Hur skall man agera klokt istället för efterklokt?

För några tusen år sedan skar Aztekerna hjärtat ur sina människooffer och blodet rann i floder nedför templen. Så gjorde man då, men så här i efterhand känns det lite makabert….minst sagt. Vid tiden för Jesus födelse, slog man ihjäl alla ”gossebarn” för att slippa ”problembarnet” Jesus. Så gjorde man då, men så här i efterhand känns det lite väl drastiskt, dessutom missade man ”målet”. Korsriddarna högg huvudet av ”alla” muslimer, då de trodde på ”fel” Gud. Så gjorde man då, men inte löste det några konflikter – snarare tvärtom. I Sverige brände vi lite udda kvinnor på bål, då vi trodde att de var ”häxor”. Så gjorde man då, för vi begrep inte bättre vid den tidpunkten.

I Tyskland dök en liten gubbe med mustasch upp, han tyckte att det bara skulle finnas en ”ras” – den ariska, och resten kunde man avliva. Många i Sverige och i världen tyckte det var en kanonidé, så gjorde man då; tänk om vi hade varit lite kloka istället för efterkloka?

I slutet på 60-talet var Sverige det bästa landet i världen att leva i (enligt många rapporter). Skolväsendet levererade toppresultat, och svenskar var högt eftertraktade. ”Vi” reste t.o.m. till månen, och konst och musik som skapades håller än idag. Sen blåste klokskapen all världens väg, och vi kan bara genom att vara efterkloka konstatera att vi sedan dess har jobbat stenhårt för att göra Sverige, sämre och sämre, i jämförelse med andra länder.

Jo visst, vi har fått lite fler bilar, lite fler flygresor, telefoner och datorer i våra familjer – hurra! Nej förresten, vi har faktiskt blivit världsledande inom vissa ”grenar”. Vi innehar de minst självkritiska beslutsfattarna i västvärlden.

Vi är också världsbäst på att INTE välja folk efter kompetens och kunskap, utan efter vad man tycker och att man gärna tillhör en minoritet. Man kan ju alltid ”googla” eller tillsätta en utredning. Lycka till!

Nyhetsbevakning vinklas efter redaktionens ”höger – vänster” skala, och tvi den som rapporterar något som står i strid med redaktionens åsikter……något som vi faktiskt också delar med de flesta andra stora nyhetsredaktionerna i världen.

Ställa krav på bidragstagare eller elever är absolut, fy, fy. Det kan ju betyda att man får anstränga sig lite extra, och risken blir då överhängande att ”gå in i väggen”. Alla förstår väl klokskapen i det? Frågor?

Vi verkar just nu vara världsbäst i att smitta ner våra sköra på äldreboenden, då man har valt strategin att personalen inte skall skydda sig tillräckligt. Lägg därtill att väldigt få – om någon –  80+ har lagts i respirator utan läkare har förordat ”insomning” (avlivning på svenska) med hjälp av ”sköna” droger istället. Kan nog tyckas lite extremt, rent av cyniskt, när vi så småningom blir lite efterkloka, för klokskapen just nu verkar lysa med sin frånvaro även i läkarkretsar.

Listan där vi nu toppar i att vara världsbäst, kan göras längre, men i all väsentligt kan nog den kloke se att när efterklokheten sätter in så kommer domen vara ganska hård mot dagens oklokhet i vår befolkning.

För inte allt för länge sedan försökte man bilda ett Kalifat. På samma vis som korsriddarna gjorde valde man att hugga huvudet av så många kristna som möjligt och samtidigt förstöra så många historiska monument och statyer som man kunde.

De tyckte att det var en kanonidé, men ”vi” beslöt oss faktiskt för att försöka hejda galenskaperna, även om vi lät krigarna komma till Sverige för att vila upp sig, få lite pengar och bra sjukvård. Så tyckte vi då, och de extrema tackade och tog emot.

Att vi skall packa ned våra statyer av tidigare ”hjältar”, och kanske slå igen våra museer är naturligtvis en självklarhet, på samma sätt som det var en självklarhet för IS-terroristerna. Man kan bara undra vad dagens ”kloka” skall sätta dit istället, så att man när efterklokheten sätter in, kan konstatera hur kloka vi var anno 2020.

Själv tror jag nog att jag röstar för att inte förstöra så mycket. Kanske kan man då slippa bli kallad en 2020 ”dåre” i eftervärlden…..men säker kan man inte vara…. kampen mellan de kloka och de okloka pågår just nu. Just nu verkar de okloka leda, för ajöss med den som säger en sanning som stämmer överens med verkligheten.

För några tusen år sedan skar Aztekerna hjärtat ur sina människooffer och blodet rann i floder nedför templen. Så gjorde man då, men så här i efterhand känns det lite makabert….minst sagt. Vid tiden för Jesus födelse, slog man ihjäl alla ”gossebarn” för att slippa ”problembarnet” Jesus. Så gjorde man då, men så här i…

3 kommentarer

Kommentera utan Facebook