söndag, december 15, 2019

När på varannan Europa tror felaktigt att vacciner är hälsovådliga

Krönikor

Akademiker/aktivister som försvarat eller förutspråkat pedofili

Pedofili är bland de absolut värsta av brott. Det förblir därför fascinerande...

Lösningen på orättvist rättsväsende är mer demokrati

Våldtäkt har en straffskala på mellan två till sex år, grov våldtäkt...

De politiska konsekvenserna av forskningskrisen

En surrealistisk rubrik återfinns i New York Times upplaga från år 1987,...
Staffan Marklund
Staffan Marklundhttps://tradetsmakadetorsdag.wordpress.com/
Staffan Marklund är en bloggare med primärt marknadssocialistisk och antiimperialistiskt perspektiv. Staffan har en kandidatexamen i retorik, kallar sig frihetlig socialist och  radikaldemokrat.

I en undersökning som genomförts i samtliga EU-länder, svarade 48% att vacciner medför allvarliga hälsoeffekter. 41% svarade rätteligen att så inte var fallet. I Sverige svarade 69% rätt på denna fråga, vilken var det högsta värdet för samtliga länder.

På andra områden var kunskaperna bättre. 80% av alla européer svarade korrekt, gällande att vacciner testas utförligt innan användning. Trots bred okunskap om säkerheten i moderna vaccin, höll ändå 88% av alla européer delvis eller helt med i påståenden att “vacciner är viktiga att ta för att skydda inte bara sig själv utan även andra”.

En bred majoritet (82% genomsnitt mellan länder) höll även med i påståendet att det är viktigt för samtliga att genomföra rutinmässiga vaccinationer. Studien utfördes av EU-kommissionen, ett mellanstatligt organ som primärt arbetar med att utarbeta lagförslag och kontrollera att medlemsländerna i EU följer gällande regelverk. Den rapporterades ursprungligen om av Euronews. Vilka påpekar att denna okunskap äger rum mot bakgrunden av att politiskt motstånd till vaccinering har börjat växa fram i delar av Europa.

Gatutidningen The Big Issue, menar att antivaccineringsrörelser haft en betydande roll i att möjliggöra för mässlingen att återhämta sig och sprida sig i USA och Europa. Världshälsoorganisationen (WHO) listar vaccineringsmotstånd som en av världens 10 största hälsorisker. De uppskattar att 1,5 miljoner liv per år skulle kunna räddas om fler vaccinerade sig. De ger även The Big Issue rätt i sak, de medger att frågan är komplex men att vaccinmotståndet verkligen hjälpt mässling återhämta sig i flera länder där sjukdomen var på väg att fasas ut.

Med startgropen i en epidemi i Ukraina, lyckades mässlingen trefaldiga sin närvaro i Europa förra året. Något Ukrainas hälsominister delvis skyller på vaccinmoståndet i landet. Den populärvetenskapliga tidningen Science Magazine (ej att sammanblanda med fackskriften Science), hävdar även den att vaccinmotståndet i övriga europeiska länder möjliggjorde föra årets kraftiga expansion av sjukdomen.

Leave a Reply

Kommentera utan Facebook

  Subscribe  
Notify of

Senast publicerat

Är det rimligt att Aschberg som Publicistklubbens ordf. brännmärker oppositionella som troll?

Att människor inte ska hata det säger sig självt, inget i världen...

Inser alla NATO-förespråkare att vi skulle behöva dubbla våra försvarsutgifter för att ens gå med?

När man lyssnar på NATO-debatten är den intressant, väldigt många förespråkare lever i olika typer av fantasivärldar....

Jordens undergång á la Greta satt i perspektiv med dess födelse…

Historien om Jorden och människans påverkan av densamma. Om man vill få lite perspektiv på den tid...

Regeringen kommer inte avgå pga. ett okänt statsråd, dom bluffar!

Alla som spelat poker är väl införstådda i att spelet handlar om att bluffa och använda psykologi...

Vad hade Alfred Nobel tyckt om särbehandlingen av 'den hemske' Jimmie Åkesson (SD)?

Poängen med testamenten handlar om att tolka någon annans vilja, något Nobelstiftelsen påstår sig göra när alla...

Mer av våra artiklar