Därför vill talmannen Nancy Pelosi ställa Trump inför riksrätt några dagar innan han avgår

För de flesta kan det tyckas onödigt att försöka avsätta någon vars mandatperiod har dagar kvar, media berättar nämligen inte varför; det handlar knappast om medias fake news att man fruktar att presidenten ska avfyra några kärnvapen pga. sin bitterhet. Tittar man på hela Trumps utrikespolitiska arbete har han i ett flertal uttalanden hyst stor respekt för kärnvapen och att han aldrig skulle vilja använda dem, han har dessutom satt nytt rekord för flest freds- och handelsavtal under en mandatperiod. Istället handlar det om hotet att Trump både gjort sig större än sitt parti samt slagit en mängd valrekord, flest röster på sittande president, gått starkt framåt bland olika minoriteter som fått jobb osv. En riksrättsdom skulle därför kunna hugga av huvudet på den rörelse Trump skapat.

Pelosi är fullt medveten om att Trump inte önskade en stormning

Politik är ett spel, och i ett upphettat sådant gör man allt för att skada sin motståndare; det har varit tydligt sedan president Trump blev vald 2016. Man har försökt genom påhittade Rysslands-historier, undersökningar om hans valfond betalat en tidigare partner att hålla tyst (trots att han själv är mångmiljardär), påstådda telefonsamtal, sexskämt etc. Allt för att få presidenten avsatt, ingenting har varit för osmakligt utan har man kunnat svärta ner presidenten har man inte tvekat en sekund. Pelosi är självklart fullt medveten om att marschen som fanns planerad via flyers hade olika anhalter, först skulle man lyssna på presidentens tal för att sedan visa sitt stöd utanför kongressen några timmar senare; vilket Trump sedermera påminde om (mediebilden som kablats ut om en agitator som hetsar sin publik att storma capitolum är fake news när den är som bäst, lyssna själv på talet och vad han sa). Att Trump skrev på Twitter att olika extremistgrupper skulle hålla sig därifrån, är inget som fått genomslag i vänstermedia ej heller att det verkar ha funnits nazister bland de som stormade; dvs. inte vanliga republikaner.

Som arrangör har man ett ansvar när det går åt fanders

Lika mycket som Black Lives Matter och liknande grupper bör kritiseras när deras “fredliga demonstrationer” urartat under det senaste året där man bränt hela stadsdelar som i Portland eller ockuperat delar av exempelvis Seattle (där man utropat en autonom zon), bör man kritisera Trump när han samlar en stor folksamling i landets huvudstad. Riskerna var nämligen stora, även om han på den ytterandefrihetsfientliga plattformen Twitter underströk att alla demonstranter skulle respektera polisen eftersom Republikanerna är partiet för lag och ordning. Här skiljer sig Trumps modus operandi eftersom Pelosi, AOC, m.fl. hyllat sina demonstranter när de bränt ner hela stadsdelar, samtidigt som dessa konsekvent vägrat kalla in nationalgardet (vilket Trump omgående gjorde vid Capitolum); det i sig förklarar varför ockupationerna pågått under år i de Demokratiska delstater som vägrat ingripa till skillnad mot häromdagen i huvudstaden (där Demokraternas supporters f.ö. brände en kyrka senast det begav sig) .

Vad som händer om Trump blir dömd i riksrätt

Väljer alltså Demokraterna att i kongressens båda kammare där de har majoritet att rösta igenom en riksrättsprövning, och Trump blir avsatt innebär det att Trump aldrig kan kandidera till någon politisk post igen. Han blir politikern som likt Lance Armstrong aldrig kan tävla i idrott igen, något som så klart vore förödande för valrörelsen 2024 då han garanterat kommer återkomma vilket Groover Cleveland (n:o 22 & 24) gjorde när han förlorande sitt första omval mot Benjamin Harison (n:o 23). Utöver det kommer det sätta en ny praxis där ingen kommer vara främmande för att avsätta presidenter för vad man finner vara godtyckliga anledningar i framtiden, eftersom man inte vill se dem återkomma.

Vill man verkligen polarisera USA än mer och cementera bilden som en president som förlorar pga. påstått valfusk där vinnaren sedan straffar förloraren ska man så klart genomföra avsättningen; något som endast kommer skada USA:s interndemokrati vid grunden. När vi nu ser sociala media plattformer som Parler, och allmänna konservativa röster stängas ner på andra plattformar för att stoppa Trump; handlar debatten inte längre om demokrati. Man är nämligen villig att krossa den för att garantera sig makt. Dessutom bör man veta att tackar vice president Pence nej eftersom han själv kanske i framtiden vill ha möjlighet att kunna bli vald (vilket försvåras om han samtidigt utmålas som förrädare) blir Pelosi själv president; Pelosi har alltså all anledning att driva riksrättsförfarandet eftersom hon slår två flugor i en smäll samtidigt som hon själv skriver historia som första kvinnliga presidenten.

Säkerligen kommer det finnas människor som inhämtar sina nyheter från public service eller annan mainstream media, som köper den kvickt utkavlade bilden om ett kärnvapenkrig som undveks i 11:E timmen tack vare Pelosi; även om det innebar att den sittande president som fått flest röster i ett val krossades politiskt. Hur hade vi reagerat om Ryssland och Putin gjorde samma sak med att förbjuda oppositionsledaren att kampanja till någon post pga. en urartad demonstration? Vad hände med lika inför lagen och vem är det som egentligen försöker göra statskupp i korthuset?

För de flesta kan det tyckas onödigt att försöka avsätta någon vars mandatperiod har dagar kvar, media berättar nämligen inte varför; det handlar knappast om medias fake news att man fruktar att presidenten ska avfyra några kärnvapen pga. sin bitterhet. Tittar man på hela Trumps utrikespolitiska arbete har han i ett flertal uttalanden hyst stor…

Kommentarer

Kommentera utan Facebook