Varför kallar SVT en halshuggning för ett knivdåd i sina TV-sändningar?

Precis som i fallet med de tre tältande skandinaverna i Nordafrika som blev halshuggna valde SVT att kalla det “knivskador på halsen”, och i en annan artikel kunde man kort efter läsa om anonyma marockaner som tog avstånd samt försvarade att det inte hade med islam att göra; trots att gärningsmännen var islamister. Nu i helgen kunde vi återigen höra liknande förskönande formuleringar i SVT:s helgstudion samt SVT Rapport efter den lärare som i Frankrike blivit halshuggen pga. att han visat upp karikatyrer av profeten Mohammed en gång per år under en föreläsning om yttrandefrihet. Ett mord och en halshuggning SVT nu kallar “ett knivdåd mot en lärare igår kväll” respektive “brutalt knivmord”.

Även om SVT medarbetaren i Helgstudion i meningen efter påtalar att det är ett misstänkt islamistisk dåd utelämnar man uppenbart att motivet tycks vara lärarens yttrandefrihet, samtidigt som man tonar ner den oerhört brutala halshuggningen till ett knivdåd; som därför kan uppfattas som vardagsmat eftersom vi numera har dagliga knivdåd i Sverige.

I Rapportsändningen utelämnas precis som i Helgstudion att gärningsmannen skrek “allahu akbar”, men man säger inget om ett islamistisk motiv även om man lyfter fram att läraren ska ha visat upp karikatyrer av Muhammed.

Det bör tilläggas att SVT i sina skriftliga artiklar nämner att det handlar om en halshuggning, men när det finns många äldre människor i Sverige som endast använder TV:n för sin primära nyhetskälla; måste man inse att dessa får en vinklad bild. Förskönar man historien i sina nyhetssändningar men är mer korrekt kring kända fakta i sina artiklar, är det inte rätt utan rimligen bör man presentera givna fakta i både sändningar och artiklar.

Precis som i fallet med de tre tältande skandinaverna i Nordafrika som blev halshuggna valde SVT att kalla det “knivskador på halsen”, och i en annan artikel kunde man kort efter läsa om anonyma marockaner som tog avstånd samt försvarade att det inte hade med islam att göra; trots att gärningsmännen var islamister. Nu i…

2 kommentarer

Kommentera utan Facebook