torsdag, december 7, 2023

Nej SVT och Hayek, det är inte manliga skådisars fel att de har högre löner

Senaste artiklar

Självklart ska vi ha både Abba och Beethoven

Som vanligt när det kommer till kulturdebatter i public service dyker det...

Varför får just Margaux ett förlåt-mig-program i SVT?

Det är alltid intressant att se vad som händer när människor från...

Hur kan man rösta på vänstern när de bara vill höja skatten som främsta politiska idé?

Nuförtiden behöver man ingen spåkula när det kommer till svensk skattepolitik, är...
Ian Fernhedenhttps://fornuft.se/index.php/ian-fernheden/
Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och vice ordförande i kommunstyrelsen och är även invald som ledamot av både fullmäktige i kommunen och regionen för Sverigedemokraterna.

Igår kunde vi se ännu en feministisk propagandaartikel, men uppenbart fungerar dessa mycket väl i en tid när SVT också rapporterar om att Filminstitutet överväger att ta bort bidrag till manliga filmarbetare. En duktig skådespelare som drar in mycket pengar kan kräva en högre lön, en sämre skådespelare som inte drar publik kan inte kräva en lika hög lön. Om en film har en budget på 10 miljoner är det rätt märkligt om 9,7 av dessa går till en person, då är det produktionsledningen som uppenbart tror att de kan köra low management och satsa allt på ett kort. Rimligen bör SVT:s artikel och Hayek lägga sin kritik där, de äger ju filmen men tolkar man public service artikel rätt tåls det att fråga om de har rätt att göra vad de vill? Kanske borde SVT istället föra en diskussion om Hayek borde bli filmproducent, eftersom det är enda möjligheten att kunna påverka lönesättningen?

Efterfrågan sätter lönen
Skådespelare (oavsett kön) som tar 9,7 miljoner är inte en skurk för att vederbörande tar ett pris som någon är villig att betala, så fungerar en marknadsekonomi. Undertecknad chefredaktör kan också ta 9,7 miljoner för att vara med i en actionfilm, man kan dock vara ytterst tveksam till att någon vill betala det; således hade summan blivit betydligt lägre. Om Hayek är missnöjd så beror det kanske på att människor inte flockas till bio pga. hennes medverkan jmf. med Jennifer Lawrence som är en av Hollywoods mest välbetalda skådisar. Ingen är på henne om att hon borde sänka sin lön pga. att det finns kameramän som är lågbetalda? Det ena har inte med det andra att göra. När såg man sist Hayek på bio, kan det ha varit någon Adam Sandler film från 2001-2002? Till skillnad mot Lawrence så går man på bio för att se hennes filmer, varav i Hayeks fall spelar det inte så stor roll om det är hon eller exempelvis Kirstie Alley som har birollen i Sandlers nya produktion (dvs. förhandlingsmöjligheten är betydligt sämre). De flesta som går och tittar på exempelvis en Adam Sandler-film, gör det pga dennes medverkan och inte andra prioriteringar längre ner på skådespelarlistan. Adam Sandler kan i detta fallet således förhandla upp lönen kraftigt eftersom folk vill köpa hans filmer.

När man således från public service rapporterar helt okritiskt om en skådespelare som skuldbelägger “män” som inte sänker sina löner så är det minst sagt anmärkningsvärt. Det är knappast en rimlig lösning att människor ska börja sänka sina löner, eller att man ska skuldbelägga människor för de har hög efterfrågan. Vill man komma tillrätta med det här är det socialistiska förlag som pristak, avtalsenliga minimilöner; men då söker väl skådisarna utomlands till andra producenter som är villiga att betala summorna? Vem vill leva i en diktatur där man inte själv får fakturera det man är värd, eller göra upp om olika pris?

0
0
röster
Article Rating

4 KOMMENTARER

Kommentera utan Facebook

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
coffee relaxing jazz
1 month ago

coffee relaxing jazz

Trap Japanese
1 month ago

Trap Japanese

relaxing october coffee jazz

relaxing october coffee jazz

musicas de academia
1 month ago

musicas de academia

Senaste ledare

Senaste replik

Fler av våra artiklar:

0 0 röster
Article Rating
0
Delta gärna i diskussion och kommentera nedan!x
()
x