Somalisk akademiker döms till över 20 års fängelse, för att han ifrågasatt effektiviteten i att be för regn

Mahmoud Jama Ahmed-Hamdi, föreläsare vid ett universitet i den somaliska staden Hargesia, skrev ett inlägg på facebook som bedömdes utgöra hädelse. Detta rapporterar den afrikanska nyhetssidan Samaynta.

Domen delades ut i Somaliland, vilket är en del av Somalia som utropat självständighet men som inte har erkänts internationellt.
Hargesia är Somalilands huvudstad. Regionen är internationellt känt som mer progressivt och demokratiskt än övriga Somalia. The Economist har kallat det för “Östafrikas starkaste demokrati“.

I facebookinlägget menade Ahmed-Hamdi att den nuvarande reaktionen på torka i landet var apatisk. Han hävdade att folk bad till gud istället för att agera och visa framförhållning. Han uppmanade Somalia att lära sig av “utvecklade samhällen” så som Europeiska länder och USA.

Somalialand och Somalia har lidit av regnbrist de senaste åren. Detta har resulterat i att flera miljoner av landets boskapsdjur dött, vilket kraftigt drabbat den lantbruksbaserade ekonomin i landet. FN har begärt att 1.6 miljarder dollar investeras i att hjälpa Somalia lindra dessa problem. 2017 fanns det 1.2 miljoner undernärda barn i Somalia.

Yttrandefrihetsföreningen AFEX (African Freedom of Expression Exchange), kritiserade Somaliland under April förra året för att de fängslade två aktivister som påföljd för politiska yttranden. Poeten Naima Ahmed arresterades för att hon hävdat att Somaliland är en del av Somalia. Mohamed Kayse fängslades för att han hänvisat till Somalilands ledare som en “lokal president”, domstolen menade att detta förringade presidenten och Somaliland i sin helhet i förläggningen. Då det antydde att Somaliland var en liten del av Somalia, istället för att utgöra ett eget land. AFEX skrev förra året att dessa två domar är oförenliga med landets grundlag, vilken garanterar alla invånare yttrandefrihet.

Mahmoud Jama Ahmed-Hamdi, föreläsare vid ett universitet i den somaliska staden Hargesia, skrev ett inlägg på facebook som bedömdes utgöra hädelse. Detta rapporterar den afrikanska nyhetssidan Samaynta. Domen delades ut i Somaliland, vilket är en del av Somalia som utropat självständighet men som inte har erkänts internationellt. Hargesia är Somalilands huvudstad. Regionen är internationellt känt…

Kommentera utan Facebook