IngressEfter att Örebropolisen Peter Springare skrivit ett uttalande på Facebook där han berättar om vilka fall han hanterat den senaste veckan, riskerar han nu åtal från sina arbetsgivare. Under de senaste dygnen har vi kunnat se många ställa sig på Springares sida och visa sitt stöd genom både blommor och likes något som Expressen inte kunde låta gå obemärkt förbi. Under kvällen har vi kunnat se en artikel där man påstår att det är högerextrema som sprider denna artikel, ett påstående som förtjänar kritik.

Liknande metoder kunde exempelvis ses i den amerikanska valrörelsen där svenska och utländska medier rapporterade om att Ku Klux Klan (en rasistisk organisation) var aktiva i Trumps kampanj, fenomenet kallas “skuld genom sammankoppling” eller “guilt by association”. Ku Klux Klan har idag någonstans mellan 5-8000 medlemmar, Donald Trump fick över 62 miljoner röster; hur kan man ens tro att denna marginaliserade grupp kunnat påverka valet? Under kvällen har över 70 000 människor visat sitt stöd för denne polis genom att gå med i Facebookgruppen “Stå upp för Peter Springare”, tittar man på efternamnen på gruppens medlemmar är det uppenbart att Springare vunnit sympatier från svenskar från jordens alla världsdelar. 

Således blir det verklighetsfrånvänt att skriva artiklar om att högerextremister visar sitt stöd, istället handlar det om vanliga hyggliga människor som är oerhört trötta på att läsa om dessa våldtäkter, bränder och våldsbrott varje dag. Denne polis ger uttryck för något som väldigt många känner men som anses “förbjudet” att tala om. Man behöver inte göra retoriken krångligare än att man bör straffa de som ägnar sig åt denna typ av samhällsterror oavsett om de är infödingar eller inflyttade. Däremot måste vi kunna diskutera om polisen anser att man till stor del ägnar sin tid åt brottslingar med kopplingar till andra länder, detta är särskilt viktigt när politiker kan tala om öppna gränser utan att behöva ta ansvar eller lämna rimliga lösningar för migrationens befintliga problematik.  Däremot är det ohederlig journalistik att ge sig på denna polis som beskriver den problematik han ser, genom att associera hans uttalande med rasister. Lika mycket som vi stöttat andra visselblåsare som Edward Snowden, Chelsea Manning bör vi göra det med Peter Springare. Det är oerhört viktigt att vi uppmuntrar människor som ser felaktigheter i samhället att träda fram, det är enda sättet att göra samhället bättre och på sikt tryggare.

Under gårdagen publicerade även SVT en intervju med kriminologen Professor Jerzy Sarnecki om att Springare “slår in öppna dörrar” eftersom siffrorna talat sitt språk sedan 1974; enligt Professor Sarnecki har man även gjort 24-25 undersökningar på området. Det faktum att reaktionerna varit väldigt starka gör att man kan ifrågasätta analysen eftersom Springares uttalande skulle vara helt okontroversiellt om det vore tal om öppna dörrar, en bättre beskrivning är istället låsta portar med diverse kulturpersonligheter som ronderande ABAB-vakter. Professor Sarnecki fortsätter även med att ifrågasätta Springares påstående om att låga pensioner, en skola och sjukvård i kris inte kan kopplas till migrationspolitiken. Uppenbarligen har Professor Sarnecki missat att alla som inte får arbete (vilket är 60 % efter 10 år enligt ex. uppgifter Ekonomidoktor Tino Sanandaji lyft fram) kostar samhället enorma belopp. Se gärna nationalekonomen Professor Magnus Henrekson intervju med Ledarsidorna på ämnet. Dock har Professor Sarnecki säkert en poäng om att många duktiga läkare är invandrare, men det är samtidigt inte dessa som har problem att hävda sig på arbetsmarknaden; det är personer som saknar utbildning, kvalifikationer och ex. läs och skrivförståelse. Således blir analysen inte riktigt relevant eftersom man bortser från betydande faktorer i diskussionen.

Från redaktionens sida vill vi uppmuntra alla att stödja Peter Springare genom att visa ert stöd i Facebookgruppen “Stå upp för Peter Springare”.

 

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och vice ordförande i kommunstyrelsen och är även invald som ledamot av både fullmäktige i kommunen och regionen för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook