Foto: Joe Frazier (vänster) och John Sakars (mitten)

När det kommer till julen gäller det att känna tacksamhet för året som gått, men också för de som gör en insats för oss andra. På samma sätt som nykteristen förtjänar vår respekt för att köra oss hem de där dagarna när snapsens härliga effekter gör sig gällande, så ska vi inte bråka på alla som känner köttskam och därför blivit veganer. Den enda synpunkt man kan ha är de socialister som vill förbjuda köttet för oss andra, den sortens totalitarism är inte respektingivande utan förtjänar allas vårat förakt. Nej julens hjältar är sannerligen de som av olika anledningar hade skämts om någon sett dem snegla på köttdisken och därför avstår animalisk föda, det skapar nämligen fantastiska möjligheter för oss andra.

Den enes bröd den andres död

För alla som gått på ett julbord vet att det gäller att vara först i kön för att vara berättigad att kunna ta en rejäl bit ål, hemlagade köttbullar, möra revbensspjäll, härligt krämig gåsleverpastej om man firar med fransmän eller varför inte en underskattad prinskorv? För den som kanske tvingats lyssna på någon arbetskamrats anekdot som aldrig tar slut och därför hamnat sist i kön vet hur tufft livet kan vara när den rökta ålen, den hemrullade köttbullen eller härligt krämiga gåslevern är slut, julkänslan infinner sig inte riktigt utan man sitter bitter och glor på grannens tallrik och undrar varför denne var tvungen att ta just tre köttbullar. Väljer sedan vederbörande att kasta maten gör sig irritationen gällande, och man undrar egentligen vilken egoist man har till arbetskamrat eller släkting. Veganen är i det här fallet julgourmandens bästa vän, denne är inte problem om den hamnat före i kön; eftersom “hen” (de kallar sig ofta så numera) fokuserar på allt som vi andra finner tråkigt; lite som en munk som går på nattklubb. De utgör inget hot.

Uppmuntra dina veganska vänner och prata gärna köttskam med dem

Det bästa sättet för en fridsam jul är därför att uppmuntra de vänner eller släktingar som överväger en vegansk livsstil att “våga” pröva på. Att säga att man själv känt skam, trots att man aldrig ens tänkt tanken och kanske finner tanken tom. komisk är en s.k. vit lögn som kan vara berättigad när det kommer till att eliminera ev. hot som kan äta just din ål. Andra sätt mer akut på plats kan vara att högt berätta att potatisen var något alldeles extra på det här stället, trots att du inte skulle få för dig att äta någon (dessa äter man förslagsvis övriga 364 dagar) eller att tofun var mycket godare än sillen (trots att du inte smakat den). Strategin handlar om att få människor mätta så snabbt som möjligt på sånt du inte vill äta. Berätta gärna om någon du påstår dig känna vars liv blivit mycket bättre genom att leva veganskt, alla trix är tillåtna i krig.

Desto fler veganer desto billigare kött kan du köpa i butik

Utöver julen är det viktigt att man visar de radikala veganerna tacksamhet, dessa möjliggör att matbutiker rear ut kött som de inte lyckats sälja. Desto mer kött de avstår, ju mer kött kan du köpa till ett lägre pris. Numera går det därför mycket bra att äta en helanimalisk kost även om man råkar vara student och ha en krassare ekonomi, eftersom antalet veganer stigit de sista åren; särskilt runt våra campus. Att därför titta in då och då på närliggande matbutiker kan vara en vinnande strategi när högskolorna blivit mer och mer radikaliserade. Som middagsgäster är dessa dessutom trevliga att bjuda in eftersom en svamp-“biff” är väldigt billig om man jämför med någon dyr fisk eller köttbit. Det är därför fel att exkludera veganer ur umgängeskretsen, tvärtom ska de uppmuntras eftersom det innebär mer kött till de som har en helanimalisk diet.

Att uppmuntra människor att bli veganer är en win-win situation om de känner att de vill leva så, ingen människa ska tvingas in i något man inte vill. Poängen handlar om att istället för att söka konflikt med dessa grupper är det bättre att uppmuntra dem, och sedan dra fördelarna av att de känner som de gör. Ponera att den köttbullsgirige mannen (vi känner alla någon som har samma matpreferenser sedan 3 års ålder) i klippet ovan istället hade varit fascinerad av broccolibullar eller vegansk sylta som ingen annan vill ha; är det inte mer troligt att du lagt upp ytterligare en eller två knapriga köttbullar på tallriken? Att därför redan nu planera ditt julbordsätande genom att välja rätt vänner, samt uppmuntra fler att avstå kött; är därför en investering i ditt eget julfirande. Tveka inte att lyfta glaset och utbringa en skål till julens hjältar, dvs. våra veganska vänner; deras insatser är helt klart underskattade.

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och vice ordförande i kommunstyrelsen och är även invald som ledamot av både fullmäktige i kommunen och regionen för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook