Foto: Holger.Ellgaard - Wikimedia Commons

När fångar bor två och två i varje cell för att regeringen stängt ett antal fängelser samtidigt som brottsligheten ökat, kan man betrakta det som någon som borrar ytterligare ett hål i Titanics skrov istället för att bidra till att pumpa ur vattnet. Sverige behöver fler fängelser, för antalet brottslingar är många. Inatt rånmördades en ung kille från Göteborg varav tre sitter frihetsberövade misstänka för mord, samtidigt är det fullt på alla fängelser. Vi behöver alltså nya fängelser fort, eftersom efterfrågan (antalet kriminella individer) är stor. Vilka bygger då dessa fängelser snabbast, staten eller entreprenörer? Vad behövs?

Den “hemska” vinstjakten

Vad socialister aldrig förstår är att vinsten är en drivkraft, ett ånglok man kan nyttja för att få saker som gynnar samhället uträttade. Istället säger dessa enfaldiga individer att det är fel att någon skor sig, dvs. de saker som ska uträttas uteblir; och istället får vi kö. Tyvärr slår politiker ofta sönder marknadskrafterna eftersom det införs regleringar där man inte får priserna att sjunka genom konkurrens, utan där andra faktorer spelar in och ökar priset; sedan säger samma ohederliga individer att marknaden inte fungerar. Frågan man därför ska ställa sig, hur ser konkurrensen ut här; kan man välja olika leverantör eller är en dominerande? Om du är missnöjd med SJ som inte håller tiderna, kan du åka med ett annat tåg 15 minuter senare som är i tid och billigare? (eller finns det bara ett företag på marknaden att välja på). Här får man alltså välja, antingen kan vi ha de kriminella på gatorna för att vi inte har fängelser; alternativt får vi leva med att en entreprenör tjänar pengar på att låsa in skurkarna. Vilket väljer du? Vem tror du får upp ett nytt fängelse snabbast, en entreprenör som vill komma in och husera “kunder” eller en stat som ska ha utredningar, upphandlingar om dörrar och färg på väggarna?

Migrationsanläggningar står tomma

Alla som någon gång lekt tjuv och polis vet att det behövs inte någon jätteanläggning för att husera en infångad tjuv. Betongväggar är att föredra, järnstänger för fönstren och en saftig dörr med ett stort trevligt lås. Utöver det behövs det olika vackra staket, kanske en hög mur och lite grindar. Hur många flyktinganläggningar har inte redan rum? Kanske kan en entreprenör under mycket kort tid byta dörrar, armera fönstren samt uppföra några murar och sedan anställa vakter? Varför inte låta fångar med lägre säkerhet låsas in i anläggningar som drivs privat? Väljer man en duktig entreprenör som Bert Karlsson som inte flyttar kapitalet utomlands utan bygger i samhället, kan säkerligen en hel del av vinsterna göra gott i form av fler jobb i samhället. Att fångar dessutom kommer i kontakt med entreprenörer kan säkert också ge positiva aspekter för den som gjort bra ifrån sig under tiden som intagen? En skötsam fånge kan säkert bli en duktig plit som vet alla knepen och signalerna vanligt hederligt folk inte känner till, tanken tåls att leka med för ringa brottslighet.

Ingen ny uppfinning

Tittar man i USA drivs nästan 10 % av fängelserna privat, och det finns en hel del inslag på nätet där fångar söker sig dit eftersom möjligheterna är bättre. Att tro att brottslighet endast kan härledas i socioekonomiska orsaker är en socialistisk tankefälla där man tror att om man tar mer pengar av de rika skapar det laglydiga medborgare. Syftet handlar om att vinna vänsterväljare, det är inte brottslingens fel att denne begår brott utan samhället som svikit; “rösta på oss så ska vi utjämna denna orättvisa”. Människor som argumenterar så ljuger eller förstår tyvärr inte bättre, brottslighet uppstår pga. att någon ser möjligheten att göra ett brott som gynnar dem och komma undan med det. Det finns också några få galningar som gör brott för att bli gripna, Mark David Chapman, Anders Behring Breivik etc. men den stora massan resonerar inte så.

När vi har en stor resurs i form av tomma anläggningar för att husera människor, där dessa bolag fortfarande ansvarar för dem; varför inte nyttja tillfället och bygga om dem till fängelser? Vad är det som säger att staten istället för en entreprenör måste driva fängelserna, om staten kan få tillträde och se att företaget följer givna regler? Om företagaren kan göra det billigare och mer effektivare än staten, samt tjäna pengar på det genom att utföra en tjänst vi alla behöver; varför inte släppa fram en entreprenör som Bert att ta hand om buset? Huvudsaken är väl att de kriminella hålls inlåsta?

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och vice ordförande i kommunstyrelsen och är även invald som ledamot av både fullmäktige i kommunen och regionen för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook