Svenska näthatare – inte bättre än terrorister


Man kan undra vart jorden och mänskligheten är på väg. Nedskjutna flygplan, attacker i heliga tempel, skolmasakrer, attacker på det fria ordet, attacker på hotell, och nu terrorattacker på offentliga platser för andra gången på kort tid i Frankrike. Något som bör fördömas världen över, vi kan aldrig tillåta terrorism. Däremot kan man undra hur samhället också mår, uppenbarligen har klimatet blivit väldigt polariserat. Det är uppenbarligen många som de senaste timmarna reagerat på Åsa Romsons inlägg där hon oroat sig för sitt klimatmöte i Paris istället för de som dött i attackerna i Paris. En osmaklig retorisk miss, som tåls att kritiseras. Således är det helt rätt att även statsminister Löfven kritiserar hennes twitter-inlägg. Däremot så är det viktigt att säga att samtliga riksdagspartier i Sverige står bakom demokratin, vilket attacken i Paris är ett angrepp mot.  


Jag såg en länk där man kunde gå in och ”skriva av sig” på Romsons Facebook flöde, varav jag skrev att jag endast tyckte hennes inlägg var osmakligt. Sen började jag titta lite vad andra hade  skrivit och såg flera människor som önskade livet ur ”vice” statsministern. Visserligen skrev många att dom tyckte att hon skulle avgå, men en hel del verkade på fullt allvar tycka att hon skulle avrättas eller ta sitt liv. Tittar man på det som sker i Islamiska staten i Levanten så skulle jag vilja påstå att det inte är mycket som skiljer i tanken, där tar man också livet av de som inte håller med. Det enda som egentligen skiljer är att de personerna går från ord till handling. Detta har idag skett i Paris, fundamentalister som tolkat ordet och suttit sig över och därefter bragt andra om livet. Det är nog dags att tillsätta en polisiär socialamedier-enhet som endast har som uppgift att statuera exempel på att det inte är okej att hota politiker online. Det är också dags att vi får på plats ordentlig lagstiftning på detta område, vi har ett otroligt problem på detta område idag.   Åsa Romson förtjänar att få civiliserad kritik för hennes plumpa uttalanden, men hon förtjänar inte att få livet hotat. Jag tillhör dem som verkligen inte håller med vare sig Romson eller Löfven i sak rörande deras politik i stort, men jag tummar inte en millimeter på att de ska få uttrycka sig. Den dagen man vill tysta de som har en annan åsikt, då är man inte längre demokrat. Åsikter ska vägas mot varandra i en talarstol, sedan ska den åsikten som har bäst argument röstas fram. Idag är det tyvärr mycket låsningar i Sveriges riksdag och många kan omöjligt tänka sig rösta för en meningsmotståndare vars enskilda förslag man gillar, istället fäller man dem. En ganska korkad inställning till ledarskap då man dels inte driver landet framåt, men dessutom framstår som ganska egoistisk.

 

En särskild lagstiftning kring hot online är dock något som inte får användas mot de som vill uttrycka sin åsikt, den ska endast straffa de som hotar demokratin med våld. Romson förtjänar som sagt civiliserad kritik, inte att frukta för sitt liv.

Facebook och Twitter för visserligen politiska ledare och beslutsfattare närmare folket, men det gör också att många människor kan uttrycka vidrigheter bara för att dom har en dålig dag. Det finns säkerligen dem som totalt saknar egen bildning eller respekt för andra människor med, vilket är tragiskt – men det är egentligen ett annat problem. Sedan finns det dem som skriver i affekt, och med tanke på hur många näthatare som avpixlats den sista tiden måste man ju förstå att det man skriver stannar kvar. Yttrandefrihet är inte något som kommer gratis, det är något som Sverige har kämpat för under många år. Den sista garanten för yttrandefriheten är den parlamentariska demokratin vi har i Sverige, och bakom den står rikdagens samtliga partier (så väl V som SD vilket tåls att sägas). När man då ger sig på folkvalda demokrater och hotar dem eller önskar livet ur dem på sociala medier,  är dags att fråga er själva om ni inte hotar de som garanterar er rätt att både uttrycka er och leva ett liv i frihet? Fråga er också om det är den typen av människor ni vill vara, och vad som gör er bättre än de terrorister som ännu inte utfört sina dåd?

 

Man kan undra vart jorden och mänskligheten är på väg. Nedskjutna flygplan, attacker i heliga tempel, skolmasakrer, attacker på det fria ordet, attacker på hotell, och nu terrorattacker på offentliga platser för andra gången på kort tid i Frankrike. Något som bör fördömas världen över, vi kan aldrig tillåta terrorism. Däremot kan man undra hur…

Kommentera utan Facebook