Thunberg nu blivit Dr. Greta, då hon blivit utsedd till hedersdoktor av…

5 kommentarer

  1. En lågoddsare är att “Dr.” Greta kommer att vara bland de som får ynnesten att gratis sprida sitt budskap i public service och vara en av de som utsetts att sommarprata!

    Dock är en tysk doktorstitel eller diplomingenjörstitel MYCKET tungt vägande vetenskapligt. Betydligt tyngre än en titel från Södertörns leksk.. f-låt “hög”skola etc

Kommentera utan Facebook