fredag, september 24, 2021

Nätjätten Youtube i stormväder kring censuranklagelser

Senaste artiklar

När (S)ocialisterna utser ny ledare visar de tydligt hur mycket de föraktar demokrati.

Att Stefan Löfven kastar in handduken från en dag till en annan borde...

Det är inte konstigt utan logiskt att talibanerna tar över Afghanistan… Vad tidningarna inte skriver.

Som vanligt när det kommer till analyser av vad som sker i utlandet...

Recension av Förunderlig nåd av Jacob Sundberg

Förunderlig nåd är en tuff skildring av hur vårt samhälle ser ut idag...
Staffan Marklund
Staffan Marklundhttps://tradetsmakadetorsdag.wordpress.com/
Staffan Marklund är en bloggare med primärt marknadssocialistisk och antiimperialistiskt perspektiv. Staffan har en kandidatexamen i retorik, kallar sig frihetlig socialist och  radikaldemokrat.

“Det här var mycket mera gråskaligt än jag kunde föreställa mig. Utgör dessa människor [d.v.s utomeuropeiska invandrare] en invasion? Har de för avsikt att förgöra den västerländska världen. Nej, de är som dig och mig.” Med bland annat de orden avslutade den kontroversiella dokumentärfilmaren och högeraktivisten Laurens Southern sin film Borderless. Dokumentären togs bort från Youtube mindre än 24 timmar efter att den ursprungligen lades upp, rapporterar den konservativa tidningen Human Events.

En kopia av videon har nu lagts upp på Southerns Youtubekanal. Dokumentären skildrar flyktingströmmarna in till Europa ur ett invandringskritiskt perspektiv. I filmen får flera flyktingar komma till tals och presenteras i sympatiskt ljus, mer provokativa moment förekommer även så som att intervjuobjektet Gemma O’Doherty oemotsagt får yttra frasen “Irland tillhör primärt irländarna”.

Innan filmen släpptes framställde den identitetspolitiska nyhetssidan BuzzfeedNews ett klipp ur filmen som ett hot mot flyktingars och aktivisters säkerhet, medan den konservativa tidningen Breitbart beskrev samma klipp som framgångsrik grävande journalistik.

Den politiska kommentatorn och journalisten Tim Pool har beskrivit det som att Southern har utsatts för “mjukt censur” men medger att det inte kan styrkas att videons borttagande varit avsiktligt. Det faktum att videon lagts upp på nytt och nu är tillgänglig för alla att se, troliggör förklaringen att videon försvann till följd av tekniska problem. När Youtube kontaktades av Southern via Twitter, hänvisade de till tekniska problem som orsak. Det finns inga belägg för att anta att Youtube far med osanning. Detta har inte hindrat rykten om censur från att florera på internet, då videon försvann strax innan EU-valet blir situationen ogynnsam för Youtubes förtroendekapital bland högerpopulister – en grupp som redan hyser misstro mot plattformen till följd av dess konflikter med vloggaren Carl Benjamin (känd under artistnamnet Sargon of Akkad). Youtubes moderbolag Google har tidigare stämts i USA för påstod censur, men en domstol i delstaten California fann att anklagelsen var felaktig, rapporterar Reuters.

0 0 rösta
Article Rating
Dela våra artikel

2 KOMMENTARER

Kommentera utan Facebook

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback

[…] Source: Nätjätten Youtube i stormväder kring censuranklagelser […]

Roland Johansson
2 years ago

Och vad blir kontentan av detta? Fattar inte.

Senaste ledare

Senaste replik

Fler av våra artiklar:

0 0 rösta
Article Rating
Dela våra artikel
0
Delta gärna i diskussion och kommentera nedan!x
()
x