Eriksdalsbadet först ut i landet med att legitimera könsrasism

Vi pratar ofta om att vi är lika inför lagen och att detta är en viktig rättsprincip, en annan kanske lika viktig princip är att alla ska betraktas som oskyldiga tills motsatsen kan bevisas. Eriksdalsbadet verkar stå för något annat när man nu blir pionjärer på att separera pooler för damer och herrar. Detta med att man delar upp människor efter hudfärg eller religion är ett välbeprövat koncept. Det som begränsningen handlat om är t.ex. tillträde till skolor, bänkar, badhus, restauranger osv. vilket har  prövats i tidigare i länder som t.ex. Sydafrika under apartheid, Nazityskland och USA där den svarta befolkningen långt in på 1900-talet saknade fullständiga medborgerliga rättigheter. Könsseparerad simhall är förövrigt något som är vardag i den del av världen vars lagar bygger på sharia, vilket enligt min uppfattning strider mot svensk tradition och som åtminstone undertecknad inte vill se legitimeras i Sverige. Jag tycker t.ex. det är viktigt att i ett jämställt land så håller vi på principen om att inte könssegregera människor.

 

När jag själv besökt badhus kan jag förstå bilden som förs fram i media de senaste dagarna. Oftast är det killar som missköter sig, för min egen del har det handlat om ungar som gör kanonkulan  ner i simmotionsspåret  1 m framför pensionärer som simmar. Eller barn som springer runt och skriker och kastar saker omkring sig, eller som när jag tog mitt dykcertifikat och de skulle ner och slita i oss på 4 m. Allt framför ögonen på personalen som tycks sakna ryggrad att säga ifrån, vilket helt säkerligen är utbrett i denna yrkeskår av badvakter på simhallar dvs. man struntar helt i allt som inte har med livräddning att göra. Googlar man t.ex. badhus och övergrepp verkar detta vara utbrett i Sverige, och tyvärr handlar åtminstone den inofficiella rapporteringen om barn som har andra seder och traditioner som uppför sig illa. Hur som helst är detta något vi behöver uppmärksamma och lägga resurser på, pga. uppförandet är oacceptabelt men dessutom är detta en grogrund för rasism. Det är än mer viktigt att de som kommer hit utan föräldrar förstår hur man uppför sig i Sverige. Detta gör man genom att sätta väldigt tydliga regler, den person som begår förargelseväckande beteende eller något övergrepp bör bli portad från simhallen (utöver påföljden från domstol). Således är det viktigt att man inte generaliserar då de allra flesta barn oavsett härkomst sköter sig helt säkerligen exemplariskt.

Detsamma gäller ju självklart parametern kön, varför ska alla skötsamma gossar /gubbar få en pool mindre att bada i för att några få missköter sig? Visserligen får inte kvinnorna bada i männens, men denna utveckling spär på den generella skuldbeläggning i samhället som ske r mot män. Varför inte börja att porta de som stör ordningen (oavsett plats). Kanske kan man även införa något system där man spärrar personnummer under x antal år beroende på förseelse, en databas som hanteras nationellt och strikt konfidentiellt. Den enskilde badvakten som sköter insläppet bör självklart inte kunna se orsak, utan bara kunna se om personnumret är spärrat eller inte. Stör man ordningen och utsätter andra för hemskheter kanske det räcker med endast ett års avstängning för att markera. Detta skulle ju dock innebära att man måste legitimera sig för att kunna komma in i badhuset, vilket endast skulle drabba de som faktiskt missköter sig. Dessutom skulle man aldrig få problem med någon som man inte vet namnet på. Begår man sexuellt ofredande på en kvinna / tjej, bör man kanske inte kunna besöka en svensk kommunal simhall på 10 år. Våldtäkt eller pedofili bör helt klart kvalificera någon till livstids avstängning. Skulle det verkligen vara så hemskt? Det finns ju nattklubbar som portar människor som inte kan hantera sprit, varför kan inte simhallar porta de som beter sig illa? Personligen tror jag ett system där de som inte sköter sig är att föredra framför könszoner, som nu Eriksdalsbadet verkar vilja införa.

Förövrigt tror jag inte idén om övervakningskameror är så dum, dessutom tror jag det finns en poäng i att lära gossar hur man umgås med tjejer i t.ex. gemensam simskola eller idrott. Ingen segregation kommer att förbättra jämställdheten, vare sig det handlar om kön, etnicitet eller religion. Placera istället de ruttna äggen utanför korgen genom att stänga dörren. Alla har rätt att känna sig trygga på ett badhus, oavsett ålder, kön, etnicitet, religion eller vikt. 

Vi pratar ofta om att vi är lika inför lagen och att detta är en viktig rättsprincip, en annan kanske lika viktig princip är att alla ska betraktas som oskyldiga tills motsatsen kan bevisas. Eriksdalsbadet verkar stå för något annat när man nu blir pionjärer på att separera pooler för damer och herrar. Detta med…

Kommentera utan Facebook