Foto: Pixabay.com

Gång på gång ser vi attacker mot judar i Sverige, och mönstret är oavsett “oacceptabelt” i från hökarna på Rosenbad och riksdagshuset; men vart är förslagen? I fredags vid Möllevångstorget i Malmö utropade ett flertal individer en intifada och skrek att man skulle skjuta judar, och i lördags natt utsattes en synagoga för en terrorattack med brandbomber. Varför vågar ingen säga att dessa fundamentalister begår allvarliga lagbrott när de skanderar sin vilja att mörda människor av judisk börd, svenska medborgare likt du och jag? Det är en fullständigt orimlig ordning att medier och politiker åsidosätter lagboken, dvs. ger dessa individer fritt spelrum endast för att de är islamister; en rädsla om att inte stöta sig med minoriteter. Denna inställning är fel väg att gå, vill man ha religionsfrihet dvs. en grundlagsskyddad rättighet så måste man stå upp för den även om det är politiskt obehagligt annars är man bara en liten lort.

Man är inte “anti-islam” för att man kritiserar kriminella av muslimsk härkomst
Den stora rädslan tycks bottna i att man inte vågar framföra kritik mot islamister eftersom man då riskerar anklagas för att man är motståndare till islam. Därför har vi kunnat se de tokstollar som tyckt att massmördare, IS-terrorister ska ha förtur i bostadskön eller gratis körkort; man vågar helt enkelt inte ta konflikten. Dessa ska vi inte ha som politiker, deras uppfattning är direkt skadlig för de försvarar varken vår demokrati eller vår rättsstat; vi behöver politiska ledare med civilkurage. De som idag låter sig oroas gör det för att man vilseletts i uppfattningen om att man de facto är motståndare till islam för att man ventilerar kritik mot muslimer som uppför sig illa. Inget kunde vara mer fel eller vara en mer felaktig uppfattning. Istället handlar det kanske om att inte generalisera över den stora massan kring vad några enskilda gör sig skyldiga till. De allra flesta anser garanterat att judar bör behandlas som vilka medborgare som helst, och tar därför helt avstånd från dessa attacker. Det är dessutom fullt naturligt att kristna och judar har kritik mot budskapen som finns inom islam, eftersom att det trots allt är skillnader mellan världsreligionerna; hade ingen kritik funnits hade det inte varit tre religioner. Däremot handlar det om att visa respekt för skillnader, och behandla andra som du själv vill bli behandlad; det är inte svårare än så.

Alla är vi lika inför lagen – En fundamental princip i en rättsstat
Ska vi upprätthålla lag och ordning samt minska extremismen måste vi behandla dessa individer som vilka som helst. Saknar man medborgarskap så bör man utvisas permanent, uppviglare till mord eller hetsare mot folkgrupp är inget vi välkomnar. Har de medborgarskap måste vi lagföra dem precis som om dessa hette Andersson eller Pettersson, det är enda vägen framåt. Vi kan inte legitimera antisemitism för att det finns en konflikt mellan Israel och den muslimska världen, i Sverige måste vi alla vara svenskar med varandra. Istället kommer det traditionsenliga uttalanden om “oacceptabelt”, men förslagen uteblir och attackerna fortsätter.

Media behöver bli transparenta
När synagogor bränns och medierna inte skriver ett pip om vilka som gripits, skapar detta misstanke kring fundamentalism; därför är det viktigt att medierna är transparenta och behandlar de gripna som om de vore vilka som helst. Är det troligt att man gett nazister samma tystnad, varför behandla människor olika om brottet är detsamma; det är väl handlingen som gör brottslingen och inte tillhörigheten? Samma mönster har kunnat skymtas i Metoo-kampanjen där en känd komiker pixlats för att han tillhör en minoritet, medans Virtanen, Timell och Kronér omgående har avpixlats. Skulle medierna publicera namn och bild på de som gripits är det troligt att det haft en avskräckande effekt, dessutom hade inflytandet från mer radikala tidskrifter minskat (vilket sannolikt legat i traditionell medias intresse). Anledningen till att människor söker sig till fristående medier är för att fler och fler ser att pressen idag utövar politisk censur.

Således bör vi åtala samtliga skanderande individer som vistats på detta torg för hets mot folkgrupp, och lämplig rubricering för uppvigling till mord. Det är fullständigt oacceptabelt att vi sviker svenska medborgare av judisk börd, för att vi inte vågar stöta oss med fundamentala krafter. Att ge sig på människor för att de har en annan religion är något som dessutom bör ge extra fängelsetid eftersom man faktiskt tar strid mot en av våra grundlagar. Det enda vi behöver göra är att använda den lagbok som förklarar vad som är rätt och fel, samt åtala dessa individer oavsett åt vilken ev. helgedom de vänder sin matta; i Sverige följer vi lagen. Väljer vi att traditionsenligt fortsätta tala om attacker som “oacceptabla” har vi ingen religionsfrihet att tala om, därför måste vi nu börja lagföra de individer som inte respekterar hur vi lever i Sverige. I en rättsstat gäller lagen för alla och på lika villkor, det är inte konstigare än så; oavsett om vi är judar, kristna eller muslimer.

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och vice ordförande i kommunstyrelsen och är även invald som ledamot av både fullmäktige i kommunen och regionen för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook