Foto: Pixabay.com

När Twitter sedan gårdagen raderat raderat 70 000 konservativa, efter att ha inlett utrensningarna med Donald Trump dagarna innan och Amazon (vars ägare Jeff Bezos f.ö. äger Washington Post) stängt ner Twitters konkurrent Parler efter de vägrat kasta ut och censurera konservativa raderades sidan från internet. Vi har även i dagarna kunnat se att Deutsche bank kastar ut Donald Trump som kund, något som exempelvis franska oppositionsledaren Marine Le Pen fått erfara där ingen europeisk bank vill ha med henne att göra; varav hon tvingats vända sig till ryska banker. Donald Trumps golfbanor förlorade även en PGA tävling samt British Open 2022 som är några av världens mest prestigefyllda tävlingar, samtidigt som kreditkortsföretaget American Express och Mastercard ströp möjligheterna att stötta Trump inkl. lojala republikanska politiker ekonomiskt.

Vad har Trump för risker?

Framtidens utsikter är tydliga, globalister och big tech-företag kommer göra allt vad man kan för att sätta Donald Trump och hans livsverk The Trump Organization i konkurs, där vanligt folk kommer att tvingas betala kontant för tjänsterna om de ens kommer finnas kvar. När dessa bolag traditionellt sett bygger på lån (vi har ingen insyn i Trumps ägande- eller organisationsstruktur), och Trumps företag lever på att avkastningarna (det de tjänar) är större än räntan (det de får betala för sitt lån) kan det gå väldigt fort innan man som miljardär ser sitt imperium gå under; eftersom det är troligt att organisationen endast är del- och inte helägare i olika anläggningar och fastigheter runt om i världen; där Trump varit galjonsfiguren utåt sätt. Det är inte konstigare än att Jacob, Marcus och Peter Wallenberg inte själva äger Investor till 100% eller att Jan Stenbeck inte själv ägde Kinnevik, utan olika bolag kan ha olika stor del av moderbolagets eller nyckelpersonernas ägande.

Varför behöver vi banker?

På samma sätt som att Swedbank skulle få allvarliga problem om man genom sanktioner förbjöd dem från att handla i dollar (där en stor del av världsmarknaden sker) efter avslöjanden om penningtvätt, hade få företagare överlevt om andra ser till att de inte kan få betalt av sina kunder. Därför bygger företag och handel symbios, dvs. att konkurrenter och banker samt kreditinstitut erbjuder varandra tjänster; annars är alternativet bytesekonomi (du får en spade men då ska jag ha en säck potatis). Poängen med bankernas sedlar och siffror gör nämligen att dessa byter plats på längre sikt, men att den som säljer spaden inte behöver hitta någon som är villig att acceptera en spade mot potatis (vilket kan vara svårt); utan då byter man spaden mot pengar och pengarna byts mot potatis (fler personer vill sannolikt köpa en spade än som har potatis ,om spadesägaren nu vill ha potatis dvs.).

När alla går samman mot en aktör

Därför finns det många idioter som kommer anse Trump vara en dålig affärsman när han kommer få ekonomiska problem, dessa begriper varken hur företag fungerar eller varför man är beroende av bankerna; än mindre förstår de konsekvenserna när kreditinstituten hindrar kunderna att göra affärer av politiska skäl. Att tro att det här inte kommer hända en själv är att vara väldigt naiv, utan man kommer begränsa yttrandefriheten stegvis genom att inleda med de röster som är mest radikala för att sedan vandra mot mer moderata tankar. Är du inte för mer makt till FN, NATO, gemensamma marknader, världsregering eller fri invandring så kommer du få problem att både föra fram ditt budskap eller för den delen köpa ett hus; eftersom banken kommer inte ge dig lån eller för den delen ett betalkort. Så ser verkligheten idag ut för människor med betalningsanmärkningar, där färre och färre butiker tar kontanter; man tvingas leva utanför samhället.

Att tro att vänsterliberaler värnar en frihetstanke eller för den delen yttrandefrihet är att ljuga för sig själv eftersom dessa idag går i spetsen för att tysta meningsmotståndare. Ingen ledande s.k. ”liberal” har överhuvudtaget kritiserat ett pip vad som sker, tvärtom kan en hel socialmedia plattform med miljoner användare stängas ner och en person som Nyamko Sabuni som är partiledare för Liberalerna eller Ulf Kristersson (M) vara lika tysta som invånarna i Törnrosdalen när Tengil håller upprop. Trump må vara bufflig, karismatisk och allt annat än trevlig, men hur många banker, politiska motståndare eller kritiker avplattformerades eller censurerades under hans tid vid makten? Mannen som enligt media är ett hot mot demokratin, det fria ordet och tillika rasist? Joe Biden har inte ens hunnit tillträda, och redan har ca 150 republikanska kongressledamöter tappat sin finansiering eftersom de röstat för att undersöka att valresultatet var korrekt? Samtidigt som de plattformar som idag är tongivande för republikaner stängs ner. Kanske kan det vara så att det är precis tvärtom, att Trump haft rätt när han under hela sin tid varnat att vänstern velat censurera och krossa det fria ordet; presidenten har inte ens hunnit avgå och redan har yttrandefrihetsblodbadet börjat.

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och vice ordförande i kommunstyrelsen och är även invald som ledamot av både fullmäktige i kommunen och regionen för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook