lördag, januari 18, 2020

Skicka Kinberg-Batra till Kuba, istället för Jonas Sjöstedt!

Senaste artiklar

Bernie Sanders personal hyllar Gulag, vill placera rika i läger, bränna Milwaukee och attackera polis

Som de flesta socialister kan man gå mycket långt för att både...

Greta Thunbergs pappa Svante visar sig publicera Gretas inlägg efter Facebookbugg

Det var i torsdags som Facebook under några timmar till fredagen fick...

Två forskare ger Bali (M) rätt i sak mot (S)trandhäll om skillnader mellan kvinnor och män

Expressen har rapporterat om ett bråk mellan Hanif Bali (M) och Annika...
Ian Fernheden
Ian Fernhedenhttps://fornuft.se/index.php/ian-fernheden/
Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Oberoende Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Läs mer här

IngressHur lågt allmänbildad kan man framstå? I SVT:s Opionion Live fick AKB chansen att välja ut ett fiktivt resmål till Jonas Sjöstedt (V), valet föll på Kuba. När Sjöstedt som är väldigt världsvan har arbetat och bott i både USA och Bryssel kan man fråga sig hur klok man framstår när man vill skicka någon till ett land man sannolikt aldrig själv besökt. Hade AKB besökt Kuba själv är det väldigt troligt att hon inte formulerat sig på det här viset, det Kubanska samhället har fler aspekter än vad som uppenbart ryms i hennes intellekt.

– Borde inte vänsterledaren åka till Kuba, och se hur det blev med den där kommunismen egentligen, sade Kinberg Batra i sändningen.

Dagens kollekt går till Moderatledarens allmänbildning och världsvana
Hur kan man avfärda ett helt folk och ett helt land pga. vilket politiskt system som finns? Om det är någon som behöver åka till Kuba är det Anna Kinberg Batra… i rent studiesyfte. Kuba är på många vis ett fantastiskt land, som ger upphov till intressanta funderingar och upplevelser; inte minst för att det är just kommunistiskt. Man inser på många sätt både styrkor och svagheter i vårt marknadssystem när man ser och upplever deras planekonomi; det fordrar dock att man frågar hur saker och ting fungerar. AKB:s uttalande håller lika låg nivå som när hon dissade lantisar, uppenbart saknar hon förståelse och respekt för andra människor och kulturer. Rimligen kan man fråga hur berest och världsvan AKB är då som nu? I övrigt behöver man inte vara kommunist för att uppskatta Kubas rika kulturliv, och kommunist har jag nog aldrig varit anklagad för att vara.

Egna erfarenheter från det kubanska samhället
Själv besökte jag Kuba tidigare i år, och som ekonom var det oerhört intressant att se hur det samhället och deras planekonomi fungerar i teorin jämfört med praktiken. Även om Kuba är oerhört fattigt vågar jag påstå att de är betydligt lyckligare än oss svenskar, drivkrafterna är dessutom helt annorlunda. Evert Taube är något på spåren i frasen Lyckan den bor ej i oxar eller kor och den kan heller inte köpas för pengar.” Det innebär inte att jag försvarar kommunismen, tvärt om; men folkets mindset är annorlunda än vårt. Nackdelar med vårt marknadssystem blir exempelvis uppenbara när man diskuterar deras fördelar, och vice versa. Är man dock intresserad av lyxsemester är det fel land att åka till, är man istället intresserad av en resa som ger intryck på det kulturella och intellektuella planet är det ett fantastiskt rikt land. Det kubanska folket tycks inte vara stressade, utan man står i kö till allt. Sjukvården är känd för att hålla väldigt hög nivå, och Kubanska läkare är exempelvis väldigt engagerade i läkare utan gränser; vilket blev tydligt när Haiti drabbades av jordbävning.  

Landet är dock ineffektivt på alla plan, noterade att mannen som gjorde omeletter till frukost hade ett enormt stekbord, men han gjorde ändå en i taget även om kön var lång; uppenbart hade han ingen anledning (ekonomiskt incitament) att arbeta snabbare (jämför med exempelvis ett McDonalds). Hade man bett honom att kläcka fler ägg hade han nog tyckt att man som turist var omständig. När numera svenska småstäder är mer otrygga än Havanna (jag rörde mig i slummen och var på klubbar i förorterna nattetid och kände mig helt trygg) kan man kanske fråga varför det kubanska samhället inte har massvåldtäkter, hög brottslighet och dagliga våldsbrott? Kanske kan det finnas kulturella slutsatser man kan lära sig något av som kanske t.o.m. kan överföras till vårt demokratiska samhälle? Åtminstone är det dumt att utesluta tanken att även en meningsmotståndare kan ha några bra idéer, uppenbart saknar moderatledaren denna insikt.

Hade Anna Kinberg Batra besökt Kuba hade hon också förstått att den svarta sektorn är enorm, alla har verksamhet vid sidan om; verksamheter som alltså påverkas av marknadsekonomiska krafter. Hon hade dessutom sett att det är ett väldigt jämlikt samhälle kulturellt, kön och hudfärg har små skillnader. Kvinnans ställning är också intressant eftersom hon är placerad på pidestal, tanken på att kön är en social konstruktion kan man glömma; kvinnliga ideal är väldigt hyllande på Kuba (i alla klasser). I en jämförelse med USA där den svarta befolkningen har “alla” serviceyrken kan man inte se samma mönster på Kuba. När AKB lyfter upp Kuba som ett exempel dit Sjöstedt ska åka gör hon självmål och avslöjar både bristande empati men även dåligt intellekt eftersom Kuba inte är ett misslyckat samhälle i den mening Sovjetunionen var. Tvärtom även om det är fattigt så håller man ihop och hushåller med de knappa resurserna man har; eftersom man inte vill vara beroende av andra. Turismen ger dessutom ett viktigt tillflöde till ekonomin, samtidigt som man också gjort reformer inom turist och restaurangnäring; därför är det inte troligt att systemet försvinner bara för att Fidel Castro Ruz gått ur tiden eller när hans bror Raul gör det om några år. Det är högst troligt att folket i hög grad står bakom systemet, eftersom man värderar andra värden än pengar; hade AKB mödat sig en resa hade hon kanske lärt sig något förutsatt att hon lämnat resortområdet…

Dela och gilla gärna artikeln om du också tycker att Anna Kinberg Batra borde åka på studieresa till Kuba.   Titta gärna på filmen nedan för att få höra lite mer information om det kubanska samhället, samt några av mina bilder.

 

Leave a Reply

Kommentera utan Facebook

  Subscribe  
Notify of

Senaste ledare

Bernie Sanders personal hyllar Gulag, vill placera rika i läger, bränna Milwaukee och attackera polis

Som de flesta socialister kan man gå mycket långt för att både...

Regeringen saknar förtroende eftersom den saknar demokratisk förankring!

Demokrati som samhällssystem bygger på att människor väljer företrädare som ska driva deras idéer, och att man...

Att rösta för höjda bränsleskatter är att rösta för sin egen inlåsning

Som vanligt när det kommer till socialister finns det ingen kritik mot den egna rörelsen, ledningen kan...

Varför är socialism svaret för alla "miljömedvetna"?

Idag blev det klart att det konservativa partiet Österrikiska folkpartiet bildar ett regeringssamarbete med deras miljöparti, en...

Är det ens rimligt att Kristersson utfärdar löften innan val som bakbinder regeringskoalitioner?

Till att börja med måste man säga all respekt till Hédi Fried och hennes fruktansvärda upplevelser som...

Senaste replik

Som borgerlig politiker bör Ebba Busch Thor stå och rättfärdiga att hon vill avskaffa värnskatten!

På senaste tiden har vi kunnat se den ena borgerliga politikern efter...

Fler av våra artiklar: