Fornuft_ingress1Det är intressant att många människor reagerar med stor ilska för att SVT gör en julkalender som handlar om kunskap. Personligen klickade jag på avsnittet innan jag såg folks enorma känslor på sociala medier, pga. att jag gillat Erik Haag och Lotta Lundgrens tidigare produktioner. När jag såg det första avsnittet tyckte jag för första gången på många år att årets upplaga är värd att se. Utöver det vill jag även tillägga att jag tycker det är bra att SVT försöka lära barnen något, nu när skolan har uppenbara problem på den fronten. Det handlar som sagt om att erbjuda public service.


När man ändå talar om julkalendrar såg jag en intelligent person undra vad problemet är? När många tidigare kallendrar ligger på SVTPlay är det väl bara att välja och vraka och ta en annan? Man kan undra vad det är för typ av föräldrar som reagerar på att barnen lär sig saker? När man ser de kommentarerna kan man ju misstänka hur“Fem myror är fler än fyra elefanter” hade uppfattats idag (för våra yngre läsare kan vi ju nämna att programmet var julkalender 1977). Många människor verkar uppenbarligen vara väldigt kunskapsfientliga, gå gärna in och läs själva på SVTs Facebook sida.
Noterar även att Haag hängs ut som sexist av flera, då han frågar ett av barnen skämtsamt om någon annan man varit hos Lotta medans han var utomlands (i första avsnittet återvänder han efter 3.5 år runt Kaspiska havet och hans barn har blivit stora). Det är synnerligen intressant att folk blir fruktansvärt upprörda när man skämtar i TV, man kan undra vad som hänt med humorn i samhället? Personligen tror jag de beskyddande föräldrarna är ett betydligt större problem i samhället. Tror inte heller många barn fattade Haags skämt.


Minns som barn när man sände reprisen av det populära barnprogrammet Solstollarna. Man kan ju fråga sig om man hade kunnat sända ytterligare en repris i idag? Sannolikt hade många människor krävt att SVT skulle lägga ner hela sin verksamhet om det var fallet.

Från Förnufts sida vill vi säga tack SVT!

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och vice ordförande i kommunstyrelsen och är även invald som ledamot av både fullmäktige i kommunen och regionen för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook