Foto AKB: Per Pettersson @ Wikimedia Commons

IngressUppenbart blåser det kring Anna Kinberg-Batra och det råder osäkerhet huruvida hennes dagar är räknade eller inte. Moderaterna har backat, vilket många endast kopplar till Sverigedemokraterna; bilden är dock mer komplicerad än så. Moderaterna är egentligen två partier i ett, där det ena utgörs av en konservativ del och den andra en liberal del. Dagens problem handlar om att liberala idéer är på tillbakagång över hela Europa, samtidigt som konservativa och nationalromantiska idéer är på framfart. Moderaterna har därför gjort en kursändring högerut för att stänga dörren, vilket gjort att liberaler (Ny-moderater) vänder sig till Annie Lööf; vilket blivit än mer tydligt när partiet öppnat för samarbete med Sverigedemokraterna.

Liberala idéer ifrågasätts inte
Det faktum att framförallt Centerpartiet tycks öka beror på att medierna inte ställer de kritiska frågorna till liberala företrädare. Alla lösningar som ex. handlar om att alla ska bli företagare borde få ledarredaktioner runt om i landet att fråga sig om det är realistiskt, är det troligt att människor med låg utbildning ska klara att axla alla åtaganden som ingår? Rimligen borde man låta liberalerna debattera kritiska nationalekonomer, sakkunniga och andra akademiker med erkända kunskaper som studerat dessa siffror? Hur väl går exempelvis dessa nya företag på det större planet? Det är inte rimligt att man kan lova guld och gröna skogar utan att kunna backa upp hur det ska gå till.

Sverigedemokraterna
Uppenbart går Sverigedemokraterna som tåget i opinionen, och var enligt gårdagens mätning i Demoskop 2:a största parti. Med en vecka som inte är slut där vi haft upplopp på en skola, samt redan är uppe i nästan 10 olika mord / onaturliga dödsfall ger ett tydligt sken att vi har problem. Uppenbart finns det en ökande massa som tror att AKB och Löfven inte kan lösa dagens problem, dessa tenderar att rösta på Sverigedemokraterna för deras politik. Det är därför troligt att rösterna som flödat över handlar om att många tröttnat på en liberal migrationspolitik, snarare än att man tycker att Åkesson är en mycket bättre ledare än AKB.

Ledarskapsfrågan är skilld från samarbetet med Sverigedemokraterna
Uppenbart vill många ledarredaktioner förenkla bilden av att tappet beror på att AKB:s ledarskap inte är trovärdigt när hon öppnat för samarbete med Sverigedemokraterna. Den sortens argumentation är missvisande eftersom det sker med ideologiska förtecken. Den här ledarredaktionen tror snarare det är ett av de få rätta beslut hon fattat, eftersom folkets vilja bör respekteras i de fall man kan nå majoritet och samsyn. Vi kan inte utesluta stora partier och vägra samtala med dem, när de dessutom vunnit röster pga. att de beskriver samhällsproblem; medans andra förnekar dem. Anna Kinberg Batras problem handlar snarare om att hon tycks sakna en kompass vart hon vill ta partiet, mycket pga. att hon stått näst på tur istället för vunnit partiledarskapet på sina politiska idéer. I en demokrati har man olika kandidater som medlemmarna kan rösta på, det är en varningsklocka om toppstyrning när endast en kandidat ställer upp. Uppenbart är idén om jobbskatteavdrag politiskt död, folket vill snarare ha skattehöjningar för att bekämpa brottsvågen. Folket vill se realistiska lösningar och svar på allvarliga samhällsproblem, man är trött på att höra AKB prata om “stora utmaningar”; dvs. man efterfrågar politiskt ledarskap som vågar kalla en spade för en spade.  

Sannolikt är det för sent för AKB att vända utvecklingen, ur väljarnas ögon är hon någon som inte vet vilken politik hon vill föra och saknar svar. “First impressions lasts“, och vill M gå framåt är det mycket troligt att man behöver ett ledarskifte. Blickar man mot Frankrike råder det inga tvivel om att systerpartiet Republikanerna med Fillon i spetsen går hårt åt de krafter som sabrerar samhället, uppenbart är det ett tilltalande koncept även om Fillon haft problem på det privata planet. Vill Moderaterna växa handlar det om att börja presentera politik som tilltalar folket, smarta idéer hur man behåller jobb inom landet genom att öka företagens konkurrenskraft; samt hur man löser brottslighet. Tyvärr är det nog svårt att se Anna Kinberg Batra leda det förändringsarbetet… 

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och vice ordförande i kommunstyrelsen och är även invald som ledamot av både fullmäktige i kommunen och regionen för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook