Hillary Clintons sjukdom är förödande för hennes kampanj

Fornuft_ingress1Under minnesceremonin vid World Trade Center för terrorattackerna 9/11 sågs Hillary Clinton kollapsa och fick bäras in i en väntande bil. Vi svenskar har ibland lite svårt att förstå hur amerikanska val fungerar, då vi helt utgår från att det handlar om bäst idé vinner. Riktigt så enkelt är det inte, USA väljer inte en president de väljer en Commander-in-Chief dvs. en ledare. Denna ledares viktigaste uppgift handlar om att fatta viktiga beslut genom att vara landets befälhavare. 

Lex Franklin Delano Roosevelt
Franklin D. Roosevelt är den enda president som lyckats med bedriften att bli vald 4 gånger, dock dog han under de första månaderna i sin fjärde mandatperiod och Truman (presidenten som släppte atombomberna) tog över. Truman avskaffade förövrigt möjligheten att vara president mer än två mandatperioder, är man dock vice president och blir president med mindre än 2 år kvar har man man rätt till 2 egna mandatperioder; således skulle man i teorin kunna sitta 10 år om Presidenten dog precis på tvåårsdagen.  Hur som helst hade Roosevelt i sin ungdom dragit på sig polio vilket gjorde honom förlamad och rullstolsburen. Detta doldes mycket skickligt och det finns både bilder där han både står och kör bil (han gasade med höger hand), således kände många amerikaner inte till att presidenten var svårt paralyserad. Roosevelt är ofta ihågkommen som en av de största, han ledde sitt land ur depressionen (med vissa socialdemokratiska inslag kallat “the new deal”) samtidigt som han ledde USA och de allierade framgångsrikt under största delen av andra världskriget. Bilden av honom som en stark ledare istället för handikappad bidrog högst troligt till hans oslagbara rekord i omval och höga popularitet. 

Lex John F. Kennedy
Vad många inte visste är att denna bildsköne president bar på en stor hemlighet, han led av svåra åkommor och gick med olika stödskenor. Nu var pappa Josephs idé att hans förstfödde son skulle bli president, Joseph Kennedy Jr.; denne sköts dock ner i sin flygmaskin under andra världskriget. Istället blev det den fysiskt svage John som fick dölja sina smärtor och istället axla faderns vilja. Hade det amerikanska folket vetat hur ont han hade är det troligt att Vice President Richard Nixon blivit president i valet 1960, när marginalen bestod i endast 100 000 röster. 

Pre Election Hillary Clinton
Clintons fysiska hälsa är ett stort problem för henne, redan innan denna händelse har det vimlat av videos som påvisar problem med hennes hälsa på internet. Till skillnad från FDR och JFK lyckades dessa herrar dölja sina problem, i Clintons fall sker detta framför världens kameror på första parkett. Det är troligt att detta kan utgöra en vändpunkt, vilket i så fall kommer visa sig i mätningarna inom de närmsta dagar eller veckorna. Hennes vacklande hälsa kommer med stor sannolikhet att leda till att fler väljare kommer att rösta på Trump eftersom man förespråkar ledarskapet framför politiken. Det återstår att se om Hillarys vice-president kandidat kommer att ges mer utrymme eftersom han är hennes ställföreträdande (eller efterträdare) om hennes hälsa förhindrar henne för att fullgöra sina plikter.

Vid dagens datum har flera vice presidenter avancerat till president av medicinska skäl; John Tyler (Harrisons död), Millard Fillmore (Taylors död), Andrew Johnson (mordet på Lincoln), Chester Arthur (mordet på Garfield), Theodore Roosevelt (mordet på McKinley), Calvin Coolidge(Hardings död) , Harry Truman (FDRs död), Lyndon Johnson (mordet på JFK), Gerald Ford (Nixons avgång, dock inte av medicinska skäl) samt vice president George H.W. Bush som tjänstgjorde som “acting president” under operationerna på Reagan efter hans attentatsförsök. 

 

Under minnesceremonin vid World Trade Center för terrorattackerna 9/11 sågs Hillary Clinton kollapsa och fick bäras in i en väntande bil. Vi svenskar har ibland lite svårt att förstå hur amerikanska val fungerar, då vi helt utgår från att det handlar om bäst idé vinner. Riktigt så enkelt är det inte, USA väljer inte en president de väljer…

3 kommentarer

Kommentera utan Facebook