lördag, oktober 16, 2021

Trump mäklar fred mellan Israel och Förenade Arabemiraten – svenska medier tysta.

Senaste artiklar

Hur kan man ha förtroende för någon som bara ägnar sig åt epitet dvs, mobbing?

När jag var liten fick jag höra att människor som mobbade andra var...

Är Miljöpartiet på 3 % orsaken till att klimatet blir ämnet på SVT:s partiledardebatt?

Idag går det knappast att öppna en tidning utan att minsta väderfenomen kopplas...

När (S)ocialisterna utser ny ledare visar de tydligt hur mycket de föraktar demokrati.

Att Stefan Löfven kastar in handduken från en dag till en annan borde...
Profilbild
Ian Fernhedenhttps://fornuft.se/index.php/ian-fernheden/
Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan februari 2021 är Ian också politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i Region Skåne och Kristianstad. Läs mer här

En historisk fred mellan Israel och Förenade Arabemiraten (UAE) har slutits tack vare President Donald Trump, vilket t.o.m. fått hans rival Joe Biden (D) att lyfta på hatten och gratulera. Bland svenska medier hamnar denna historiska fred som en ickenyhet hos de större tidningarna, man vill nämligen inte ge bilden av att Trump är en fredsduva när man predikat motsatsen under flera år. Trumps strategi har istället för utdragna krig mot exempelvis IS eller iranska generaler handlat om att slå till med full kraft snabbt och sedan dra sig tillbaka, vilket är en annan strategi än hans företrädare som istället fört utdragna krig; Trump som företagare anser uppenbart att det är för dyrt. En bild som inte fått plats i svenska vänstermedier som ägnat all kraft till att försöka få Trump att framstå som rasist och imperialist, inget kunde vara mer fel.

Fredens innebörd

Bortser man från det enorma symbolvärdet att ett viktigt arabiskt land sluter fred med Israel, så innebär det att länderna upprättar diplomatiska relationer med varandra; dvs. öppnar en ambassad i respektive land. Huruvida UAE kommer placera denna ambassad i Jerusalem likt USA återstår att se. Fredsavtalet är det första mellan Israel och ett arabiskt land sedan man slöt fred med konungariket Jordanien 1994 (samma år som M/S Estonia sjönk). Dessutom innebär fredsavtalet att Israel b.la. pausar annekteringen av Jordandalen, alltså området mellan Västbanken och gränsen till Jordanien; Israel har nämligen sedan länge velat kontrollera att vapen inte förs in i Palestina.

De olika aktörerna

Förutom den amerikanska presidenten har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu från högerpartiet Likud varit medverkande tillsammans med Abu Dhabis kronprins Sheikh Mohammed bin Zayed, där man nått en uppgörelse per telefon, för att om ca två veckor signera avtalet. Även om tonerna stumtals mellan de två varit spända nådde man till slut fram efter 49 år av konflikt.

Trumps 2020-plan

Donald Trumps fredsarbete

President Trump har arbetat mycket hårt sedan han tillträdde att försöka mäkla fred mellan Israel och Palestina, tidigare i år presenterade han sin fredsplan 2020 som innebar att man skulle bygga tunnlar och förena Västbanken (området som innefattar där Jesus föddes och verkade) med Gazaremsan som förenar Israel mot Sinaihalvön och Egypten; ett område som idag har är blockerat (där man försökt bryta den genom Ship to Gaza). En plan som även byggde på att Gazaremsan skulle kompletteras med två områden söderut, samt att Jordandalen och Golanhöjderna skulle annekteras av Israel. Planen förkastades dock av palestinska myndigheter. Utöver det skulle broar och tunnlar även byggas mellan olika områden på västbanken som exempelvis förenade Hebron i söder med Ramallah, Betlehem och Jericho lite längre norr ut.

När svenska medier tiger eller döljer sina artiklar om att Donald Trump mäklar fred bör även vänstersympatisörer (de som vill att staten bestämmer mer över människors liv) fundera hur hederliga medierna är, det är nämligen en världsnyhet att Trump lyckats mäkla fred mellan Israel och UAE. När man istället konsekvent tiger ihjäl dessa positiva nyheter och ständigt klipper Trumps tal ur sin kontext eller tolkar hans skämt bokstavligt och rapporterar det som nyheter, är man inte längre en tidning utan ett propagandaorgan. Därför är det mycket avslöjande när Trump gör något bra och man utelämnar det, alla människor gillar nämligen fred och därför vill man inte ge honom denna framgång.

Har du sett så mycket glädje i en independent valfilm någon gång?

0 0 rösta
Article Rating
Dela våra artikel

Kommentera utan Facebook

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Senaste ledare

Senaste replik

Fler av våra artiklar:

0 0 rösta
Article Rating
Dela våra artikel
0
Delta gärna i diskussion och kommentera nedan!x
()
x